Marshallplan för Ukraina ska tas fram i Berlin

UKRAINA. Världsledare, experter och näringslivstoppar samlas i Berlin för en stor konferens som beskrivs som mötesplatsen för en ”Marshallplan” för Ukraina. Den ursprungliga Marshallplanen bidrog till återuppbyggandet av Europa efter andra världskriget.

Den stora frågan är vem som ska betala, skriver Deutsche Welle. Vissa beräkningar har pekat på att det kan kosta tusen miljarder kronor. Samtidigt måste övriga länder tampas med sina egna ekonomiska problem, som skenande levnadskostnader och en hög inflation.

Dessutom kommer länderna att kräva garantier för att pengarna faktiskt går till rätt sak. Ukraina rankas trots allt som ett av Europas allra mest korrupta länder, konstaterar tidningen.

I en debattartikel i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att den stundande Marshallplanen avgör ”vilket land Ukraina kommer att vara i framtiden”.

Ukrainska räddningsarbetare släcker bränder från ett ryskt robotangrepp den 10 oktober i Zaporizhzhia, en del av Rysslands terror riktad mot civila hem och infrastruktur som är avgörande för ukrainarnas överlevnad under den kommande vintern. Foto: Nicole Tung

-Pettersson säger att egentligen borde Ryssland betala men Ryssland är fattigt och har inte ens råd att bygga upp sitt eget land och definitivt inte råd med krig, men först fred sedan återuppbyggnad.

Ryssland har inte råd med krig, sanktioner pressar vanliga ryssar

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Marshallplan för Ukraina ska tas fram i Berlin

 1. Jag tycker att dom som har orsakat dessa krigskostnader ska också i första hand betala dom. First president Zelenski, som under sitt valkampanj lovade att avsluta kriget i öst ukraina och för freden han sade sig vara villig att samtala till och med djävylen om det behövs.

  Sedan ska alla dom andra som utlovade stöd till Ukrainas Nato-medlemskap, fast ryssarna hade hade redan ställt tydliga ultimatum att Ukrainas nato-medlemskap skulle inte få ske p.g.a av av ryssarnas rädsla.

  Sedan ska ryssarna också få stå för det mesta av krigets kostnader.

  Och till slut alla dom krigshetsarna, inklusive Herr Pettersson, ska också betala Ukrainare uppbygnandet av deras land. Utan krigshetsarnas propaganda tjänst angående vaperleveransser till Ukraina hade kriget varit över inom ett par veckor. Tio miljoner människor skulle inte ha blivit flyktingar, och hundratusentals svirt sårade eller dödade. Och miljoner skulle snart slippa svält i U-länderna och p.g.a det flykten till europa.

  Så notan för kriget ska delas mellan 1) Zelenski, 2) Biden, Macron, Marin, Johnson, Von Leyen 3) ryssarna 4) krigshetsarna

  Detta krig är helt onödig och med bättre politiker hade det varit enkelt att undvika eller få den att sluta. Frågan är nu kommer ukrainare bli lycklikage, rikare och friare nu när krigshetsarna har fått som de ville.

  19
  33
 2. Biden pressas att verka för fred i Ukraina
  Fria Tider
  Publicerad 25 oktober 2022 kl 11.52

  Utrikes. Joe Biden uppmanas nu av ledamöter från sitt eget parti att byta strategi i Ukrainafrågan och verka för en fredslösning, rapporterar Reuters.

  USA har hittills skickat över 60 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina.

  Inom både Demokraterna och Republikanerna finns kritiker som anser är Vita husets konfrontativa linje både är kostsam och bidrar till att eskalera konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

  I representanthuset har 30 demokratiska ledamöter nu gått samman för att uppmana president Biden att verka för fredsförhandlingar.

  ”Med tanke på den förstörelse som detta krig skapat för Ukraina och världen, samt risken för katastrofal eskalering, tror vi också att det ligger i Ukrainas, USA:s och världens intresse att undvika en långvarig konflikt”, skriver ledamöterna i ett brev till Joe Biden.

  Politikerna kritiserar dock inte öppet det militära bistånd som den amerikanska regeringen skickat till Ukraina.

  Republikanska kritiker har varit mer tydliga med att de vill införa hårdare kontroller av bistånd till Ukraina om deras parti får kontrollen över kongressen efter mellanårsvalen senare i år, skriver Reuters.

  16
  36
 3. Använd de ryska frysta pengarna och belägg all framtida handel med Ryssland, med en straffskatt. Det räcker inte, men är en början.

  36
  19
 4. Även denna ”Marshallplan” beror på en diktators dårskaper och vanvett, i det här fallet stavas namnet Putin, förra gången Hitler!

  39
  19
 5. Det brukar talas om 1.000 miljarder DOLLAR! Alltså 10 biljoner kronor.

  Ryska tillgångar motsvarande ungefär en tredjedel av beloppet har spärrats i väst. Resterande 7.000 miljarder kronor motsvarar Rysslands gas och oljeexport under ca 2 år så det finns pengar att betala med.

  30
  12
 6. Sverige stöder inte ryska staten. Biståndet på 70 miljoner per år går till civilsamhället, fri och oberoende media, människorättsförsvarare och demokratikämpar i Ryssland.

  15
  21
 7. Får väl hoppas att ukrainska regeringen tar tag i korruptionen nu under kriget och ser till att alla de ryska oligarkerna elimineras från landets ekonomi. Samtidigt som de trycker till de ukrainska oligarkerna och rensar upp bland de offentliganställdas korruption och gör klart för dem vad som händer om man bryter mot sitt uppdrag.
  De kan ta ett blad från Axel Oxenstiernas bok i hur man motiverar statliga tjänstemän.

  28
  8

Kommentera