Förbehåll skulle inte förvåna Nato

NATO/KÄRNVAPEN. Om Sverige uttryckligen gjorde ett förbehåll mot kärnvapen inför inträdet i Nato skulle få politiker inom alliansen förvånas. Det skriver Ulla Gudmundson, som bland annat varit biträdande chef för Sveriges Natodelegation, på SvD:s debattsida.

Avfyrningen av en robot av typen Minuteman III vid ett test på flygbasen Vandenberg i Kalifornien. Minuteman III utgör en del av USA:s förmåga att använda kärnvapen. Foto: Clayton Wear/Amerikanska flygvapnet

Gudmundson skriver att både Norge och Danmark har ett förbehåll mot kärnvapen och att det bara är fem av alliansens 30 länder som lagrar kärnvapenmakternas bomber.

”Att Nato skulle kräva en svensk utfästelse i samband med inträdet att i framtiden lagra kärnvapen får anses som uteslutet”

Nato har inga egna kärnvapen. USA, Frankrike och Storbritannien har egna kärnvapen. USA har dessutom ca 100 kärnvapen utplacerade på fem andra Natoländers territorium; Belgien, Italien, Nederländerna, Turkiet och Tyskland.

-Pettersson undrar om inte eventuella förbehåll skulle ha lämnats in i samband med Natoansökan?

Den 16 maj 2022 fattade dåvarande regering, med ett brett stöd i riksdagen, beslut om att ansöka om medlemskap i Nato. Den 5 juli 2022 undertecknade samtliga Natoländer anslutningsprotokollet för Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Förbehåll skulle inte förvåna Nato

 1. Antar att det är feministisk inrikespolitik att skrota kärnkraften för att den är för farlig, men ställa kärnvapen i Sverige skulle bara ok.

  8
  2
 2. Låt oss spola bandet tillbaka. Om jag upprepar, OM Putins invasion från norr den 24 februari detta år hade lyckats och Zelenskyj flytt var vägen öppen till våra östra grannländer. Då vacklade Tyskland. Ungern var vänligt proryss och frågan är, om inte EU (Nato) offrat Baltikum för att få fred i vår tid. En då maktberusig Putin skulle då kunna göra vad som helst och med berusade segervissa ryska soldater vore Sverige lätt nästa byte. När den Tomma Tunnan ändrade sig och Magdalena ansökte om svenskt natomedlemsskap tog dåvarande regering rätt beslut.
  – Men som sagt, det är vad jag tror idag.

  5
  4

Kommentera