Framtiden finns i Afrika

AFRIKA. Nog finns det stora problem kvar i Afrika, men den positiva utvecklingen är stark och möjligheterna enorma. Hela kontinenten är en enda gigantisk “optimist’s edge”. Afrika håller på att ömsa skinn. En stor, ung välutbildad medelklass växer fram som ger kontinenten enorm utvecklingspotential. Framtiden finns i ny teknik och vässat jordbruk.

I Warp News undersökning tror fler än fyra av tio att högst andel entreprenörer finns i Nordamerika. Endast en av tio trodde på det alternativ som är rätt, Afrika.

I hela Afrika är 22 procent av befolkningen i arbetsför ålder entreprenörer (40 procent i Nigeria och Zambia). Bland kvinnor är andelen 27 procent. I Latinamerika, som kommer tvåa, är andelen både män och kvinnor 19 procent och i Asien 13 procent.

 • Afrika står i tur att gå igenom ett befolkningsskifte, som ger en ekonomisk bonus. Europa och Nordamerika gick igenom sina skiften för 100 år sedan och Asien för några decennier sedan.
 • Under överskådlig tid kommer Afrika att ha världens överlägset största utbud av arbetskraft.
 • Unga afrikaner är i dag bättre informerade och utbildade och har bättre hälsa än någonsin.
 • Afrika kan inte kopiera Kinas modell som världens verkstad. Den vägen till välstånd är inte lika öppen i dag. I stället kan Afrika diversifiera och satsa på såväl moderna tjänster som industri och jordbruk.
 • Jordbrukspotentialen är enorm. Mer än hälften av all outnyttjad möjlig åkermark i världen finns i Afrika.
 • Samtidigt har kontinenten världens snabbaste urbanisering.
 • Afrika kan bryta beroendet av råvaruexport och utveckla en afrikansk inre marknad med 1,2 miljarder konsumenter. Ett afrikanskt frihandelsområde har just etablerats.
 • Afrika hoppar över resurskrävande tekniksteg och går direkt in i den mobila eran. IT-baserade lösningar utvecklas för bland annat e-handel, finansiella tjänster, hälsovård och livsmedelsproduktion.
 • Afrika har världens största andel entreprenörer. Det finns 50 miljoner mikroföretag och småföretag.
 • Den informella sektorn är också världens största. Det är inte bara ett tecken på bristande ekonomisk mognad utan innebär större flexibilitet och gynnar innovation och snabba omställningar.
 • Unga afrikaner har en betydligt ljusare framtidsbild än västerlänningar. I undersökningar ser de det 21:a århundradet som Afrikas århundrade.

När Ostasien lyfte på 1980- och 1990-talen bidrog en befolkningsbonus, det som med en engelsk term kallas demographic dividend. Den uppstår när barnafödandet faller och den arbetsföra andelen av befolkningen växer. Under ett par decennier finns då ett fönster där allt fler kan bidra till ekonomisk tillväxt samtidigt som allt färre behöver försörjas.

Enligt beräkningar höjer en sådan bonus automatiskt tillväxten med 0,5 procent, men med olika följdeffekter beräknas effekten vara tre gånger större. 2035 beräknas Afrika ha fler människor i yrkesaktiv ålder än resten av världen.

Barnafödandet faller inte lika snabbt som det gjorde i Asien, och i några länder i centrala och västra Afrika ligger födelsetalen fortfarande väldigt högt. Men det senaste decenniet har fallet inletts i alla delar av Afrika.

Skolgång är en nyckel. Kvinnor som gått i gymnasiet föder i vissa länder hälften så många barn som outbildade kvinnor.

Afrika är stort och oerhört rikt, det räcker åt afrikaner med råge.

Afrika är mycket stort. Det är en grov missuppfattning att Afrika är överbefolkat. Om man jämför med Västeuropa är världsdelen snarare underbefolkad. Problemet är att miljoner afrikaner är fattiga, men det har inte med antal utan med historiska misstag att göra. För att ta sig ur fattigdomen behöver Afrika kreativa, arbetande och konsumerande människor.

Jordbruket har behandlats styvmoderligt. Potentialen är enorm. Om jordbruket tillåts bli bas kan industrier utvecklas utifrån det. När länderna når självförsörjning kan livsmedelsindustrier växa fram runt städerna.

Läs vidare Warps News…

Rädda Afrika – Stoppa biståndet, var från början en insändare Pettersson skrev i lokaltidningen och Kvällspressen för runt 15 år sedan. Det blev en viss uppståndelse och Sida gick i svaromål och talade om hur fel jag hade och hur duktiga de var.

Biståndsbudgeten är med c:a 57 miljarder större än någonsin. Men biståndsmyndigheten Sida saknar kapacitet att hantera alla pengar. Det medger till och med Sida-chefen Carin Jämtin (S). Sida kan inte göra av med pengarna utan skänker bort ungefär hälften av pengarna. Andra kallar Sverige för FN:s Jultomte.

Sverige har fortfarande som mål att en procent av bruttonationalinkomsten ska gå till bistånd. Det är inte rimligt att betala ut en procent av skattebetalarnas pengar varje år utan att ha en plan för hur pengarna ska användas. FN tycker 0,7 procent i bistånd räcker och i genomsnitt ger världens rika länder 0,3 procent av BNI i bistånd.

-Pettersson undrar varför det kommer en massa afrikaner till Europa och Sverige med alla möjligheter det finns i Afrika?

Det är inte torkans fel – stoppa biståndet, rädda Somalia och Afrika

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Framtiden finns i Afrika

 1. Afrika kommer aldrig att bli något man saknar civiliserade beteende ! Man har ett cirkel funktion med krig svält och lustmördande president . Typ Mugabe eller bokoharam? Man kommer aldrig ur detta !? Nu har ju kineserna kolonieserat Afrika och man stötte direkt på problem ?
  Men kineserna har en fördel och det är att det finns går om kineser och man kan befolka hela Afrika . Problemet med det är att få måste man expediera alla negrerna? Och då blir det ett liv på Europas kärringar då deras toyboys plötsligt försvinner och det kan vara synnerligen svårt för kineser att lämna en giggilo hörna i Gambia för kåta kärringar i Europa

 2. Saken är väl tyvärr den att Kina delvis håller på att kolonisera Afrika.
  De bygger järnvägar, motorvägar, stadsdelar, hamnar…

  Den ironi som finns i det här är att västvärlden missat möjligheterna att ta del av Afrikas uppgång.
  Gör inte vi det, gör någon annan det = Kina.
  Det finns alltså andra vapen än de militära, med bättre verkan, det ekonomiska vapnet är ett.

 3. Dom är med i tv-reklamen. Verkar finnas jobb som n-räknare eller brunhetsinkvoterare på alla reklambyråer så att det ser lagom mörkt ut i tv reklamen

  15
  1
 4. Pettersson. Det är inte dom välutbildade afrikanerna som kommer till Europa och Sverige. Tvärt om. De som lever jävulen i förorter är outbildade och har fattat att det kommer att bli hårda tag emot dem om de gör samma i Afrika som i Sverige. I Sverige är det högre klass på fängelserummen än lägenheterna och skjulen de kommer ifrån i Afrika. Så,valet är inte svårt för dem. Kanada däremot har varit duktiga på att aktivt rekrytera välutbildade afrikanen. Något som våra outbildade sossar inte fattat.

  31
 5. Kan vi hjälpas åt att sprida rubriken till våra socialdemokratiskt utsatta områden?
  Underrubrik: Den finns inte här.

  22
 6. Som jag förstår det mäter BNI aktiviteten i ekonomin, 5608 miljader 2021.
  Jag tror att statens verkliga skatteinkomster är 20-25% av BNI. Den verkliga procenten
  är inte 1 utan betydligt högre.

  14
  1

Kommentera