Den stora Satan möter Ondskan

FOTBOLLS-VM. Idag möts Iran-USA och Wales-England i fotbolls-VM i Qatar. Det kan ”En tydlig påminnelse om att en match mellan Iran och USA alltid innebär att de mångåriga geopolitiska spänningarna mellan länderna väcks till liv.”

Ställningen i grupp B införkvällensmatcher.

I VM 1998 möttes Iran och USA och de iranska mullornas uppmanade de iranska spelarna ”Vinn över den stora Satan”. Och Iran vann visserligen med 2-1, men matchen kom ändå att betraktas som en seger för freden, bland annat eftersom Irans spelare haft med sig varsin vit ros till de amerikanska spelarna.

Men sedan inträffade terrordåden den 11 september och George W Bush utnämnde Iran till en av ”Ondskans axelmakter” – och när länderna nu möts igen är läget inför matchen något liknande.

USA måste vinna för att gå vidare i VM. Oavgjort räcker för Iran om England tar poäng mot Wales. Iran kan inte gå vidare om de förlorar mot USA.

-Pettersson tror att matchen blir hård på sportsliga grunder, jag tror inte mullorna är så populära hos de iranska spelarna eller hos det iranska folket, men idrott och politik hör tyvärr ihop. Fotboll benämns ofta som världens mest populära sport. Enligt internationella fotbollsförbundet Fifa spelar drygt 240 miljoner människor i 200 länder fotboll regelbundet. Fotbolls-VM som arrangeras vart fjärde år är det mest beskådade sportevenemanget i världen och omsätter många, många miljarder.

USA har bytt ut Irans flagga

Matchen sänds i SVT24 klockan 20:00

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Den stora Satan möter Ondskan

 1. 1978 besökte Stenbock för första l sista gången detta Mullah-land.
  Detta var under eller kort efter att Islamisterna hade angripit och besatt den Amerikanska Ambassaden.
  Minns hur många som tittade snett på övertecknad,eftersom de trodde mig vara en US-Boy.Tydligen fanns det då många som gärna ville ha en sådant Stat,som de fått med dessa Pyjamas-klädda.
  I och för sig är alla arabländer för oss Västerlänningar totalt främmande,men vad jag förstått är Persien det värsta av alla.
  Detta säger mer än ord !!

 2. De iranska spelarna, blev hotade av regimen, för att de inte sjöng nationalsången, I PROTEST, SÅKLART MOT “SIN” REGIM!

  Sen sjöng de nationalsången. Tvingade till det! DET SÄGER ALLT, OM VILKEN SLAGS REGIM MULLORNAS IRAN ÄR!!!

  13
 3. För min del är fotboll en icke-sport. Det är ovala bollar som gäller, American Football, Aussian Rules Football och fra. Rugby Union/15-manna-varianten. Alltså det hade varit en skön syn att se Mullornas förbrytarstat möta US of America i amerikansk fotboll. Diktatur v. Frihet.

  21
  1
 4. Konstigt att Wales ställer upp med ett eget lag. Istället borde det bara finnas ett lag nämligen UK som då skulle representera England, Skottland, Irland och Wales.

  9
  3

Kommentera