Vattenfall nobbar storskalig kärnkraft – tror på SMR

KÄRNKRAFT. Andreas Regnell, strategichef på statliga Vattenfall, dömer ut en utbyggnad av ny storskalig kärnkraft i Sverige på grund av att det är för dyrt. – Det pågår projekt, som i Finland och England, men det är inte någon som tror att de bär sig, säger han till TT.

Kärnkraftsreaktor BMRX-300 SMR

Förutsättningen för en sådan utbyggnad är att en stat går in och tar all risk – vilket förutsätter ett brett politiskt stöd under många decennier. Regnell tror då mer på en satsning på de mindre så kallade SMR-reaktorerna.

Med de här små reaktorerna kan man kanske komma ned till hälften av elkostnaden för de stora, säg 50 öre kilowattimmen, säger Regnell.

Problemet är att de inte finns ännu. Om allt går vägen när det gäller utveckling och regelutformning kan små reaktorer tas i bruk i Sverige tidigast 2035.

De reaktorer som finns i Sverige i dag har en effekt på cirka 1 600 megawatt. En SMR-reaktor kan få en effekt på omkring 55 megawatt. Ett vindkraftverk på land har en effekt på upp till 3 megawatt – ett till havs på över 12 megawatt.

-Pettersson tror inte riktigt på Regnell när han säger att storskalig kärnkraft är för dyr. Det pågår byggen av fler än 60 nya reaktorer runt om i världen och alla dessa har nog inte räknat bort sig.

Sverige skulle kunna skaffa ett rejält effekttillskott relativt snabbt och billigt genom att återstarta Ringhals 1 och 2 eftersom nedmonteringen i större skala inte börjat ännu. Möjligen går även Oskarshamn 1 och 2 att återstarta om man vill.

Men tanken med SMR är god och Vattenfall investerar i kärnkraft i Estland, det är kanske dags att bygga en provanläggning i Sverige. Kärnkraftsforskningen kan få uppsving – vill utveckla en minireaktor i Sverige.

SMR

FN:s klimatanläggning IPCC om kärnkraft

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Vattenfall nobbar storskalig kärnkraft – tror på SMR

 1. Tyvärr Pettersson så går det inte att återstarta Ringhals 1 och 2
  Skulle ett försök göras tar det 3-5 år på grund av olika omständigheter.
  R 2 skulle byta turbin för några år sedan men det avbröts med satort skadeståndskrav, den måste fortfarande bytas och då en ny byggas
  R1 som stängdes för 1 år sedan kan inte startas för det finns ingen personal
  Som upplysning så har Oskarshamns redan problem med driften på grund av brist på personal.

 2. …fel det skall vara MÅNG-MILJARDVINST-BOLAG som styr å ställer idf!
  tvivlar starkt på att en OKORRUPT ägarskara bestående av abonnnenterna
  själva utan mellanhänder, då inte skulle löna sig för 10milj konsumenter?
  …är denna idé för stor för Jimpa att bita i månntro (?) utan nöjer oss vanligt
  med att lägga pannan i djupa veck och hoppas på ngt sorts underverk?
  tick-tack, tick-tack tick-tack osv

 3. Kärnkraft är det enda vettiga energialternativet. Fjärde generationens reaktorer kan använda vårt uttjänta bränsle, så vi behöver inte ens någon slutförvaring.

  Varför är makt och dumhet ekvivalent? Har jag verkligen röstat på dom här idioterna? Nej!

  30
  • …beträffande slutförvaring…om 100 tusen år är vi ändå sedan länge
   enkom pulver i kosmos…som å kasta stålarna rakt ner i plurret idag!

 4. Statliga Vattenfall´s VD Anna Borg kvitterar ut 1 319 500 :- / MÅN !!! Kan tänka mig att andra chefer knappast är underbetalda heller. Då aktar man sig för att avvika från husses agenda. Fast det är ju egentligen det svenska folket som slavat ihop dessa hutlösa ersättningar. Skattebetalare och elkonsumenter och där är åsikterna inte nödvändigtvis desamma som regimens. Ska vi tro att hälften är lön för mödan och resten ersättning för ”rätt” åsikter.

  43
 5. Stora infrastrukturprojekt är alltid en förlustaffär ibörjan. Det är dom senare generationerna som får nytta våra infrastruktursatsningar precis som att vi har dragit nytta av tidigare generationers infrastruktursatsningar. Allting blir så småskaligt när företag ska satsa på infrastruktur och tjärna pengar på det. Företagen kan inte räkna hem vinsten tillräckligt snabbt. Tror därför att staten måste gå som garant och driva på för stora infrastrukturprojekt. Tror alla vinner på det i slutändan över generationer.

  12
 6. Det är rejält motsägelsefullt att satsa på småskalighet i ett läge där elproduktionen skall flerdubblas enligt visionerna om fossilfritt samhälle.

  Och varför skulle den ekonomiska risken vara större per producerad energienhet med en stor reaktor istället för många små. Med många små får man fler komponenter och felkällor totalt sett.

  Vattenfalls chef säger vad regeringen vill höra. Byt regering så säger han andra saker.

  52

Kommentera