Rysk soldat hade ingen aning om att de invaderade Ukraina

UKRAINA. Den ryska soldaten, fallskärmsjägaren Pavel Filatiev, 33, deltog i den ryska invasionen av Ukraina – men är nu öppet kritisk till Putins krig, som han kallar ”förfärligt”. I en ny bok hävdar 33-åringen att han inte hade en aning om att man var i färd med att invadera landet förrän kulorna började vina.

Pavel Filatiev

Den rysk fallskärmsjägaren avslöjar att han inte hade en aning om att de invaderade Ukraina tills beskjutningen började och såg hur hans kamrater slaktades medan de använde rostiga maskingevär och farfars taktik, skriver Daily Mail.

Pavel Filatiev, 33, lyfter fram den ryska arméns brister i en explosiv ny bok. Fallskärmsjägaren Pavel var en del av invaderande styrka, men slutade på grund av medicinska skäl. Filatiev motsätter sig nu krig och sa: ”Vi hade ingen moralisk rätt att attackera ett annat land” Soldater under Putin är ”missnöjda” och underförsörjade mitt i ”fruktansvärt krig”. Vi dödar barn, kvinnor och äldre i onödan och orättfärdigt.

Putins soldater hade ingen aning om att de invaderade Ukraina förrän de tog emot eld från Kievs styrkor, avslöjar en före detta fallskärmsjägare i den ryska armén i en explosiv ny memoarbok.

Pavel Filatiev, 33, säger att hans elitenhet flyttades till gränsen till Ukraina efter att han sett tal om en planerad invasion i världens media, men att de skickades in utan förvarning om att de skulle ställas inför fientliga styrkor.

Hans memoarer berättar också hur han fick ett rostigt maskingevär och en illasittande uniform, och att hans kamrater utplånades för att de använde ”vår farfars taktik”.

Filatiev sa att han vaknade till ljudet av skottlossning bakom en armélastbil som korsade gränsen klockan 02.00 den 24 februari, dagen då invasionen började. Filatiev frågade: ’Skjuter vi mot framryckande ukrainare?

’Vart vi skulle och varför var inte klart. Det var tydligt att ett riktigt krig hade börjat. Jag fick reda på att vi hade order att åka till Cherson.’

När beskjutningen började och ukrainska soldater började skjuta mot ryska fordon sa Filatiev att han insåg att han hade invaderat grannlandet.

Han tillade: ”Det blev klart att vi hade attackerat Ukraina.” I boken lyfter Filatiev fram skrämmande brister från illasittande uniformer till arméläkare utan sprutor eller smärtstillande medel.

Läs vidare på Daily Mail…

-Pettersson säger att Vladimir Putin ljög för Ukraina och Västvärlden när han lovade att inte invadera och kallade dom som påstod motsatsen för hysteriska, men inte nog med det, Putin har lurat det ryska folket och sina egna soldater plus brutit mot minst tolv internationella och bilaterala avtal.

Läs om några av avtalen Oberoende rapport: Ryssland attackerar civila urskillningslöst

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Rysk soldat hade ingen aning om att de invaderade Ukraina

 1. I krig är media en stor del. Det går inte att bedöma förrän efteråt vad som var sant, falskt eller propaganda. En stor brist är att vi inte får läsa ryska media här i väst, så vi kan skapa oss en egen uppfattning om läget.
  Har förstått att Ryssland tömmer sina gamla ammunitionsförråd och undrar när och om de har några nya vapen att ta till?Ryssland har beskrivits som dåliga krigare med usla vapen här i väst. Varför tar inte kriget slut då. Vi pumpar in gigantiska mängder med pengar och vapen i Ukraina, men blir det några framgångar?
  Det verkar stå och stampa och den som är uthålligast verkar vinna, vem det nu blir?

  3
  1
  • Det är även min uppfattning, att vi ensidigt matas med info från väst media.
   Ryssland har, vad jag kunnat förstå ännu ej mobiliserat, utan man skrapar ihop folk från alla möjliga hörn.
   Och den stora frågan är ju hur mycket resurser i form av vapen och ammunition man har.
   Och kommer Belatus att aktivt medverka med markstyrkor?
   Och hur länge har väst råd att sponsra Ukraina.

   2
   1
 2. Får intrycket att Putins lakejer, här på bloggen, slängs mellan hopp och förtvivlan. Ungefär, som i ”En dåres försvarstal”.

  12
  15
  • Tror du har helt rätt. Tummarna ner är dock inte ens ett tjog. Dessutom inga eller kommunistiska argument. Argument mot putinkramare är som pärlor för svin.

   11
   14
 3. @Karl mfl.
  Fascistlakejerna och putinkramarna ger sig inte. Självfallet ljuger soldaten, självfallet är det Ukrainas fel att fascisten lilleputten invaderar sitt grannland, självfallet är det fel att stödja ett självständigt och fritt land i deras kamp. Eller?

  11
  15
 4. Jaa sannolikheter där…… Sannolikheten att en elitsoldat .. tränades som fallskärms soldat,,,, fick gå eller i bästa fall åka bil till fronten…. utrustades med kass material…. innan striden började….. OKK sedan skriva en bok? Sannolikheten att detta stämmer är lika osannolikt att tomten dyker upp….. MEN med detta sagt pågår det ett krig…… MEN varför inte nämna att väst har skickat medel (cash och vapen) motsvarande 10ggr Ukrainas försvarsbudget årligen…. Detta är propaganda, dålig sådan…. att över driva på detta sätt övertygar endast de dummaste…. låt iaf fallskärmsjägare flyga…… inte jobba som infanteri…. för den Ryska krigsmaskinen har alla typer av soldater….. MIN gissning är att denna soldat eller ”soldat” har sett videos et. al. som skildrar striderna….. OCH varför skulle endast 1 av flera 100 tusen soldater skriva bok????? Propaganda skall vara så nära sanningen att det blir svårt att på avstånd ”debunka” avvaktar då det visar sig att även denna ”författare” inte varit vid fronten. OKK om man tittar på de kartor som ritas över östra Ukraina, alla önskemål om HIGHMAS et.al. från VZ…. med en angripare som beskrivs här skulle 600.000 soldater under ett sekel uppbyggd försvar kunnat hålla gränsen…. så i bästa fall jobbat denna soldat i bakgrunden………

  24
  23
  • ”tränades som fallskärms soldat,,,, fick gå eller i bästa fall åka bil till fronten”
   För att inte ens Putte är korkad nog att skicka in fallskärmssoldater i transportplan i första vågen mot en nation som fortfarande har ett fungerande luftvärn.

   Vad vi däremot vet är att alla Puttes bäst tränade enheter gick i bräschen för invasionen men då dessa var begränsade i sin utrustning samt inte var insatta i planen så de visste inte vad som pågick förrän de kom under beskjutning. Begränsat med ammunition, ingen plan, inget underhåll, ingen logistik.

   Det finns en gammal militär visdom som säger att en plan inte överlever första kontakten med fienden. Men att inte ha en plan gör inte den första kontakten bättre.
   Putte hade ingen plan, ingen koordination, ingen fortsättningsplan eller befälskedja för invasionen eftersom allt skulle vara över på tre dagar. När Ukraina inte gett upp och kapitulerat efter tre dagar så stod hela den ryska generalstaben tillsammans med Putte som fågelholkar och undrade: Vad fan gör vi nu?!????!!!

   13
   13
   • Niklas R: Som du skrev i första stycket, precis så korkade var ryssarna och Ukraina fick in fullträffar på två flygplan fullastade med fallskärmsjägare under de första dagarna av kriget, vilket resulterade i nästan 300 döda ockupanter i två smällar…

    2
    3
  • Tror inte du har helt fel. Att de fallskärmstrupper som sattes in på strategiska platser i Kiev området åkte på enorma förluster verkar vara fakta. Och att den ryska inmarschen också synes ha varit amatörmässig med bla soppatorsk som ledde till stillastående milslång fordonskö, verkar också vara sant.
   Alla de utrensningar som uppenbarligen har skett bland de högra befälen tyder ju på fatala brister i ledningen.
   Men att man skickar in elitsoldater med felaktig utrustning har även jag svårt att tro. Även att dessa inte visste något om vad som skulle ske.
   Även om den ryska militären i början av sitt fälttåg visade på uppenbara brister, är det ju svårt att tro att man skickar in elittrupper utan att dessa förses med kartor över de områden de ska besätta.
   Och med kartor borde de ha förstått vad som pågick.

   14
   4
  • ”MEN varför inte nämna att väst har skickat medel (cash och vapen) motsvarande 10ggr Ukrainas försvarsbudget årligen….”

   Följer du inte med i media, Björn? Dagligen står det i media om hur mycket vapen och pengar andra länder skickar och det är inga småsummor.

   Jag är inte militär men jag tvivlar på att fallskärmsjägare hoppar fallskärm med riskerna det medför om det går att transportera trupper på annat sätt.

   Fallskärmsjägarna tillhör infanteriet och transporteras med flyg, fordon, till fots eller med skidor. Jägarna är oftast lättare utrustade och arbetar ibland bakom fiendens linjer enligt svenska försvarsmakten.

   Hur vet du att bara en skrivit en bok. Jag tror många på olika sätt berättar om sina upplevelser.

   Jag tror det är Pavels sanning. Ryssland har enorma problem med utrustning, vapen, utbildning, taktik osv. och det är inga nyheter.

   12
   11
 5. Stämmer det som soldaten säger, kan man ju verkligen förstå att Rysslands krig inte går bra.
  Putin och hans generaler verkar ytterst naiva.
  Skönt att se att Rysslands krigsmaskin inte är
  mer än så här.
  Gammalt, otränat, amatörmässigt på alla vis.
  Ryssarna är amatörer som inte klarar av Ukraina
  tack o lov.

  31
  22
  • Karl:
   Ponera nu att boken är ett rent falsarium,och ingår i den propaganda som omger alla krig. Då sväljer du och en del andra som anser sig besitta inre vetskap det hela med hull o hår….
   Stenbock tillhör dem som ni ”besserwisser” dagligen kastar skit mot och benämner olika tillmälen. Tror ni verkligen själva innerst inne,att endast ni har rätt och alla vi andra helt fel ?

   18
   6
 6. Ingenting är omöjligt. Men ryssarna är snarare kända för att innan trupper sätts in ideologiskt skola dem. Att trupperna som sattes in inte skulle veta vad det handlade om är osannolikt.

  Vad artikeln således handlar om är ren propaganda från västländerna. Utgivare är sannolikt USA/UK

  25
  26
  • PRECIS visserligen har det tagit över ett halvår detta… MEN å andra sidan har man lyckats undvika infrastrukturen… åter kommer om detta…. ”tagit kontroll” över 20% av Ukrainas territorium .. Då USA helt utan skäl gick in i Irak dog 1 miljon. både sidor både trupp och civila, det man lämnade efter sig var ett överskott av öken (amerikanska oljeintressen?) I denna operation talar man om 100k skadade och dödade på vardera sidan….. skrev en debunk i annan kommentar MEN rörande infrastruktur så har nu Ukraina börjat på allvar förstöra det egna landet längs Nepro har man från Norr ett hydro går på 10% pga att ett antal saker slagits ut, i mitten vid skön ett KKV med 6 reaktorer som har en avstängd då man lyckades klippa ledningen från den… under Rysk kontroll sedan i mars…. och nedströms ett vkv som går på 50%… OCH som av en händelse spelar nu väst ”The radiation card” man vill att FN tar kontroll över hela denna zon, IAEA där ja, för vad ska man göra då man förlorar? Naturligtvis se till att väst dvs USA återigen ger sig in med ”Boots on the ground” som man inte vill pga alla dessa familjer i USA som tappat så många i helt onödiga krig på andra sidan jordklotet…. SÅ nu kommer alla NATO-länderna att få skicka sådan trupp…. och BTW det Svenska försvaret beställer U-båtar et.al. och Sverige fick plötsligen t–j att ansöka om medlemskap… till NATO… MEN ovan sagda… Sverige borde aldrig ha nedrustat från 4% av BNP…… inte heller stoppat vår utveckling av atomvapen och bärare till dessa…. NU kommer vi via NATO få kärnvapen på vårt territorium som vi inte kontrollerar…. BRA VA?

   21
   9
   • bjornwiklund: har du så svårt för svenska språket ?
    en sjö, bestämd form, sjön (en vattensamling) stavas inte skön. Orden låter lika men stavas olika och betyder helt olika saker och egenskaper.
    Ni rysstroll jobbar i uppförsbacke om ni inte kan språket ni ska skriva era fascistinlägg på.

    1
    3
  • Ryssland hämtar soldater från de fattigaste delarna av Ryssland där utbildningsnivån är låg. Att de skulle skolas ideologiskt tror jag inte på.

   9
   11
   • Pettersson:
    Ibland undrar Stenbock över var du hittar alla dina fakta ? Vilka kanaler läser du över,som vi andra aldrig ser skymten av ?
    T.ex. ovanstående nyhet som luktar fake,varför skulle ryska stridsmakten vara så efterbliven…jmr. med Ukraina ?
    Har insett att du mestadels förlitar dig på USA/England´s nyheter. Men är inte dessa (av några),de som är främsta aggressiva partner för Ukraina ?
    Som jag skrivit tidigare förlitar förlitar jag mig till största delen av Europeiska nyhetsorgan,eftersom de känner till Ukraina och dess befolkning från nära håll.

    13
    5
   • Per Molin:
    Som man känner sig själv,känner man andra…,.
    Hoppas det var försteålig svenska för dig !! 😉

    1
    1
  • Jag var på plats under Sovjet perioden jobbade som oberoende agent b.l.a. åt en av de större flygmotor tillverkarna, några av de ”stora” säkerhets tjänsterna m.m.

   Anlände en gång med ett fartyg registrerat i Sovjetiska handelsflottan.
   Vi möttes av en Sovjetisk kanonbåt som synkroniserade kanonen mot oss.
   Jag stod på bryggan tillsammans med kaptenen som sade åt mig att inte visa medhavd kamera
   eller kikare som det kunde resultera i skarp eldgivning.

   En annan gång ville ett regionalt befäl över Sovjetiska svarta baskrarna bli vän med mig…
   Efter ansenliga mängder med vodka så berättade denne att han hade ett förflutet som
   kriminell med ansenliga fängelse straff bakom sig i grann regionen !

   Så mycket för synkroniseringen inom förvaltningarna under Sovjet tiden,
   förmodligen ännu sämre idag, så osannolikt att systematisk indoktrinering
   har funnits, eller existerar under någon typ av organiserad form.

   5
   3
   • XtreMeshman:
    Känner igen delar av dina upplevelser. 1958 var Stenbock sjöman under en tid. Den plats vi besökte bland de första var Charson i nuvarande Ukraina. På den långa väg i floden,upp till hamnen hade vi beväpnade soldater på skeppet som troligen skulle se till att ingen av oss hoppade i land,i förtid !
    Annars var jag imponerad av denna stad med m y c k e t breda boulewarder.
    Folket var vänliga och ville gärna underhålla sig med oss (som man trodde var tyskar)…
    Senare besökte jag på 70-talet Moskwa och såg hur denna enorma stad med sina praktbyggnader fungerade under några dagar. Även här var folk tillmötesgående,och vi underhöll oss med händer och olika språk.
    Som Pettersson så ofta skrivit,är det regimen och inte den enskilda människan som gjort nuvarande Ryssland ont……

    9
    2

Kommentera