Talmannen kallar in riksdagen efter nya finansbeskedet

VALET 2022. Riksdagens talman Andreas Norlén har kallat in alla ledamöter till ett extrainsatt sammanträde på måndag den 5 september, enligt ett pressmeddelande.

Cirkus Sverige. Steget Efter

Bakgrunden är de förslag som regeringen nu presenterat i syfte att säkra finansiell stabilitet. Sammanträdet kommer att ske klockan 15.00. Innan dess ska finansutskottet behandla betänkandet, enligt pressmeddelandet.

Vid en pressträff på lördagen meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) och finansminister Mikael Damberg (S) att regeringen ska gå fram med likviditetsgarantier på hundratals miljarder. Detta efter gårdagens ryska besked om att gasleveranserna i Nord Stream 1 stoppas på obestämd tid.

Garantierna syftar till att hjälpa energibolagen hantera en eventuell prischock när handeln återupptas efter helgen och på det sättet undvika att den finansiella stabiliteten hotas.

Fredagens ryska gasbesked innebär att Sverige står inför en ”riktig krigsvinter”, säger statsministern.

Vi behöver vidta åtgärder för att inte hamna i närheten av en finanskris.

Likviditetsgarantierna ska vara på plats innan börsstängning på måndag och kommer inom de närmaste två veckorna att omfatta alla nordiska och baltiska aktörer. Garantierna ”ger det andrum som behövs”.

Finansminister Mikael Damberg (S) säger att läget är ”mycket allvarligt”, men att Sverige har god ordning i ekonomin och att dagens besked handlar om att minimera riskerna.

Sveriges ekonomi är stark, konstaterar Damberg.

Riksbankschefen Stefan Ingves bedömer att åtgärden är bra för att ”isolera” dagens problem till elmarknaden.

Magdalena Andersson framhåller att det kommer att bli tufft för många i Europa i vinter. – Men mitt besked är tydligt, svenska hushåll och företag kommer inte att lämnas åt sitt öde.

-Pettersson säger att vi får väl vara tacksamma att regeringen inte lämnar svenska folket åt sitt öde en vecka innan valet, fast jag funderar på om inte det skulle vara bättre än den nuvaranderegeringens hjälp…

Annars tycker jag att regeringen borde ha förberett sig för länge sedan för ett eventuellt ryskt gasstopp och att beskedet om likviditetsgarantier för hundratals miljarder ingår i valrörelsen.

Morgan Johansson är försvunnen i valrörelsen. Steget Efter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Talmannen kallar in riksdagen efter nya finansbeskedet

 1. Vaknade av en mardröm… SD vann stort… samlade majoritet med M och KD. Tuffe Uffe krävde åndå att han skulle bli statsminister. Jimmie sa nej… Då föreslog Magda att han skulle komma till hennes lag för ”Sveriges bästa” och han accepterar… Så vaknade jag… sjöblöt av kallsvett…

  14
 2. Sossarna kallar in till ytterligare en Pressträff, där man meddelar att dom
  kommer att avgå med omedelbar verkan vi klarar inte av att ljuga för folket längre
  så vi låter oppositionen ta över??……. Eller var det bara en dröm???

  29
  1
 3. En liten bisarr pressträff där tvångsinkallade myndighetschefer tvingas vara alibi för sossarnas valpropaganda, detta enbart för att sossarnas maktinnehav är kraftigt hotat inför ett demokratiskt val. Fy vilken avskyvärd cirkus.

  36
 4. Minns hur det var på 90-talet då staten utlovade bank-garantier/stöd under den s.k. bank-krisen. Inte gick det någon nöd på de giriga bankerna. Tvärtom, de var välmående och när den s.k. krisen var över så redovisades enorma vinster. Direktörer och aktieägare kunde kvittera ut rekordvinster tack vare statens/skattebetalarnas missanpassade insatser.
  Kanske får vi så småningom se något liknande med elbolagen. För ex.vis Vattenfalls VD, Anna Borg, har det ju lite knackigt med “bara” en MÅNADS-lön på 1,3 miljoner. För en sådan här stödåtgärd kommer säkert att ge incitament för ännu högre vinstuttag bland de redan snuskigt rika bolagen.

  Sen kan man ju konstatera att detta bisarra läge aldrig hade uppstått om de fyra senast stoppade kärnkraftverken varit i drift nu.

  36
 5. Jag kan inte hjälpa det, men stanken av härsken valstrategi är övertydlig. Regeringen vill visa handlingskraft en vecka före valet trots att man visat 8 år av motsatsen.

  42
 6. Vi kan klippa strängen till Tyskland som driver upp våra priser. De får skylla sig själva att de satte sig i knäet på Putte.

  44
 7. Falska sossesvin är inget nytt.

  Vi har fortfarande ett överskott på energin och har man en reglerad elmarknad så höjs inte priserna ett smack. Men det är väl överkurs för dessa idioter.

  Vi konsumerar inte mer än förra vintern och vi har samma effekt från alla elverk. Tro inget annat.

  39
  • Sverige är en del av den nordiska elmarknaden som i sin tur är en del av den europeiska elmarknaden. Sedan februari år 2014 sker en gemensam prisberäkning från Lissabon till Helsingfors.

   Handelsutbyte med el pågår hela tiden mellan de nordiska länderna och mellan Norden och övriga Europa. Detta medför att elpriset i Norden i varierande grad påverkas av elpriset i länderna runt omkring.

   20
 8. Sverige hasteinnkaller: Vil hindre ny finanskrise
  Lørdag ettermiddag melder den svenske avisa Dagens nyheter at regjeringen hasteinnkaller til pressekonferanse lørdag klokka 15.30.
  På pressekonferansen skal det legges fram nye tiltak for å forhindre en ny finanskrise, ifølge Dagens nyheter og SVT.

  Statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg og sjef Erik Thedéen for det svenske finanstilsynet og sentralbanksjef Stefan Ingves vil være til stede på pressekonferansen.
  I en pressemelding skriver regjeringen at de vil presentere tiltak som har til hensikt å verne om den finansielle stabiliteten i forbindelse med Russlands energikrig mot Europa.
  https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=105058
  Mvh.

  20
  • Anonym g:
   Kan dessa tomhuvud förhindra vad du befarar,skall Stenbock ändra uppfattningen om dem omgående !! 😉

   18
   2
   • @Stenbock.
    Förvisso befarar jag det värsta ty regimen agerar som professionella manipulatörer, så var rädd om och ändra absolut inte dina uppfattningar.
    Mvh och ha en fortsatt trevlig kväll.

    13

Kommentera