Polen snart helt oberoende av rysk energi

ENERGIPOLITIK. Historien har lärt Polen att vara skeptiska mot Ryssland, och har i flera år planerat att bli helt oberoende av rysk energi. Bland annat med hjälp av gasledningen Baltic pipe som invigs 1 oktober.

Gasledningen har kapacitet att leverera 10 miljarder kubikmeter naturgas om året och när Ryssland helt stoppade gasleveranserna till Polen i våras var Polen väl förberedda.

-Pettersson säger att på sikt är detta katastrofalt för Ryssland. När fler länder gör sig oberoende av rysk energi förlorar Ryssland möjligheten att förhandla upp priserna ur en styrkeposition även om de hittar nya kunder.

TVP World

TIDIGARE 2021-11-19. TVP World – nyheter från Polen på engelska

MEDIA. För er som vill läsa nyheter som inte är tillrättalagda av de stora svenska bolagen finns nu TVP World på engelska. Där rapporteras om krisen vid gränsen mot Belarus och coronasitutuationen m.m.

Gas från Danmark och Norge blir ett alternativ till den ryska gasen

Bland annat färdigställer Polen den baltiska delen av den nya gasledningen. Baltic Pipe genomförs i samarbete mellan det danska energiföretaget Energinet och det polska statliga energibolaget Gaz-System. Polens gasinfrastrukturoperatör Gaz-System har slutfört bygget av havsbottensektionen av den strategiska gasledningen Norge-Polen – Baltic Pipe – som Warszawa hoppas ska hjälpa landet att bli oberoende av rysk gas.

Baltic Pipe, är ett strategiskt projekt som fortfarande är under uppbyggnad och planeras att tas i drift i slutet av 2022, kommer att kunna pumpa upp till 10 miljarder kubikmeter (bcm) naturgas till Polen och upp till 3 miljarder kubikmeter av råvaran från Polen till Danmark, samt levererar till slutanvändare i grannländerna.

”Denna dag för oss betydligt närmare att uppnå den önskade säkra mångfalden av försörjningskällor till Polen 2022”, citerade Piotr Naimski, den polska regeringens kommissionär för strategisk energiinfrastruktur, i företagets pressmeddelande.

Enligt Naimski är de 10 miljarder bcm gas som den nya rörledningen kommer att kunna leverera till Polen varje år en jämförbar mängd med vad landet får från ryska Gazprom enligt det nuvarande långsiktiga kontraktet, som löper ut i december 2022.

Baltikum Pipe-projektet har erkänts av Europeiska kommissionen som ett ”Project of Common Interest” (PCI) och har fått finansiellt stöd från EU på totalt 266,8 miljoner euro.

De polska och danska gasinfrastrukturoperatörerna Gaz-System och Energinet är projektets två investerare.

Projektet består av följande fem delar:

1. Gasledning i Nordsjön
En gasledning i Nordsjön som förbinder de norska och danska gasledningsnäten

2. Gasledning i Danmark
Utbyggnad av det befintliga danska gasledningsnätet från västra till östra Danmark

3. Kompressorstation i Danmark
Kompressorstation på den östra delen av Själland

4. Gasledning i Östersjön
En ny gasledning i Östersjön mellan Danmark och Polen över Östersjön

5. Gasledning i Polen
Utbyggnad av det polska gasledningsnätet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Polen snart helt oberoende av rysk energi

  1. Bra Lisa!det som tillkommer är att när land efter land gör sig oberoende av rysk energi får de sälja mycket billigare än till Europa. Klart att Kina skriver kontrakt, de får dumpade priser.
    Det som händer är, vem går tillbaka på Ch köper av Ryssland? De har ju skåpatvut sig nu. Samma med industrin. Det blir olönsamt och dessutom tillkommer att folk inte köper från företag som finns i Ryssland. Tetrapak la ner.

  2. Inte snart, de är oberoende sedan de inte förnyade Donald Tusks avtal med Ryssland.
    Polen köper sin gas där det är billigast från USA, Qatar, Arabiska emiraten, Senegal, Södra Nigeria och Saudiarabien.
    Polen exporterar gas till Baltiska länderna, Tjeckien och Ukraina eftersom Polen har överskott och överfulla magasin.
    Dessutom tillkommer Baltic Pipe i Okt. som extra garanti till Tysklands stora förtret.
    Polen har varken energikris (0,67 zloty= 1,51 kr/kWh), bränsle kris (95 Okt.=5,69 zloty= 12,80 kr.) eller finanskris. För deras stora budget-överskott handlas mera guldreserv. Polen är helt självförsörjande i mat (Maten är fri från skatt) och exporterar dessutom mat till Vitryssland och Kina.
    Polen har nu tagit emot 6 miljoner flyktingar varav 1 miljon arbetar och betalar skatt, 477 000 flyktingbarn började skolan förra veckan, småbarnen finns på dagis.
    Enligt Bolund skall Sverige gå före, och det ser nu svenskarna resultatet av.

    19

KommenteraAvbryt svar