Ensidig rapport – chefen för Amnesty Ukraina avgår

UKRAINA. Chefen för Amnesty Internationals kontor i Ukraina, Oksana Pokaltjuk, avgår i protest mot människorättsorganisationens kontroversiella rapport som kritiserar Ukrainas militära svar mot Rysslands invasion av landet.

Oksana Pokaltjuk. Foto: Charlie Olofsson

Rapporten släpptes i torsdags och väckte upprörda känslor i Ukraina. Organisationen anklagar landet för att bryta mot internationell lag och sätta civila i fara.

Rapporten hävdar att ukrainsk militär använder bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, som baser. Totalt listar man 19 städer och byar i regionerna Charkiv, Donbass och Mykolajiv där man säger sig ha dokumenterat detta. Amnesty betonar att det inte rättfärdigar ryska attacker mot civil samhällsstruktur.

”Om du inte bor i ett land som invaderats av ockupanter som sliter sönder det, förstår du förmodligen inte hur det är att fördöma en armé av försvarare”, skriver Oksana Pokaltjuk på sociala medier efter sin avgång.

Pokaltjuk säger att hon försökt varna ledningen för att rapporten är ensidig och att den misslyckas med att ta hänsyn till Ukrainas ställning

-Pettersson säger att Amnestys rapport var otroligt naiv, den skiftar ansvaret från förövaren till försvaraten. När Ryssland anfaller en stad måste de ukrainska styrkor som försvarar staden använda byggnader som är lämpliga. Det går inte att försvara en stad från en skog några mil bort.

Ansvaret för kriget vilar helt på den ryska regeringen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Ensidig rapport – chefen för Amnesty Ukraina avgår

 1. Här är så många vänsternissar som skriver här, men det är stört omöjligt
  att få någon av dem att nämna namnet på det kommunistland där det råder
  välstånd, demokrati, frihet för medborgarna , åsiktsfrihet???

  Ska det va så svårt att kläcka ur er namnet på något av dessa länder??
  ELLER KAN DET VA SÅ SOM JAG TROR, DET LANDET FINNS INTE?

  9
  3
  • Håkan, har du läst rapporten? Det har jag. Skolorna är stängda och eleverna på flykt undan ryssarns.

   Militären på sjukhus är vårdpersonal som bistår den ordinarie personalen.

   Oavsett det så har Ryssland enligt Amnesty ingen rätt att angripa civila mål.

   Ryssland är ansvariga.

   14
   13
 2. Det kommer nyheter nu som verkar vara annorlunda är förut….. skrev i annan tråd om att det är rörigt vid kärnkraftverket länk sist

  Vi som minns Tjernobyl förstår att pågår det strider kring de 6 reaktorerna kan lätt väldigt trista saker hända…. Att vad jag förstår har man iaf fått en reaktor avstängd (igång igen?) verkade vara ledningarna från den som skadats….. kort klarar man detta utan att det blir en katastrof kan man anse att kärnkraften är säker och effektiv…. men vi kan lika gärna hamna i 6x Tjernobyl…… Och har någon, vilket sägs, minerat under/kring reaktorerna drabbar en olycka här hela EU…. Pratades t.o.m. om HIMARS….. och sprängmedel….

  https://liveuamap.com/en/2022/6-august-suspicious-activity-of-russian-troops-at-zaporizhzhia

  8
  1
 3. Är någon förvånad över det enögda Amnesty, så har dom fungerat så
  länge jag kan se tillbaka, man kritiserar sådant som på något sätt drabbar
  vänstern , men sätter på sig meterlånga skygglappar när vänster bär sig
  illa åt, och förhåller sig tyst. Lägg ner Amnesty, sådana som inte kan va
  sakliga har vi ingen nytta av.

  16
  6
 4. Det finns många suspekta internationella organisationer som har glidit in i vänsterns och batikhäxors narrativ om utvecklingen i världen utan att huvuddelen av människor har en aning, tex Amnesty, FN, Oxfam, Röda Korset, läkare utan gränser, UNICEF osv osv osv. Själv har jag slutat att skänka pengar till de organisationer jag misstror, numera skänker jag enbart till operation smile.

  25
  2
 5. Amnesty internationals ställningstagande tycks stödja Rysslands invasion för att frånta Ukraina sin suveränitet men kritiserar Ukraina när de försöker försvara sig. Är Amnesty International också invaderade eller annekterade av fiender? Ukraina ska inte behöva acceptera fientliga militära trupper, som förstör och slaktar medborgarna inom Ukrainas gränser. Det är väl i den änden Amnesty International ska börja och avsluta sin kritik. Vart är världen annars på väg?

  19
  16
 6. Amnesty är ännu en socialistisk relik från kalla kriget vars uppdrag var att så split mellan olika västdemokratier samt hacka ner på alla icke-socialistiska regimer.
  Varför så få svenskar insett detta visar bara på hur väl sossarna lyckats med sin propaganda under årtiondena.

  23
  6
 7. Ja, Amnesty International är ju en välkänd rasistisk högerextrem organisation som alltid tar ställning mot de svaga.

  OBS! Ovanstående text kan innehålla spår av ironi.

  Amnesty hackar jämt och ständigt på Israel som gång på gång sedan 1948 blivit brutalt överfallna av sina grannar och när inte de trakasserar staten Israel så gör terrorister det. När sedan Israel försvarar sig så får man kritik.

  Om nu Amnesty kritiserar Ukraina, jag har själv inte läst rapporten, så är det föga troligt att det är osant då de även kritiserat Ryssland på motsvarande sätt. Amnesty är på intet sätt neutrala och opolitiska och har de framfört kritik är trots det och inte tack vare det.

  25
  3
   • Bildnings- och utbildningsnivån på många av de nyanlända på dessa sidor är låg. Skrämmande låg. Vänsterblivet lågt.

    7
    1
 8. Och den ryska regeringen är fascisten och mördaren Putin. Vore ödmjukt tacksam om ni andra kan fatta detta!

  24
  25

Kommentera