Regeringen ger tillstånd för fortsatt gruvprocess i Kallak

INRIKES. Regeringen ger grönt ljus till Beowulf Mining att gå vidare med planer på att bryta malm i Kallak, meddelar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på en pressträff. Gruvstriden har pågått i nästan ett decennium. Enligt Thorwaldsson sätter regeringen upp ”långtgående och historiska villkor” som ska minimera den negativa påverkan på renskötseln.

Bild från Greta Thunbergs Instagram. Greta Thunberg längst till höger.

Thorwaldsson säger att två intressen ställts mot varandra i behandlingen av ärendet. – Rennäringen utgör en viktig del för det samiska kulturarvet […] Samtidigt visar utredningen att den planerade verksamheten är att betrakta som betydande för samhällsutvecklingen.

Grönt ljus från regeringen för bearbetningskoncession är inte samma sak som att gruvan kommer att bli verklighet. Men det ger Beowulf möjlighet att gå vidare och undersöka om det är ekonomiskt och miljömässigt möjligt att öppna den. Den slutliga tillståndsprövningen görs av mark- och miljödomstolen, något som sannolikt sker först om flera år.

-Pettersson säger att rennäringen är en konstig verksamhet. Samerna klarar inte sina företag utan stöd från den stat de tycker ska hålla sig borta från ”deras” verksamhet. Rennäringen är rasistisk. Vilken annan bransch är förbehållen en viss etnicitet?

***

TIDIGARE 2022-02-05. Greta Thunberg protesterar mot gruva i Jokkmokk

KLIMAT & MILJÖ. Under helgen pågår demonstrationer i Jokkmokk där samer och klimataktivister protesterar inför regeringens beslut om Kallakgruvan. – Sverige brukar vara mån om att framstå internationellt som ett land som tar täten för mänskliga rättigheter och i klimatpolitiken. Men det är snarare tvärtemot, säger Greta Thunberg, som är på plats för att demonstrera mot gruvan till SVT Sápmi.

Frågan har länge varit debatterad där miljön och rennäringen står på den ena sidan och gruvnäringen på den andra.

Sven Otto Littorin är ordförande för det brittiska bolaget Beowulf som vill bygga gruvan i Kallak. Han skriver i ett SMS till SVT Sápmi att det behövs perspektiv i debatten och att gruvan ska kunna samexistera med renskötseln.

-Pettersson noterar att klimat och miljöaktivisterna tycker att vi ska elektrificera världen men de vill inte att vi bryter cement till vindkraftsverkens fundament, de vill inte att vi bryter metaller till kablar och allt annat som behövs för en bra framtid.

Jag är naturvän men jag har svårt att förstå varför det inte ska finnas plats med en gruva till och samer samt 250.000 till 300.000 renar i Jokkmokks kommun som är Sveriges näst största till ytan, något större än landskapet Värmland och ungefär dubbelt så stor som landskapet Skåne.

Finns det inte plats där så finns det inte plats för några industrietableringar någonstans i Sverige, mer än tusentals vindsnurror som det tydligen inte är brist på plats för…

I Sverige ger skogsnäringen exportinkomster på cirka 130 miljarder kronor per år, varför det är viktigt att vi har en säker tillväxt i landets skogar. Gruvnäringen ger minst 25 miljarder i intäkter.

Under senare år har olika undersökningar om rennäringens totala lönsamhet framkommit. Så mycket är dock klart att minst 500 miljoner kronor utgår i statligt stöd och bidrag till samisk verksamhet. Av dessa 500 är cirka 300 miljoner kronor stöd och bidrag till renskötseln och näringen. Inkomster från renskötseln är av naturliga skäl svår att få fram men med hjälp av Statistiska Centralbyråns bok Svensk rennäring kan man dra slutsatsen cirka 60 miljoner per år. Om det nu finns tusen renskötselföretag så innebär det att vart och ett får 300 000 kronor i statligt stöd varje år. Vilket annat företag får sådana statliga subventioner samtidigt som verksamheten genererar skador på skog för 480 miljoner kronor per år?

Renar kostar många miljoner i bidrag men ger lite tillbaks. Foto: Henke, Pixabay

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Regeringen ger tillstånd för fortsatt gruvprocess i Kallak

  1. Varför ska ett engelskt bolag gå in och ta över gruvan? Saknar vi svenska gruvbolag med kompetens?

    • Antar att vi får glädjas åt att det inte blev kineser som tar hand om våra mineraler. Britterna får nog betala en slant i vart fall.

  2. Konstigt med Greta och miljörörelsens motstånd mot gruvor. Om vi skall klara den s.k. ”kllimatomställningen” så kommer vi behöva håva upp en väldans massa mineraler i marken till vindkraftverk, gasbehållare, batterier e.t.c. och allt annat nytt som skall byggas, något kretslopp kan inte bli aktuellt förrän denna enorma apparat är komplett.

    I princip kommer vi ju ställa om från fossilsamhälle till mineralsamhälle men tydligen skall mineralerna krypa upp ur marken själva och hoppa in i produktionen på något magiskt sätt.

  3. Det kan ta lång tid innan det blir en gruva..det.kan ta 3-5 år innan alla tillstånd mm blir godkända. Sen ska det byggas och förberedas och….

  4. Man har hållit på och utrett i tio år och nu ska man fortsätta i ytterligare många år. För en utomstående van vid snabba beslut så undrar jag vad tusan man sysslar med under så många år.

    Naturligtvis måste man se till fakta. Men att hålla på så här ger underbetyg åt alla inblandade. Är det månne så att de privat tjänar lön på långbänken? Byt då ut dem!

    Det är faktiskt landets framtid som de ska värdera.

    15
  5. Det är en liten del samer som bedriver rennäring. Tror den största gruppen samer bor i Stockholm med omnejd. Man kan kalla de som har nedärvd rätt att bedriva rennäring är ”oligarker inom same gruppen”.

    17
    3
  6. Renen har funnits sedan mer än 2 miljoner år. Under istiden gick den söderut i Europa, Asien och Nordamerika. Den har överlevt temperaturförändringar, rovdjur och människor helt på egen hand i sina flockar.

    Plötsligt så blev det problem för svenska renar. Det var för varmt eller för kallt. Det var tjäle, skare eller tö. Det krävdes enligt renägande samer stödutfodring och transporter. Varje år. Det var alltid självklart att staten skulle betala. Snart får vi nog höra krav på ersättning för drivmedel till snöskotrar och helikoptrar.

    30
  7. Stenevi och någon som kallar sig Greta ondgör sig över att gruvdriften tillåts, det skrivs om inhemsk befolkning som blir lidande.
    Denna inhemska befolkning existerar tack vare att vi subventionerar deras rennäring, ungefär som vi ger odugliga konstnärer en lön.

    Allt som uppbär bidrag är kontraproduktivt, ett arbete utförs utan att det lönar sig.
    Finns det skäl till att skattepengar skall slösas på några som för sitt höga nöje far omkring på snöskotrar vilka förorenar den natur de säger sig värna, bara för att lapparna nu är arbetsobenägna.

    29
  8. ”villkor” som ska minimera den negativa påverkan på renskötseln.”
    Lapparna är ett gnällfolk, det har dom alltid varit. Hur mycket dom än kompenseras för ditt och datt, så klagar dom ändå. Ingenting är bra. Dom påminner i mångt och mycket om muslimer, men med den skillnaden att lapparnas brottslighet är betydligt lägre, men i övrigt så är dom båda folkslagen professionella kravmaskiner!
    Och p.g.a. en värdelös svensk regim så har i stort sett halva Sverige skänkts bort till lapparna, dom förfogar nu i stort sett villkorsfritt över enorma arealer och dom har rättigheter som vi svenskar inte ens kommer i närheten av, trots det så klagar och gnäller dom och kräver att vi ska betala för deras misslyckade renskötsel!

    29
    2
  9. Skall vi närmast ge bort svenska naturresurser till skumma bolag med trassliga ägandeförhållanden på Cayman Islands ?

    De svenska skatterna och mineralskatterna är låga som i vissa U-länder vilket medför ren rovdrift !
    Och pengarna hamnar … Ja, det kan man verkligen fråga sig…

    ”..Idag betraktas Sverige som världens gruvvänligaste land, enligt en ny undersökning från Fraser Institute. Här betalar bolagen 0,5 promille av värdet på den utvunna mineralen i avgift till staten och 1,5 promille till markägaren. Vilket kan jämföras med gruvskatter på 30 respektive 15 procent i Australien och Kanada…”

    https://www.svd.se/gruvskatt-vattendelare-bland-svenska-politiker

    19
    2

Kommentera