Riksrevisionen sågar elrabatt för serverhallar

ENERGIPOLITIKEN. Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen som granskar hur regeringen använder skattepengarna i den statliga verksamheten samt myndigheternas redovisning och den statliga verksamhetens effektivitet.

Riksrevisionen Wikipedia

Sedan 2017 har stora serverhallar fått en skatterabatt på sin elförbrukning. Nu har Riksrevisionen granskat nedsättningen av energiskatten. För att attrahera investeringar sänktes energiskatten för datacenter kraftigt 2017. Riksrevisionens granskning visar att det beslutet vilade på underlag med tydliga brister, där varken företagens eller samhällets behov omhändertogs. Någon utvärdering har ännu inte gjorts.

Riksrevisionens övergripande bedömning är att regeringen inte säkerställt att effekterna av de statliga insatserna är effektiva varken gällande näringspolitiska eller energipolitiska mål.

”Enligt vår bedömning var regeringens analys av datacentermarknaden inte så djup, man hade inte bilden av vilka datacenter som behövs”, säger Dimitrios Ioannidis, utredare på Riksrevisionen

Sänkningen är en skattepolitisk åtgärd med näringspolitisk inriktning, som samtidigt har energipolitisk betydelse. Riksrevisionen har granskat planering, genomförande och uppföljning.

Granskningen visar att regeringen inte tog någon hänsyn till de energipolitiska målen, trots att det var väl känt att datacenter är stora energikonsumenter och skulle utsätta elsystemet för betydande ansträngningar.

Till exempel villkorades inte stöden med krav på energieffektivisering eller omhändertagande av datacentrens spillvärme. Det har heller inte gjorts några ansträngningar att utnyttja den flexibilitet som datacenter skulle kunna bidra med i energisystemet.

Fram till 2021 har nedsättningen hittills inneburit ett skattebortfall på drygt 1,3 miljarder kronor, men eftersom företag kan begära nedsättning inom tre år från det att elen förbrukats kan den siffran bli större.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Riksrevisionen sågar elrabatt för serverhallar

 1. Värdet med Facebook i Sverige är, om de inte raderar felaktig informatiom så kan man stänga av dem helt. Det kan vara värt några miljarder.

  16
 2. Samtidigt ska hushåll få avbrott i tillgången på el. Varför ska vi göda stora amerikanske företag när de ger intet tillbaka. Men av någon anledning så är det vad man kan vänta sig av amerikanska företag och Sverige lider av ren dj*a dumhet. Tyvärr är väl Sverige varken det första eller sista landet som USA utnyttjar, som vanligt kanske man kan säga. Det USA vill ha, det tar USA

  25
  3
 3. Eftersom regeringen, och en del av oppositionen, är kraftigt beroende av införa skatter kan man komma runt eventuella juridiska nötter genom att beskatta den utventiletade värmen kraftigt.

  Utländska datacentra in Sverige är rena ulandsbeteendet. Nötterna i regeringen tror att det ska ske tekniköverföring men sanningen är att det anställs bara ett fåtal väktare och diskbytartekniker.

  24
  1

Kommentera