Greta skänker miljoner till sameby

INRIKES. Två miljoner kronor donerar Greta Thunberg foundation till samebyn Jåhkågaska, rapporterar P4 Norrbotten.

Bild från Greta Thunbergs Instagram. Greta längst till höger.

Pengarna ska hjälpa samebyn med att stå upp mot den järnmalmsgruva som brittiska Beowulf Mining vill öppna i Norrbotten.

De senaste 12 åren har Jåhkågaska sameby försvarat sina renars betesmarker genom att göra motstånd mot den här gruvan, säger Thunberg till tidningen The Guardian.

I mars fick företaget godkännande av svenska staten att öppna en gruva i Kallak, utanför Jokkmokk. Ett besked som möttes av protester.

Regeringen ger tillstånd för fortsatt gruvprocess i Kallak

Pengarna är inte Gretas privata utan kommer från Stiftelsen Greta Thunberg foundation med organisationsnummer 802481-3902

-Pettersson säger att rennäringen är en konstig verksamhet. Samerna klarar inte sina företag utan stöd från den stat de tycker ska hålla sig borta från ”deras” verksamhet. Rennäringen är rasistisk. Vilken annan bransch är förbehållen en viss etnicitet?

Under senare år har olika undersökningar om rennäringens totala lönsamhet framkommit. Så mycket är dock klart att minst 500 miljoner kronor utgår i statligt stöd och bidrag till samisk verksamhet. Av dessa 500 är cirka 300 miljoner kronor stöd och bidrag till renskötseln och näringen. Inkomster från renskötseln är av naturliga skäl svår att få fram men med hjälp av Statistiska Centralbyråns bok Svensk rennäring kan man dra slutsatsen cirka 60 miljoner per år. Om det nu finns tusen renskötselföretag så innebär det att vart och ett får 300 000 kronor i statligt stöd varje år. Vilket annat företag får sådana statliga subventioner samtidigt som verksamheten genererar skador på skog för 480 miljoner kronor per år?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Greta skänker miljoner till sameby

 1. Ja man kan konstatera att Greta högkriminälla hon har direkt finnansgerat mord på svenska rovdjur lo och varg samt flera järvar ??
  Det är hög tid att dra igång kampanj rädda en varg stjut en same. Det gäller att få bort dessa tokskallar som försöker att utrotnin Sveriges rovdjur. Det är hög tid att veta åtgärder. Mot dessa fjäll tomtar deras huvudnäring skall ju vara gruva drift! Hela LKAB startades ju enbart för att sysselsätta samerna och lata lappar.
  Hög tid att dra in förmåner som ägande av fjäll och fiske rätter och konstatera att menar i Sverige tillhör Fortifikationsverket?

  5
  1
 2. Enligt gällande EU-doktrin är renskötsel som den bedrivs i dag olaglig. ”Tamrenar” är en invasiv art som västsibirska migranter förde med sig då de smög in mellan dåtida fasta bosättningar. Av den skandinaviska utkonkurrerade renen finns ett fåtal kvar på Hardangervidda. Den är mindre än den västsibiriska och trolig orsak att den invasiva stammen importerades. Kuster och älvdalar befolkades tidigt av landets ursprungliga befolkning, nordgermanska stammarna samt i den förlorade östra landsändan finnar.

  Med andra ord, skulle vi vara konsekventa med vad EU och miljömupparna annars tycker skulle alla ”tamrenar” avlivas. Men i sedvanlig stil väljer de vänsterblivna att ställa sig bakom det som är främmande för landet.

  16
  2
 3. Greta skänker pengar. Jaha varför, ligger det inte en renkalv begraven..
  Greta är en naturlig djurvän men också klimataktivist med föräldrar som klär sig med vänsterT-shirts.
  Där finns svaret på hennes generositet vars börs fylls på andras börser
  – Har ingen själv men hoppas Pettersson kan bidraga från sitt stora fotolager.

  13
  1
  • Antalet ”samer” är mellan 10000 och 20000. Hälften av dessa bor i Stockholm eller annorstädes i Svealand och Götaland. En tredjedel av ”samerna” är registrerade som väljare till sametinget. Det är inte det som är problemet.

   En liten grupp på några fåtal tusen är så kallade renägare och organiserade i renägarföreningar, AKA samebyar. Det är dessa ekonomiska föreningar som vill ta makten över större delen av Sverige. Jag har för ett antal år sedan läst en notis att några som identifierar sig som ”samer” var i Skåne och ”jojkade in” landområden så även skåningarna bör passa sig.

   Om man jämför exempelvis Borg Mesch bilder från tidigt 1900-tal med bilder av i dag kan man se en dramatisk skillnad. Den mest kända ”samen”, Mats Berg i Girjas, är exempelvis inte av västsibiriskt ursprung utan ingift i en renhållarsläkt. Om man skulle topsa alla som kallar sig samer skulle antalet godkända väljare till sametinget minska högst radikalt och hela problematiken med maktfullkomliga politiker av detta skrå skulle vara historia. Urfolkfrågan är identitetspolitik som mycket annat i dag.

   19
 4. Varför upprörs inte djurvännerna? Att inte låta renarna vandra fritt när de som kallas renägare inte kan försörja sig på sin verksamhet, liknar djurplågeri bedriven med skattepengar.

  19
 5. Om Sverige behöver järnmalm, så får väl lapparna låta sina renar beta någonstans där de inte stör. Kan älgar vandra så borde väl renar kunna det.

  22
  • Skriva någon annanstans, duger inte, skriv var.
   Lapplisan säger parkera någon annanstans, det duger inte, säg var.

 6. Att värna minoriteter på oss svenskars bekostnad, är nazism, och hets mot folkgrupp!

  Jag är inte emot rasism, om alla grupper bedöms lika inklusive oss svenskar!

  Men när vi inte har nåt värde som grupp, är det helt förkastligt med detta ömkande för andra grupper, och anklagande av vår nationalism och gruppvärnande, som något fel!

  DET RETAR MIG TILL VANSINNE!!!

  31
  1
 7. De renägande samerna verkar ha det gott ställt , för kanske 10 år sedan så var det ett reportage från någon sameby då samer emellanåt sökte och ibland vallade renar med helikopter . . Förvånar mig inte alls om de gör så ännu i dag !

  Hur många andra företagare använder helikopter i tjänsten som staten betalar för ? ?

  37
  4

Kommentera