Försvaret vill ha system som blivit succé för Ukraina

FÖRSVAR. Det amerikanska raketartillerisystemet M142 High Mobility Artillery Rocket System, mer känt som Himars, är ett så kallat lätt raketartillerisystem som utvecklades på 1990-talet, men började användas mer allmänt under 2010-talet. Himars, som gett Ukraina goda förutsättningar att slå ut rysk logistik på långa avstånd, står högst upp på det svenska försvarets önskelista. Systemet beskrivs som en ”game changer” och har gett Ukraina möjligheter att gå på motoffensiven på ett framgångsrikt sätt under hösten. I svenska händer skulle systemet innebära att man kan slå mot mål på till exempel Gotland, från det svenska fastlandet.

Systemet är dock inte gratis, konstaterar Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan. – Ju längre man skjuter, ju mer avancerad ammunition man skjuter, desto mer kostar systemet. Enligt tillverkaren Lockheed Martin är räckvidden från 15 kilometer till över 500 kilometer beroende på vapenbärare och andra yttre faktorer såsom väderförhållanden. Ukrainas Himars har enligt uppgift 80 kilometers räckvidd.

På FMV:s provplats i Vidsel samövade nyligen Natoförband med enheter ur Livregementets husarer, K3. Tillsammans övade de med raketartillerisystemet Himars, High Mobility Artillery Rocket System.

Under övningen på Försvarets materielverks provplats landade ett amerikanskt Herculesplan med en fordonsburen eldenhet och ledningscentral. På kort tid grupperade förbandet, sköt skarpt och träffade mål flera mil bort. För att sedan snabbt packa ihop och lyfta igen. Själva målet på FMV:s övningsområde var en fingerad ledningsplats bestående av fordon och containrar drygt tre mil bort. Himars-systemet avlossade sex raketer och målet träffades.

Himars-enheten sköts av tre personer; skytt, förare och pjäschef och går att ladda med en mängd olika typer av ammunition. Vid momentet i Vidsel användes sex stycken M31-raketer på 227 mm med en 91 kg högexplosiv stridsspets. Raketerna har eget drivsystem och är gps-styrda vilket ger mycket bra träffsäkerhet. Räckvidden för artillerisystemet Himars är upp till 300 kilometer.

Med ett raketartilleri som Himars kan Gotland försvaras från fastlandet eller Baltikum försvaras från Gotland.

Fakta

T&E:s (test-och-evaluering) provplats i Vidsel har tillgång till Europas största provområde över land. Provområdet ligger i Lappland och omfattar ett avlyst, väl bevakat, lågfjällsområde på totalt 1650 km². Här finns mer än 60 års erfarenhet från verifiering och validering, VoV, av militära system. På provplatsen arbetar cirka 80 personer.

På provplats Vidsel utförs VoV-verksamhet i huvudsak inom tre områden:

 • stridsflygplan
 • luft-, land- och sjöburna robotar
 • obemannade flygande farkoster (UAV)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Försvaret vill ha system som blivit succé för Ukraina

   • Håkan
    Är du svensk? Alla våra riksdagspartier stödjer Ukraina. Genom dina skriverier motverkar du svenska intressen.

    5
    2
   • Öskute
    Ukraina är inget NATO-land och Sverige har inga förpliktelser mot Ukraina.
    EU som Sverige tillhör ligger inte i krig mot vare sig Ryssland eller Ukraina.
    Åtta riksdagspartier i Sverige har låtit sig bländas av USA:s propaganda och intagit en felaktig ståndpunkt i denna konflikt. Politiska påtryckningar från USA har legat till grund för intagandet av den felaktiga ståndpunkten.
    Rent horribelt att Sverige skall stötta Ukrainas diktatur, alla oppositionspartier är förbjudna, som har sin grund i den USA-ledda statskuppen i landet 2014.

 1. Anser också att Armén behöver HIMARS eller motsvarande system för att komplettera eldrörsartilleriet.

  4
  1
 2. Det kommer ju 155mmprojektiler med längre räckvidd med, raketdrivna XM1113 skall ha över 70 km. Det är ju såklart inte jämförbart med över 500 km men ganska lika 80 km.

  Givetvis kan Sverige köpa in HIMARS eller M270 men det är ju möjligt att Archer kommer kunna skjuta längre än vad de gör nu i framtiden.

  5
  1

Kommentera