Två strategiskt viktiga broar helt odugliga

UKRAINA.å Två för Ryssland strategiskt viktiga vägbroar som går över floden Dnipro i närheten av ockuperade staden Cherson är nu helt och håller odugliga för militära ändamål. Det uppger Storbritanniens försvarsdepartement i sin dagliga lägesrapport.

Ukraina attackerade den 10 augusti broarna Antonivka och Kakhovskij, som kopplar ihop Cherson med andra ryskkontrollerade områden.

”Även om Ryssland skulle lyckas göra betydliga reparationer skulle broarna utgöra en stor sårbarhet”, heter det.

Flygvapnet i Svarta havet har ”försvagats betydligt”

Ryssland fick åtta stridsflygplan förstörda i explosionerna vid flygbasen på Krimhalvön, det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin dagliga uppdatering.

Det är en liten del av Rysslands totala flygvapen, men för flottan i Svarta havet har Rysslands förmåga i luften ”försvagats betydligt”, skriver departementet.

”Nu kommer den ryska militären sannolikt omvärdera hotbilden. Tidigare har Krim förmodligen ansetts vara ett säkert område långt från fronten”.

-Pettersson undrar när Ukraina ska lyckas förstöra Krimbron som är en rysk väg- och järnvägsbro, som förenar Kertj på Krim med Krasnodar kraj på det ryska fastlandet och är Europas längsta bro.

Krimbron över Kertjsundet är 19 km och Krimhalvöns enda landförbindelse med Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Två strategiskt viktiga broar helt odugliga

 1. Det hindrar också Ukraina från att avancera.
  Ryska överkommandot: Vi bygger pontonbroar

  • Man kan alltid hoppas att ryssen börjar bygga pontonbroar, det vore likställt med att servera orcer på en bricka åt Ukraina, enkla att slå ut och skulle kosta ryssen både ingenjörstrupper samt broutrustning som är svår att ersätta.

 2. Enligt borgmästaren i Nikolajev så har ryska militärledningen evakuerats bort från väster om Dnjepr, dvs trupperna har lämnats i sticket, utlämnade åt Ukraina. Dessa trupper kan försörjas endast med 2 pontonflottar, dvs i praktken är orcerna utlämnade utan underhåll med några alternativ:

  – tag badmagistermärke och simma över Dnjepr
  – kapitulera
  – gödsla åkrarna väster om Dnjepr

  oavsett vilket alternativ de väljer så blir all tung utrustning väster om Dnjepr krigsbyte för UAF.
  Moralen är säkert på topp hos orcerna som övergetts av sin ledning, speciellt då de börjar märka att både kålsoppan samt ammunitionen börjar sina ….

  Blir säkert ett antal smetiga lektioner innan UAF hinner avancera till alla befolkningscentra då lokalbefolkningen garanterat hinner pryda lyktstolparna med quislingar innan UAF anländer.

  Quislingarna är garanterat mycket roade, de överges av orcerna, som med goda grunder inte litar på dessa förrädare. Vem litar på en quisling även om man haft nytta av denna förrädare ? Ingen litar på en sådan.

  5
  4
 3. Putin visste lika lite som Hitler vad han sysslar med. Räkningens dag närmar sig.

  8
  7
 4. Problemet för Puttes terrorister är att nu har Ukraina bevisat att de kan slå till mot flygplatsen vilket innebär att den är värdelös för flygvapnet. Så fort de börjar använda den ingen kan deras flygplan när som helst explodera.
  Frågan blir då finns det några andra flygplatser på halvön som kan användas eller måste de dra tillbaka flyget till östra sidan av Azovska sjön och Svarta Havet?

  13
  8
  • De kan spränga bron men de kommer antagligen inte göra det förrän de avancerar in på Krim. Det är enklare att ta halvön om det inte finns några ryssar kvar där.
   Spränger de bron har ryssarna inget alternativ till att slåss.

   10
   6
   • Tror inte ukrainarna har kapacitet att förstöra krimbron men även om dom så har, så har ryssen tusenfald större anfallskraft än Ukraina.
    Som bekant har ryssen av någon anledning inte förstört några broar över Dnepr trots att dom lätt så kunnat.

    9
    4
   • Ryssland har helt klart större militär kapacitet än Ukraina men så länge Putin vägrar kalla kriget för krig kan Ryssland inte mobilisera och kan inte sätta in allt.

    Dessutom är Ryssland ett stort land som måste ha trupper och beredskap på andra håll inom och utom landet.

    Ryssland har dessutom problem med att fylla på lagren med vapen.

    Rysslands eldkraft är begränsad, så länge vi inte pratar kärnvapen.

    5
    4
   • Ryssland har omkring 3000 stridsvagnar i tjänst och 10000 i förråd (T 72 och T 80), omkring 17000 artilleripjäser, lastbilsdragna såväl som självgående samt raketartilleri.
    Till det omkring 1000 stridsflygplan av olika modeller och som bekant omkring 7000 kärnstridspetsar.
    Tror faktiskt att ukrainarna ska vara försiktiga med offensiva operationer i Kherson distriktet som domineras av öppna fält.
    Bättre att klamra sig fast i skyttegravar och betongbunkrar.

    7
    4
   • En intressant fråga är fungerar ryssens kärnvapen ? Med tanke på den enorma korruption som råder, hur stor andel av rublerna har gått till datjor o dyl istället för underhållet av kärnvapnen ?
    Det fina med kärnvapnen och alla hypade ryska wunderwaffe är att dessa suger upp massvis med rubel som inte kan användas till att bygga upp en bra armé samt flygvapen.

    Det som tydligt blivit uppenbart är att ryssens moderna vapensystem inte levererar, mer troligt att de enbart levererat rubler till oligarkernas fickor. Pantsir mm är mer måltavlor än annat både i Syrien och Ukraina. Ryssen har inte slagit ut Ukrainas luftförsvar, istället är det Ukraina som för fullt nedkämpar ryssens luftförsvar med framgång. Ryssen har helt tydligt brist på robotar och andra precisionsvapen, annars skulle de inte använda dyrbara S-300 mot civila markmål. Och var är det mäktiga ryska flygvapnet som slog ut Ukrainas luftförsvar under de första dagarna (enligt rysk propaganda) ?

    Att ryssen satt in T-62 i markstriderna tyder också på att ryssen inte har funktionsdugligt modernt materiel att ersätta sina förluster med. Samma sak antyder uppgifterna från Vitryssand om att vitryssarna skickar sina ammunitionsfårråd åt ryssen, dvs det börjar damma i bunkrarna.

    6
    1
   • @Mikael
    “Ryssland har omkring 3000 stridsvagnar i tjänst och 10000 i förråd (T 72 och T 80), omkring 17000 artilleripjäser, lastbilsdragna såväl som självgående samt raketartilleri.
    Till det omkring 1000 stridsflygplan av olika modeller och som bekant omkring 7000 kärnstridspetsar.”

    Putte har inga 3000 stridsvagnar, han har på sin höjd 1300-1400 kvar som måste hållas i reserv i södra och östra Ryssland som invasionsförsvar mot grannländerna där. Bevisligen finns inga underhållna reserver kvar av T72 eller modernare vapen eftersom Putte har satt in 60 år gamla T62:or som inte ens är uppgraderade i frontlinjen. T62 är så värdelös att ett p-skott (AT4) kan slå igenom frontpansaret på den stridsvagnen.

    Artilleri har de gott om men eftersom Puttes logistik är samma idag som den var för 80 år sedan så räcker det med att slå ut artilleriets depåer så är dessa 17000 pjäsers främsta användningsområde som brevpress.

    Dessa 1000 stridsflyg har visat sig vara väldigt fjärran från fronten. De som sätts in är främst lågflygande attackplan som inte vågar åka speciellt långt in bakom den ukrainska fronten. Putte vågar sig inte på att upprätta luftherravälde över Ukraina eftersom han vet att de klarar inte av det. Speciellt inte nu när Ukraina fått ännu mer luftvärn från väst. Putte klarade inte av att slå det luftvärn som Ryssland hade levererat till Ukraina och Puttes terrorister kan definitivt inte slå ut modernt luftvärn från väst.
    Däremot så exploderar Puttes egna luftvärn som popcorn i en micro nu när Ukraina uppenbarligen har fått HARM robotar. Så Ukraina har den kapacitet som Putte inte har.

    7000 kärnvapenstridsspetsar, i vilket skick?!? Putte har 1550 aktiva kärnvapen, precis som USA har. Därefter lite drygt 5000 stridsspetsar i malpåse som inte har några bärenheter. Alltså robotkropp eller annan kapsling som kan användas för att leverera stridsspetsen till målet.
    Eftersom vi har sett hur väl “underhållen” Puttes övriga reservenheter har varit så finns det ingen anledning att tro att kärnvapenstridsspetsarnas underhåll har varit bättre.
    Men även om det skulle finnas några som är dugliga så kommer det fortfarande ta flera månader eller år för att få fram bärenheter till dessa. Enklaste skulle vara bygga en dum bomb som fälls från ett flygplan.
    Men då måste Putte offra sina stridsflyg för att leverera dessa bomber till målet. Stridsflyg han inte har råd att förlora.

 5. Till dom 8 förstörda planen måste man lägga till alla dom nerskjutna flygplan
  och helikoptrar, Ryssland som ju är ett stort land kan inte göra gång på hur
  många plan som helst i Ukraina, utan att det slår på andra ställen!

  20
  7

Kommentera