Socialdemokraterna går till val utan ekonomisk politik

VALET 2022. Finansminister Mikael Damberg (S) varnar för dyra vallöften och går samtidigt till hårda angrepp mot oppositionen. Men han vill inte svara på Dagens Industri:s stora enkät om hur Socialdemokraterna ser på fastighetsskatten, skatterna på arbete och kapital och behovet av mer pengar till kommunerna och regionerna, enligt Dagens Industri, bakom betalvägg.

Steget efter skatter

Ekonomin är en bärande del av politiken och ses av många väljare som en avgörande fråga inför valet den 11 september. Dagens Industri har därför skickat ut en stor enkät till samtliga partier och frågat hur de ser på bland annat fastighetsskatten, skatten på kapital, boende och sparande.

Di har även frågat hur de ser på behovet av att tillföra mer resurser till kommunerna och regionerna och att fortsatt förstärka a-kassan. Så här långt har svaren från Moderaterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna redovisats. Svaren från Miljöpartiet och Liberalerna kommer att publiceras senare i veckan.

Men Mikael Damberg och Socialdemokraterna vill inte svara på Di:s enkät. Så här lyder motiveringen: Vi befinner oss i ett osäkert ekonomiskt läge. Rysslands energikrig mot Europa slår hårt mot svenska hushåll och företag. Hela den ekonomiska politiken behöver nu bedrivas med stor varsamhet och respekt för vanliga hushålls ekonomi. Det betyder att det inte är läge för stora skatteförändringar för vanliga hushåll just nu. Det riskerar att påverka inflationen. Vi vill se en bred skattereform och inför ett sådant arbete är det oklokt att gå in med för stora låsningar.”

-Pettersson säger att trots “ett osäkert ekonomiskt läge” spöregnar det med dyra förslag från Socialdemokraterna och finansministern vill se en bred skattereform efter valet. Vad det innebär är tydligen inget väljarna ska känna till…

Finansminister Mikael Damberg avböjer att svara på DI:s frågor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Socialdemokraterna går till val utan ekonomisk politik

 1. Det är en slags Sossar före valet, men efter valet så kommer dom rätta sossarna
  fram med stora skattehöjningar som följd, ifall olyckan är framme ännu en gång.
  Låt dom ta en lång lång Semester, det har dom visserligen inte förtjänat, men för
  folkets bästa!

  15
  1
 2. Med en elgaranti på flera hundra miljarder, varav säkert många av dessa miljarder kommer att behöva betalas ut om nu inte elpriserna sänks, så är det väl lika säkert som ett amen i kyrkan att det kommer att behöva höjas skatter eller att man väljer att belåna landet ytterligare,
  Riksbanken aviserar höjningar av reproräntan och om det sker så kommer bankerna följa efter vilket gör ytterligare extra utgifter för hushållen.
  Tar inte kriget slut och allt återgår till det normala så blir det en tuff höst och vinter för många.

  9
  2
 3. Nu spelar det ingen roll då S inte bryr sig om vallöften, och dessutom kommer man vara tvungna att låta stödpartierna infria sina löften. Dörrmattan S

  17
  1

Kommentera