Det är inte torkans fel – stoppa biståndet, rädda Somalia och Afrika

BISTÅND & SKATTER. FN beräknar att 12 miljoner människor hotas av svält och hungersnöd på Afrikas horn och Somalia är hårdast drabbat, skrev jag på bloggen i september 2011. De orsaker till svälten som anges är klimatförändringar och torka. Det var fel då och är fel nu.

Regeringen Löfven beslutade 2018 att 3 miljarder kronor för perioden 2018-2022 skulle bistås till Somalia från tidigare 300 miljoner kronor per år. Sveriges biståndsminister Isabella Lövin kommenterade att beslutet var riktat mot “hållbara och klimatanpassade försörjningsmöjligheter är avgörande för att minska svält och undernäring”

Det är fel. Torka återkommer i Somalia och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är Somalias största exportprodukter. Bananerna går ofta till Italien och djuren till Arabländerna. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

Somalias huvudstad Mogadishu i juni 2020.

─ Pettersson undrar om ni sett sådana bilder som på filmerna från Somalia när opartiska nyhetsmedia eller biståndsorganisationer beskriver nöden. Varför åker inte somalierna hem?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

22 thoughts on “Det är inte torkans fel – stoppa biståndet, rädda Somalia och Afrika

 1. Det stora slukhålet SIDA har förorsakat stort lidande för många människor samtidigt som en liten grupp har fått det bättre i ett otal länder med svag ledning. Ja det finns faktiskt länder som styrs ännu sämre än Sverige, hur konstigt det än låter.
  Mestadels är det länder i Afrika med god potential till ett bättre liv för alla medborgare men ändå bara frambringar en liten elit, de som sitter närmast köttgrytorna. De gör så eftersom de är politiker vilka borde kunna styra de pengar de får av givarländer som ex. vis Sverige, men berikar sig själva och till folket blir det som vanligt inget givet. Folk behöver inga bidrag, de behöver kunnande men skall göra jobbet själva. Det finns ingen känsla som är så skön som att se att eget arbete arbete och strävan till något bättre ger resultat.
  Utbildning till människor som har krav på sig att själva försörja sig ger mycket bättre och fortare resultat än om människor blir försörja eftersom de då aldrig får känna glädje över att själv åstadkomma förbättringar.
  Detta stämmer för alla folkslag men särskilt för dem som inte har en tro på att någon annan, en gud, ska hjälpa dem.
  Ge något till ett naturfolk utan att de skall betala får inte samma verkan som om de måste betala för vad de får.

 2. Bra beskrivet. Som att Sverige eller alla nordiska länder varje vinter behöver bistånd för det går inte att odla. Nej folk går inte på de felaktiga utsagorna längre. Politikernas grova vanskötsel av de offentliga finanserna i dessa eviga biståndsländer ska i första hand avslöjas. De klarar inte av att bygga hållbara samhällen. Varför ska Sverige ge bistånd till dom, som missköter sig? Det kan i.o.f.s. likna Sveriges inrikespolitik men är lika fel ändå.

 3. Svarta förstår inte att de vita”förtryckarna”, jobbar och sliter för sitt välstånd. Vi sägs ha fått allt gratis.
  Om man tänker så, vill man själv också få allt till skänks.
  Leva dag för dag, utan planera och investera för framtiden, leder garanterat till ingen förbättrad framtid. Har man pengar och mat för dagens behov, sätter man sig på rumpan och njuter av dagen.
  Ledarna i skitländerna, bryr sig bara om sig själva och sin egen familj.
  Hur kan detta leda till framgång för länderna?

 4. Varför måste dom ha hjälp hela tiden ???
  Det är ju ingen lösning. Om inte alla familjer hade 10 barn vore det mycket enklare att försörja sig. Iq- nivån spelar här en avgörande roll.

 5. Sverige stoppar aldrig biståndet nu när de har kommit på att baka in flyktingkostnader i Sverige i biståndspotten.
  Bara det är ofattbart!

  “Kostnader för flyktingmottagande i biståndsbudgeten
  Den 18 juni publicerade Diakonia, Svenska missionsrådet och PMU en debattartikel i Dagens Nyheter där det presenteras att var sjunde krona i biståndet stannar i Sverige, och går till Migrationsverket för att finansiera den svenska flyktingpolitiken. Här presenteras siffrorna och statistiken bakom detta faktum.”
  Det här rapporten är gammal så det kostar nog bra mycket mera i dag. Och nu välkomnar Sverige 5000 nya hörde jag i går på radio.

  • Ja 5 000 personer har blivit avrättade av vår socialistregim, så nu flyger man in 5 000 nya.

   Plats finns, 5 000 lägenheter blev just lediga, pengar finns för nu slipper man betala ut pensioner för 5 000 avrättade pensionärer.

   Dessutom så är det garanterat sosseröstare man flyger in.

  • I vänsterorganet Nyheter 24?

   Detta är en större seismisk händelse än jordbävningen i SAN Francisco? (Eller så är redaktionen full av semestervikarier.)

 6. BBC rapporterar att födelsetalen minskar oroväckande i både Japan och Spanien. I Japan har föräldrarna inte råd med barn trots att de har mat på bordet. I Spanien har grupper ingen mat på bordet.
  Men som en bisats rapporteras att Afrikas befolkning kommer att tredubblas till 2050 från EN miljard till TRE.
  “Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet” – så att de slutar skaffa fler barn. De ska utbilda sig och arbeta, inte para sig.

   • Tvingas sondmata ! Vi vill inte ,vill inte avstå från våra pensioner och bidrag till lidande svenska medborgare. Ingen frågar oss som betalar kalaset.
    Det har blivit helt galet med allting tack vare EU!
    Vi bör gå ur så fort som möjligt och Lövén är mutbar med löften , så nu är vi riktigt illa ute.

 7. Man kan för fan inte börja med taket om man ska bygga ett hus !
  Ett landsbygge börjar i huvudet på den i landet levande befolkningen.

 8. liknande på gång i EU, därför har för en gångs skull
  Steffe rätt…vi får betala minst 2gg för varor där nere-
  ifrån …har de fått denna ynnest 1 gång, räknar de nu
  kallt med en repris nta gång de kärvar och nästa gång
  å nästa osv…detta enbart en konstgjord andning om
  Merkel å Fransoser får som de vill

 9. S statsministern Löfven nämns vid många bloggar som ointelligent clown,kretskortlödare inställsam FN pajas floskelpruttare och skatteslösare för svenskar. Helt kass är han!

 10. Jag kommer ihåg Noice och Gyllene Tider.
  Gyllene Tider var såklart jäkligt bra.. men det fanns bara antingen eller…
  Jag gillade alltid båda…
  Den här låten fastnade i huvet hela livet…

  Du lever bara en gång med Noice!
  https://youtu.be/saDM73IQObI

 11. Så länge vi har en statsminister, som tillhör
  LANDSFÖRRÄDARNA och har kvar kontraktet
  med muslimerna från 1999, så kommer Vårt
  Fosterland att dräneras på den välfärd vi byggt upp!

  Varför är det bara Pettersson ( – och jag ) som
  uppmärksammar detta LANDSFÖRRÄDERI?

 12. Det har funnits människor i östra Afrika i 250.000 år. Vad har de sysslat med under denna tidsperiod, eftersom de i vissa fall är kvar på medeltidsnivå? Dessa människor kan inte bidra med annat än elände när de kommer hit. De passar helt enkelt inte in här, och utgör enbart en belastning för det svenska samhället. Det spelar ingen roll vad Stefan tycker.

 13. Det är välkänt sedan decennier tillbaka att u-landsbistånd inte kan bygga på samma modell som den framgångsrika Marshallhjälpen till europeiska länder efter det senaste stora kriget. Anledningen till att Marshallhjälpen var framgångsrik var att det i de förstörda europeiska länderna ändå fanns utbildade tjänstemän och arbetare av allehanda slag, det som saknades var bara hårdvaran i form av byggnader, maskiner och dylikt. I Afrika finns inte denna breda baskompetens och den kommer förmodligen aldrig att finnas. Zimbabwes politiker klagar på att de vita “inte lärde upp dem” innan de blev utsparkade från landet men sanningen är väl att det inte gick att överföra kunskap i och med att mottagarna inte var tillräckligt bra. Det enda rätta är att sluta ösa pengar över negerkungar det finns inget gott som kommer ut av det.

Kommentera