LNG-terminal byggs på rekordtid

ENERGIPOLITIK. En terminal för flytande naturgas ska tillsammans med andra åtgärder rädda tyskarna från att slippa frysa, när vintern kommer.

Den byggs i rekordfart. Normalt tar en sådan här anläggning 5–6 år att få klar enligt energibolaget Unipers operative chef Holger Kreetz. Men genom att snabba på tillståndsprocessen och kapa ett antal byråkratiska led är förhoppningen att det ska ta mindre än tio månader.

Terminalen byggs i norra Tyskland, vid Yttre hamnen i Wilhelmshaven.

I slutet av december ska de första fartygen som levererar flytande naturgas, så kallad LNG, kunna lägga till vid terminalen.

-Pettersson tycker det verkar intressant att det går att bygga något som normalt tar 5-6 år på mindre än tio månader.

Kanske något för svenska politiker att fundera på…

”genom att snabba på tillståndsprocessen och kapa ett antal byråkratiska led är förhoppningen att det ska ta mindre än tio månader”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “LNG-terminal byggs på rekordtid

 1. LNG var ju tidigare på agendan då gällde Nord Stream 2 där vad jag förstår USA motade bygget av denna Verkar som många vill jobba med gas…bara se till att det finns flera leverantörer brukar vara klokt….. .. USA har ju fortfarande sin LNG…. dock utsläppen av koldioxid från en lösning vind gas är 200ggr större….. jmf kärnkraft minst….. visst är det mindre utsläpp än från olja… MEN utsläppen från kärnkraft är ju försumbara…… MEN Sverige skulle ju vara helt energi oberoende ja kanske t.o.m. ledande om inte MP fick vara med…… isses så dumma politiker och företagsledare vi har…..

  1
  4
 2. Tyskar är effektiva när dom vill, det är därför det är så svårt att begripa att
  Tyskarna så lättvindigt kunde göra sig beroende av Ryssarna på Energiområdet`?

  Det borde man begripit att Ryssarna skulle utnyttja situationen, men dessa avtal
  var väl skrivna av dom gröna, då blir det katastrof, se på Sverige!

  7
  2
  • Det som tyskarna bygger är inte en riktig LNG terminal utan det är en ”provisorisk” terminal där ett sk flytande gasterminal som finns redan i Litauen. Man använder sig av ett speciellt gasskepp som omvandlar den komprimerade gasen till flytande gas.
   En sådan terminal har begränsad kapacitet vad gäller lagring av gas.
   En riktig gasterminal på fastlandet tar 3-4 år att bygga.

 3. Än mer förvånade är att byggplatsen för någon vecka sedan visades i TV,och inga tecken på att det påbörjats ! Om jag räknat rätt betyder det med 10 månaders jobb,öppning i Augusti 23….
  Nu är detta ett rekord eftersom deras Gröne Minister talar om invigning 2025/27 !
  Nåväl så länge sitter den nuvarande regeringen inte,om man ser den uppståndelse som allt mer ökar…..

  7
  13
 4. Det där namnet ”UNIPER” dyker upp överallt där det förekommer Fusk med el-kostnaden och Gas-fiffel och Kol.

  • ”UNIPER” är ett ryskt/tyskt företag med majoritets-ägande av ryssarna.
   Detta företag har(hade)bl.a. ett raffinaderi i Schwedt i östra Tyskland.Råolja har levererats från Ryssland,vilket upphör till nyår.
   Detta företag är leverantör till c:a 20 miljoner tyskar av Bensin,Diesel och eldningsolja i öster o. Berlin.
   Skrev ovan ”hade” eftersom den Gröna regeringen stal företaget för dryga månaden sedan. Finns ett finare ord för sådana stölder…..

   5
   10
   • Stenbock. Nu har du information som ingen annan har. Tills nyligen ägdes Uniper av finska Fortum.

    2018 klev Fortum, där finländska staten är huvudägare in, och blev majoritetsägare med ett innehav om drygt 70 procent.

    Uniper har/hade omfattande kontrakt med det statliga ryska gasmonopolet Gazprom och har drabbats hårt av de strypta ryska gasleveranserna inför och under kriget då bolaget tvingats köpa dyr naturgas på spotmarknaden för att täcka upp för uteblivna ryska leveranser.

    Konkursen var nära, därför gick tyska staten in. Affären kostade Fortum en förlust på c:a 5,5 miljarder euro.

    https://www.hbl.fi/artikel/f413fd2e-149b-4530-b4b7-1e0691e76b9a

    8
    2
   • Pettersson:
    Ja det har nämnts att Fortum köpt upp ryska andelar senaste månaderna… Det jag redogör för är uppgifter som framkommer i Tyskland,där detta företag är ett av de verkliga utsatta.
    Uppåt 3.000 personer i området är helt beroende av dels anställningar i direkta företaget, (1.500 personer) dels alla underleverantörer och stadens affärsidkare !
    Orsaken till det hela är på nytt de Gröna,vars representant lovat,att a l l a anställda skall få behålla sina jobb !!

   • Pettersson:
    Vidare tror jag att vi(du) blandar samman de olika företag som UNIPER delägde.
    Med tanke på din länk riktar den in sig på GAS…Denna anläggning finns i en annan ort sydligare i Brandenburg ! Här är nu problemet bra mycket större,då endast 40 % av deras kapacitet nyttjas f.närvarande. Om två år skall en ledning från Rostocks hamn leda ner gas från fartygen.
    M i t t inlägg ovan handlar om raffinaderiet i Schwedt,där råolja förädlas !

 5. Det finns en sprängande säherhetsaspekt oavsett var LNG fartyg är på havet eller överför sin last av ”fossilgas” till land. Nordstream var sabotage. Krimbron – Kerch Straight Bridge var sabotage. Ett sabotage mot en gasanläggning blir en dj..la smäll.
  – Tyskarna satsar på att folket från planeten Kreml inte använder kremlskit (jmf kryptonit) mot Tyskland.
  – Det hoppas och tror jag också.
  Varför är landet så fogliga? Därför de har inga muskler. De fick inte först efter 1945 inne ha tunga vapen, efterhand mer och mer. Landets försvarsutgifter är blygsamma.

  6
  1
  • Tyskland beslutade i maj 2022 att satsa motsvarande 1000 miljarder SEK på försvaret.

   Innan dess las runt 1,5 procent på militären, mer än Sverige men mindre än Natos mål på två procent.

   7
   6
 6. Rätt kul situation!
  Tyskarna nekas av USA att importera Rysk gas. Då tvingas de köpa LNG av bl a Gulfstaterna och Kina, som har ursprung i Ryssland. Denna döps om till ”amerikansk” gas och får ett ”Amerikanskt” pris (avsevärt högre än det Ryska).
  I USA finns ingen gas att sälja. Där kryper man f n till korset och förhandlar medVenezuela om att köpa gas på nytt. I Venezuela är det numera Ryssland och Kina som kontrollerar gaskranarna som är operativa, då Venezuela inte accepterar fler CIA-subversioner via Amerikanska olje-/gasbolag. Den Norska gasen går från nu i huvudsak till Polen.

  10
  18
 7. ”Men genom att snabba på tillståndsprocessen och kapa ett antal byråkratiska led är förhoppningen att det ska ta mindre än tio månader.”

  Röda khmererna blev vi av med men de gröna khmererna består. Kan bara konstatera att socialisterna har lyckats.

  8
  10
 8. De borde köpa/bygga LNG-fartyg. Då slipper de bygga en terminal för detta och kan suga ut gasen när fartyget ligger vid containerterminalen. Då får de varmt i vinter. Vi i Europa betalar nu så bra för denna gas att de struntar i de snåla kineserna och vänder hitåt istället. 266.000 kubik per last ungefär, det bör hålla tyskarna varma i vinter.

  36
  4
  • Ska fartygen ligga still fullastade med gas om gasen inte behövs direkt?

   Bättre att ha ett lager medan fartygen hämtar mer gas och används till det de är byggda för.

   För övrigt ska vissa fartyg användas som mellanlager i Wilhelmshaven och på andra håll.

   10
   19
   • De kan de göra i vinter. De är ju faktiskt byggda för att säkert lagra gas. Ett fartyg kan lägga till och när det börjar bli slut på gasen så ersätts det av ett nytt. Naturligtvis är detta en nödlösning som vi nu får ta till då vår rådgivare inom energi varit en tonåring. En tonåring det inte skrivs om så mycket längre. Holland har ett LNG lager som rymmer 12 BCM. De förser även tyskarna med gas så helt strandsatta är de inte.

    Sverige har dock fortfarande ett överskott på energi. Visst är det idiotiskt att politikerna har stängt 6 reaktorer, det hade fått ner priserna på el i Europa. Vi går in i en MEDVETEN skapad lågkonjunktur, för att skinna de fattigaste på deras tillgångar.

    27
    3
   • Nederländerna skickar en stor del av sitt överskott till Tjeckien som har varit helt beroende av Rysk energi. Att använda dyra fartyg som det är brist på är inte så smart. Ett lager bestående av tankar är mycket billigare än fartyg för motsvarande mängd. Fartyg används som lager på sina håll (bland annat av Estland och Finland), men kan man och hinner bygga riktiga lager är det bättre och låta fartygen hämta gas till alla som vill och kan köpa.

    https://petterssonsblogg.se/2022/10/05/lng-terminaler-i-nederlanderna/

    Att lågkonjunkturen är medvetet skapat tror jag inte en sekund på.

    6
    25
   • I NL satte de igång att bygga infrastrukturen direkt. Att frakta den flytande gasen från hamnen. De är snabba och det är nog klart nu.

 9. Vore det inte enklare att återstarta de avstängda kärnkraftverken som Mutti Merkel stängde ner i all hast, när hon fruktade en japansk tsunami.

  42
  • En tysk kan göra mycket. Men den kan aldrig erkänna att den har fel. Tyskar gör aldrig fel.

   21
   1
  • Två av de tre tyska kärnkraftsreaktorer som fortfarande är i drift kommer inte att stängas som planerat i slutet av året. De kommer att hållas i beredskap.

   12
   10

Kommentera