Kriget går in i ny fas – styrkor samlas

UKRAINA. Kriget i Ukraina är på väg in i en ny fas, där de tyngsta striderna förflyttas till en runt 350 kilometer lång frontlinje mellan städerna Zaporizjzja och Cherson. Det uppger Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste lägesrapport.

”Långa konvojer av ryska militärfordon, stridsvagnar, bogserat artilleri och andra vapen fortsätter att röra sig sydväst, bort från Ukrainas region Donbas.”

Det är fortfarande oklart varför Ryssland samlar ihop styrkor till södra Ukraina, skriver utrikesdepartementet och lyfter upp två möjliga anledningar: Att de förbereder sig för en ny attack alternativt inväntar en ukrainsk motoffensiv.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Kriget går in i ny fas – styrkor samlas

 1. Det verkar beklagligtvis finnas 11 fascistiska dårar här. Har tumme ned folket funderat på att söka psykitrisk hjälp?

  6
  3
 2. Hoppas att Ukraina spränger bron över Kertjsundet som förbinder Krim med Ryssland, då är nog Krim förlorat för ryssarna.

  13
  6
  • Skulle gissa på att de kommer att göra samma som med bron över Dnepr vid Kherson, de skadar den så ryssarna kan fly till fots över bron om de vågar.

   Men först måste de ta Kherson och östkusten.

   5
   2
 3. Nu kommer snart de ukrainska motoffensiverna. Frågan är bara var de kommer att sättas in. Enligt uttalanden från presidenten skulle det vara i Khersonområdet. Men då Puttes terrorister flyttat ner stora förstärkningar i reserv dit är frågan om ukrainska armén faktiskt tänker göra offensiven där.

  Finns två scenarion egentligen.
  1. Ukraina vill få till en avgörande seger snabbt och det bästa sättet är att slå ut så stora styrkor av Puttes terrorister som möjligt i ett svep. Ukraina, med moderna vapen och förstärkta med nya stridsvagnar och fordon från Polen, Nordmakedonien, Rumänien med flera skulle mycket väl krossa Puttes terrorister i regelrätta strider. Fördelen är att sedan finns det inget som stoppar en fortsatt ukrainsk avancering in i det ockuperade Krim.
  2. Ukraina vill dela upp fronten i två delar, gå in och befria Mariupol och därefter trycka tillbaka Puttes terrorister i två separata fickor. Detta är det längre spelet som kommer ta längre tid men det skulle också bespara fler ukrainska civila livet i den direkta frontlinjen.

  10
  10
  • Tror på ett tredje scenario. Ukraina har börjar eliminera Ryssland luftvärn med Himars. Jag tror att Ukraina kommer skaffa sig totalt luftherravälde och sen med flyganfall eliminerar ryssarna tills det inte finns några ryska soldater kvar i Ukraina.

   14
   11
   • Luftherravälde är i princip ett krav för att kunna genomföra en lyckad offensiv. Puttes terrorister påvisade detta för inte mindre än fem månader sen när de misslyckades upprätthålla luftherravälde och förlorade slaget om Kiev.

    Enda sättet att ta mark på är med marktrupper, ett plan i luften vinner och håller ingen mark. Ska du få bort en fiende från ditt territorium måste du förr eller senare driva ut den med män på marken som går från hus till hus, rum till rum och rensar ut dem.

    12
    8
  • Låter bra, jag ska fixa lite popcorn och sen titta på TV tills jag vet vilken av dina scenarier hände på riktigt.

   ps. what are you smoking?

   6
   2
 4. Putin med följe skulle lägga Ukraina under sig på kort tid enligt en “speciell militär operation” enligt plan. (Och Hitler skulle lära sina generaler hur man sköter ett krig.) Det har snart gått ett halvår! Någonting är fel. Vad begriper krigsförbrytaren Putin?

  18
  9
 5. Vi får väl se när fascisten och mördaren Puttes vänner vaknar här på bloggen. Tro mig, snart sticker trynena upp.

  20
  13
  • Stefan Hedlund skrev redan 2015 en debattartikel som kritiserade västs hantering av Ukraina: https://web.archive.org/web/20150526044238/https://www.svd.se/sa-har-vastvarlden-svikit-ukraina som jag anser att alla som tror sig sitta på alla svar borde läsa. Ukraina är en bricka i ett spel mellan stormakterna med Bryssel som gafflande knähund i bakgrunden.

   Alla med någorlunda bibehållen intellektuell funktion kunde redan 2014 räkna ut vad som fanns i farans riktning. Nu blir vi som redan då insåg faran kallade både för det ena och för det andra. Vad värre är att alla som är emot alla som insett fara med den globala elitens försök att utradera västvärldens befolkning befinner sig helt plötsligt i denna elits skyttegravar.

   Jag har sagt det otaliga gånger och jag säger det igen. Jag skiter högaktningsfullt i Ukraina. Jag skiter lika högaktningsfullt i Ryssland. Jag tycker att Rysslands angrepp på Ukraina är både förkastligt och ett stort misstag. Och det är inte på grund av hänsyn till befolkning och militär på båda sidor utan av hänsyn till vårt folk.

   Den globala makt- och penninghungriga eliten försitter inte en chans att flytta fram sina ställningar som om de inte redan var alltför långt framflyttade. Detta samtidigt som västvärldens framtid hotad. Eliten har sedan länge flyttat runt produktion och på det viset gjort miljontals arbetslösa samtidigt som beroendet av det kommunistiska Kina ökat så det nästan är totalt. Behöver jag påminna om att det var amerikanska oligarker som finansierade den ryska revolutionen och gjorde hela folk, inklusive ukrainare, livegna i drygt 70 år under kommunismen.

   Måste jag också påminna om att vår egen vänsterlutande “elit” med sitt samarbete med islamister kommer utradera stora grupper insamhället om de senare får makten. Nu kanske lyktstolpar blir ett minne blott på grund av energikrisen men de är företagsamma de små liven när det gäller djävulsskap.

   Det är inte svart eller vitt. Det är svart och vitt. Samtidigt. Vad som är rätt i ena fallet är fel i det andra och vice versa. Detta krig gynnar Kina och globalisterna. Det militärindustriella komplexet skrattar hela vägen till banken medan ni och jag får gräva allt djupare i våra plånböcker. Kriget måste få ett slut och samtidigt måste de skenbart gröna förpassas till historiens soptipp. Vi har ett EU som snart nog pillar i allt oväsentligt medan vettiga miljöhänsyn vaskats. “Vi” måste inse att “one size fits all” inte fungerar. Det skenbart miljövänliga “någon annanstans” är inte lösningen.

   16
   2

Kommentera