Försvarsutskottet inkallas – fler avancerade vapen kan skickas

UKRAINA. Försvarsutskottet blixtinkallas efter Rysslands besked om mobilisering, uppger TV4 Nyheterna. Enligt kanalen kan avancerade svenska vapen skickas till Ukraina, men för det krävs ett regeringsbeslut.

Mikael Oscarsson (KD) säger till TV4 att både M och KD är positivt inställda till förslaget.

Vi kan kanske avstå några Robotsystem 70 och Archer, en game changer för Ukraina, säger Oscarsson.

Robotsystem 70 (RBS 70) är ett lätt och snabbgrupperat robotsystem. Det används framför allt för att bekämpa fientliga flygplan och helikoptrar.

Robotsystem 70 har en räckvidd på över 8 km. Foto: Försvarsmakten

Eldenhetens styrprincip bygger på att roboten följer en ledstråle som robotskytten hela tiden riktar mot målet. Denna styrprincip gör det svårt att störa roboten i luften. Eldenheten är liten och lättrörlig, vilket gör den svår för angriparen att upptäcka och bekämpa.

För att även kunna skjuta i mörker går det att komplettera eldenhetens sikte med mörkerriktmedel. För att skytten snabbt skall hitta målet överförs målinformation från bataljonens spaningsradarstationer till eldenheten via radio eller tråd. I systemet ingår även en en radarstation som upptäcker mål, sammanställer luftläget och anvisar mål till systemets eldenhet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Försvarsutskottet inkallas – fler avancerade vapen kan skickas

 1. Ja naturligtvis skall vi inte ha bänkarna här ! Det är ju dom länder som ligger nära som kan exspandera sina område . Finland får tillbaka karldelen och lite till och baltstaterna behöver ju betydligt mera mark som suveräna stater. Dom enda som inte behöver en del av Ryssland är ju belarus och Kina? Har man satsat fel så får man inget även om man lider av överbefolkningen!

 2. BEIJING, September 21. /TASS/. Chinese President Xi Jinping has urged China’s military to focus attention on gearing up for military action.

  ”It is imperative to conscientiously summarize and apply successful experience in reforms, to master new situations and [understand] the requirements of the tasks, to focus on preparing for wars, and to have the courage to explore and innovate,” Xinhua News Agency quoted the Chinese leader as saying at a conference on national defense and military reform in Beijing.

  The conference was attended by high-ranking representatives of China’s Central Military Commission (CMC), the People’s Armed Police Force and military academies.

  President Xi Jinping has served as chairman of the CMC since 2013.

 3. Ett regeringsbeslut…
  Går blixtsnabbt eller inte alls beroende på den politiska viljan.
  All offentlig makt utgår i från folket är bara en myt som råkar stå i grundlagen.

  10
 4. Ledstråle är nog bra men lär inte fungera bra om skogen ellere dyl. är i vägen.
  Fungerar nog bra i bergig/öppen terräng om man kan se andra sidan eller fienden…..

  • Man grupperar inte luftvärnstroppar i skogen till att börja med och inte heller så att anflygningsbanorna skyms. För det tredje så även om anfallande flyg flyger i trädtoppshöjd måste de ha fri sikt mot målet och måste dra upp inom vapenavstånd och då har luftvärnet fri skottvidd.

 5. Kan vi inte skicka ner alla sossar, vänster och miljö talibanerna istället.
  Vi vill inte ha de tillbaka!

  25
  1
 6. Sverige skall inte skicka några mer vapen till Ukraina.
  Risken blir bara större och större att de kommer att behövas för att försvara Sveriges territorium. Om hoten kommer att komma från öster eller väster, ja det är hugget som stucket.

  22
  6
  • Håkan Dahlberg
   Skickar Sverige vapen efter 26 september och dessutom regionerna i Donbass området har röstat för Rysk tillhörighet så ligger vi väldigt illa till.
   USA:s plan är tydlig……… att starta tredje världskriget med norden i centrum.
   Den Amerikanska oligark arme’n ska ta sitt pick och pack och åka hem igen.
   För freden och mänsklighetens skull.

   17
   9
   • Ingen bryr sig om Puttes manipulerade ”omröstningar”. De enda som bryr sig är Puttes byråkrater för då kan Putte med ”gott samvete” skicka de mobiliserade till att försvara ”ryska gränsen” i Donbassregionen.
    Praktiskt gör det ingen skillnad och dessa undermåligt tränade ryssar kommer dö lika snabbt eller snabbare än de tidigare ryssarna gjorde under den ukrainska släggan.

    11
    7
 7. Kan skicka ner ett dussin Archer med tillbehör samt RBS70/90 och eventuellt lite stridsfordon 90.

  12
  10

Kommentera