Kärnkraft i Sydkorea

ENERGIPOLITIK. Från början av 1900-talet till slutet på andra världskriget var Korea en Japansk koloni, fruktansvärt utsugen av japanerna, därtill kom Koreakriget 1950-1953 så i början på 1960-talet var Sydkorea ett av de fattigaste länderna på jorden, precis lika fattigt om inte värre än de fattigaste i Afrika.

Seol, Sydkoreas huvudstad 1961.

Sydkorea har genomgått en enorm utveckling. Hårt arbete, kapitalism och demokrati. I början fick koreanerna lite bistånd men från början på 1980-talet klarar de sig själva och hjälper andra.

Sydkorea, som är en av världens mest fossilbränsleberoende ekonomier, har beslutat att satsa på kärnenergin, och regeringen har tillkännagivit att startar byggandet av två kärnreaktorer och förlänger livslängden för de 25 som redan är i drift .

Sydkorea startar om bygget av två nya reaktorer vid kärnkraftverket Hanul på landets östkust. Byggandet av de två reaktorerna har avstannade 2017, när den tidigare presidenten Moon Jae-in – som hade drivit hårt för att fasa ut kärnkraften – tillträdde. Men med en ny president i tjänst återvänder Sydkoreas kärnkraftsindustri i full fart.

“På grund av det överdrivna trycket på kärnkraftsutfasning har vår världs bästa kärnkraftsteknik ödelagts”, sa nye president Yoon i ett Facebook-inlägg.

Läs mer på CNN…

 • 25 reaktorer tillhandahåller ungefär en tredjedel av Sydkoreas el från 23 GWe anläggningar.
 • Sydkorea är ett av världens mest framstående kärnenergiländer och exporterar sin teknologi i stor utsträckning. Det är för närvarande involverat i byggandet av Förenade Arabemiratens första kärnkraftverk, under ett kontrakt på 20 miljarder dollar.  
 • Kärnenergi har varit en strategisk prioritet för Sydkorea, men den president som valdes 2017 införde en policy för att fasa ut kärnkraften under cirka 45 år.
 • Den nya presidenten, Yoon Suk-yeol, vald i mars 2022, har lovat att avskaffa denna politik.

Mer Här…

Kärnkraftens utveckling i Sydkorea.

-Pettersson har noterat att det talas mycket om SMR, små modulära reaktorer. Det kanske är framtiden, men små reaktorer är inget nytt. Det finns en hel del militära fartyg som drivs av kärnkraftsreaktorer men även civila, främst isbrytare.

Sydkoreas utveckling – kapitalism och demokrati, minimalt med bistånd men hårt arbete, inte perfekt men det bästa alternativet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Kärnkraft i Sydkorea

 1. Här syns skillnaden på Kapitalism och Kommunism, kapitalism =
  lika med optimism och framåtanda, Kommunism= stagnation och
  tillbakagång, man har inget för att man bryr sig!

  Därmed inte sagt utan att kapitalismen kunde bli bättre på många punkter.
  En punkt är fördelningsrelaterad!

  13
  1
  • Men demokratin har precis som i Taiwan stärkt landet ytterligare. Sedan är det frågan vad som är hönan och ägget.

Kommentera