Sanktionerna biter – stora svårigheter för rysk ekonomi

RYSSLAND. Den ekonomiska situationen i Ryssland efter västländernas sanktioner är mycket allvarligare än många tror. Det framförs i en Yale-rapport om det ekonomiska läget i Ryssland efter Putins militära invasion av Ukraina, skriver Europaportalen.

Västländernas sanktioner mot Ryssland, på grund av landets olagliga krig i Ukraina, biter hårt på ryssarna, tvärtom mot vad Kreml vill medge. Det hävdar fem forskare vid det amerikanska universitet Yale i en färsk genomgång och vad de kallar “en av de första omfattande ekonomiska analyserna av rysk ekonomi” sedan invasionen av Ukraina 24 februari. 

Forskarna är kritiska till att media och “slarviga experter” okritiskt återger den ryska propagandan om att landets ekonomi klarar sig hyfsat trots västvärldens sanktioner, vilket enligt rapporten “är helt enkelt osant”. 

Forskarna pekar på framför allt på tre stora problem som att “Rysslands strategiska position som råvaruexportör har oåterkalleligt försämrats”. Att importen “i stort sett kollapsat” och att Ryssland står inför “stora utmaningar när det gäller att säkra avgörande insatsvaror”. 

Ett tredje allvarligt förhållande som analysen pekar på är att den ekonomiska förlusten av 1000 västföretag, som hittills i år lämnat landet, antas motsvara 40 procent av Rysslands bruttonationalprodukt, BNP. En förlust, som enligt rapporten, nästan utraderar tre årtionden av utländska investeringar i en aldrig tidigare skådad sammanfallande massiv kapital- och personflykt.

Detta har, enligt forskarna, lett till att Rysslands finanser “befinner sig i mycket, mycket större svårigheter än vad man vanligen har förstått”. 

-Pettersson säger att Ryssland är ett fattigt land och har absolut inte råd med krig.

Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP. EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

40 thoughts on “Sanktionerna biter – stora svårigheter för rysk ekonomi

 1. Snart kommer vi att få se brödköerna i Ryssland på nytt, såg dom på plats
  1984, det var också det enda som fans att köpa i butikerna!

  3
  3
 2. Och trots att Gas, Olja osv är sanktionerar läcker det fortfarande sådant till EU (a.k.a. Tyskland) trist att inte EU sätter stopp för detta….. bara och skicka koftor och ett ark hur man gör åkarbrasor till Tyskarna… sanktioner skall ju efterföljas eller tas bort……. nu försöker man föra oss, med mindre vett , bakom ljuset i stället för att säga att man ändrat sig… vilket himla hyckleri…. bra dock om Ryssland hjälper EU, Tyskland, att följa sanktionerna… tack och lov kan Ryssland sälja gas och olja till andra länder Kina t.ex. USA kommer att vakna strax och börja använda sin egen gas sin egen olja osv….. miljörörelsen är på nedgång…. OCH EU´s länder kommer att sjunka som gråstenar vi blir en Union av U-länder pga dessa miöjö-muppar och detta EU där alla länder är starkt beroende, skapat, av andra…… Liten del av global BNP jaa MEN vilka varor har Ryssland och vilka har EU….. Spannmål kan man äta…. konstödsel kan man använda för att odla mat…. olja kan man köra bilar med… gas kan man värma hus med…. genuskurser blir som SJ’s slag i hjul… och miljön nu har man redan lyckats sänka Sri Lanka… Nederländerna på G…… 1.8% av global BNP andel av jordens befolkning… well… och som ovan Rysslands BNP är råvaror….. medan väst är fluffigare saker….. vad skulle väst göra utan elektronik från Asien….?? OCH EU + USA 1/8 av världen… finns alltså många länder som kan idka handel mellan varandra… EU måste göras om till självstående nationalstater styrda lokalt och inte i Bryssel….. MEN för att förstå behöver man tilla på pengarna…. Rubel går dåligt….?? Näe dollar sjunker osv…. Väst måste byta fokus till en verklighetsuppfattning som stämmer….. .

  13
  7
 3. Ursäkta mig Herr Pettersson, att Du tvingades ta bort min kommentar om EU:s vanstyre!
  Jag glömde alldeles bort att det var förbjudet att (också) framföra kritik mot EU:s socialister och dess inkompetenta styre!

  Pettersson, för att i framtiden undvika dessa fruktansvärda misstag, gör en lista och tala om vad som är förbjudet på Din site.
  -Eller det kanske är enklare för Dig att berätta vad som är tillåtet!

  38
  14
  • Detta är Petterssons privata blogg. Därför gör han som han vill. Han driver inte den för min skull eller fin skull.
   Starta en egen blogg om du vill sprida ditt eget budskap. Det står dig fritt.

   13
   14
   • Alla vill väl sprida sina egna budskap?
    Olika åsikter och erfarenheter driver utvecklingen framåt.
    Sen är det upp till Pettersson att sätta gränser för vad han tillåter.
    Det är inget jag kommer att lägga mig i personligen utan jag respekterar vederbörandes beslut och regler.

    7
    6
   • Skall Pettersson ha sin blogg så privat, så kan han skriva, printa ut och sätta in i en pärm som han sedan förvarar i garderoben. Men skicka för guds skull inte ut innehållet på nätet.

 4. Även Ryssland har en hel del flygplan tillverkade i väst , utan reservdelar så står de snart på marken.

  Visserligen så kanske de kan börja tillverka egna piratdelar till dessa plan men då får de aldrig flyga utanför Ryssland !

  För att återgå till normal flygtrafik så måste då de pirat-lagade och u derhållna planen noga inspekteras av tillverkarna för att få klara papper för internationell trafik . . . Men kommer flygplanstillverkarna att vilja göra inspektionerna och ge godkända papper efter kriget ?

  18
  2
  • Airbus och Boeing blev historiska då de tillsammans bojkottade Ryssland. Aeroflot har leasar plan. De lämnar inte tillbaka dem då kontrakten går ut. De har inte heller fullföljt betalningen. Därför togs detta beslut.
   Allt är inte politiskt, mycket är ekonomiskt. Kapitalism. Honda la ner. Deras bilar var inte för export utan för den inre marknaden. Det bedöms utsiktslöst att driva fabriken med vinst, köpkraften är för låg.
   Tetra Pak la ner förra veckan.
   Risken är stor för företagen att fortsätta. Allmänheten kommer bojkotta företag som handlar med Ryssland. Tror adidas var en av de första.
   Att hålla Ryssland marknaden igång är mm ycket osäkert. Jämför värdet mot det kundunderlag man riskerar tappa.
   En ekonomi som Italiens plus en stor militärkostnad i proportion till resten.

   9
   5
 5. Sanktionerna mot Ryssland skapar kollosala problem för Europa!
  Upvärmningen för ett vanligt hus kan öka med 50.000:- i vinter -om det över huvud taget finns El. att tillgå?
  Kaos i Europa är bara förnamnet p.g.a. idiotiska och fanatiska socialistiska ledare som fattar idiotiska beslut!

  37
  21
  • Det skedde innan kriget. Sverige har bäddat för detta genom MP och S agerande. Det blir värre om de håller löftet om fler vindsnurror. Bygg kärnkraft, inte stoppa driften. Kör igång några som står stilla. Det är tillstånd som saknas säger några tekniker. Vi kan dra igång fort.
   Ty, Merkel och Putin var polare då Putin var KGB are. Lita aldrig på en gammal kommunist.
   Socialisterna i Sverige får stå upp för sin katastrofala politik utan syndabockar tycker jag. Skyller ifrån sig i alla frågor och ljuger.

   14
   3
  • Lyssna gärna till Elsa Widding när hon sågar styret jäms med fotknölarna
   för deras idiotiska energipolitik när hon blir intervjuad på kanalen Riks.

  • Nej, det gick bra i Syrien, i Georgien, Krim, Donbass. Inga större protester. Trodde det skulle gå fort utan protester nu med. Ta hela Ukraina och inte bara delar 2014. Kriget startade då.
   Ackackack vad han bedrog sig

   10
   9
 6. Nu kommer någon snart skriva om alla Rysslands råvaror, men då måste man fråga sig varför Afrika med deras råvaror inte är världens rikaste länder?
  Ryssland oljeexport är på väg att avta p.g.a. komponentbrist och en stängd oljekälla är nästan omöjlig att starta. 2027 beräknas Ryssland kunna exportera lika mycket gas till Kina som de exporterade till väst innan kriget, men man kan gissa till vilka priser. Troligen har Ryssland ökat sin kolexport till Kina lite grann då Kina startat upp en massa nya kolkraftverk.
  Ryssland var på så god väg, ta exemplet Ikea, från att ha problem med starten i Ryssland hade Ikea fått igång en stor tillverkning i Ryssland. Ryssland var på väg att inte bara vara beroende av råvaruexport och så kommer en galning och startar ett krig och förstör Ryssland totalt.

  35
  7
  • Det gäller att kunna ta hand om sina råvaror också, det kan man i Ryssland.
   I många afrikanska länder saknas dessa kunskaper samt kapital och utländska storbolag får sköta detta och då försvinner också det mesta av vinsterna. Så enkelt är det.

   13
   15
 7. (Igen svaret på ditt svar.) Samma dag som den där Yale raportten kom ut, publiserade IMF’s ”slarviga experter” också sitt syn på den ryska ekonomin.

  https://www.msn.com/en-us/money/markets/despite-sweeping-sanctions-russias-economic-outlook-has-improved-since-april-e2-80-94-but-its-gotten-worse-for-almost-every-other-country/ar-AA1015Jd

  Så, IMF’s spågummor säger att Rysslands ekonomi skulle krympa i år med 6% och nästa år med 3,5%. Dessa siffror talar inte om en ekonomiskt kollaps. Siffrorna i väst lär inte bli mycket bättre.

  Pettersson skriver: ”förlusten av 1000 västföretag, som hittills i år lämnat landet,”… ”En förlust, som enligt rapporten, nästan utraderar tre årtionden av utländska investeringar i en aldrig tidigare skådad sammanfallande massiv kapital- och personflykt.”

  HA, ingen av dom 1000 tusen västföretag brände ner sina fabriker eller äffärer utan oftast dom sålde deras företag till företagets ryska ledning. So, personalen som fanns i dom västföretag var ryssar med lokala ryska ledara. Och dom ryska ledarna har nu blivit ägarna. I praktiken västländerna hade investerad massivt, och nu gav dom deras investeringar bort – dom evakuerade inte personalen ut ur ryssland och brände ner deras lokaler!

  Pettersson vet att alla ljuger nu om Ryssland och Ukraina. Våra egna propagandamedier har reportrar kvar i Ryssland. Om det våre utbrett prist på mat och varor eller allmänt misnöje mot Putin regeringen, Pettersson kan vara 100% säker att våra flitiga reportrar i St Pettersonsburg och Moskva skulle raportera om det i löpsedlar och nyhetssändningar varje dag. Vi hör inte ett piip om någonting sådant.

  So, när jag kollar Youtube och där ser jag direct ”Travelling with Russell” som bärettar att H&M har i går öppnat igen i Ryssland! Ta en titt om hur sanktioner biter i Ryssland största shopping center.

  28
  19
  • Potemkinkulisser fungerade inte ens när de först användes.
   Att HM säljer ut sitt lager är en del av deras avveckling av verksamheten.

   Sedan att någon sitter med specialmaskiner för tillverkning av något betyder inte att de kan återuppta produktionen. Det betyder att de sitter med maskiner för flera miljoner som inte kan producera någonting eftersom de inte kan få material eller komponenter till varken produktion eller maskiner.
   Det är som att du har ett mejeri utan tillgång till mjölk, vad fan ska du ha det till.

   32
   11
   • Du, jag och ryssarna vet från erfarenhet att i perfect isolation skulle alla ryska fabriker skulle snart producera fula, oandändbara och osäljbara ”ass buzzers” och snart skulle deras mathyllorna stå tomma.

    Men ryssarna är inte i isolerade, utan i allt starkare allians med kineserna. Och det är i kinesernas geopolitiska intressen att öka sitt makt gentemot väst. Ryssland exporter har varit till hälften olja och gas. Det har dom kunskap att producera och exportera. So det naturliga är att kineserna köper allt gas och olja och betalar med alla dom varor och komponentter som ryssarna kan inte få nu från väst.

    22
    16
   • ”Men ryssarna är inte i isolerade, utan i allt starkare allians med kineserna.”
    Om önsketänkande var pengar skulle vi alla vara multimiljardärer.

    Det har aldrig funnits och kommer med största sannolikhet aldrig finnas någon allians mellan Putte och Xi.

    Se mitt inlägg längre ner.

    12
    12
 8. Som vanligt när ett land har diktatur: Folket lever i fattigskap och ledarskapet har lyxtillgångar.

  Och så finns det vanliga medborgare som vill ha sådana här diktatorer: Obegripligt.

  33
  5
  • Inte mer diktatur i Ryssland än i USA, snarare mindre.
   Troligen mer valfusk när Biden vann i USA än när Putin vann i Ryssland.
   I USA styr inte presidenten utrikespolitiken utan det gör the deep state, i Ryssland styr presidenten utrikespolitiken

   20
   13
   • Ja vi vet att svenska socialister av olika slag alltid har riktat sin agg mot USA.

    Så var det när Brezjnev och Trojkan hade ledarskapet i Sovjetunionen och de svenska socialisterna upprepade Kremlpropagandan likt en hackande skiva. Vad det är för typ av svenska socialister som försvarar Kremlpropagandan i dagens läge när fascisten Putin sitter i makten kan man fråga sig. Nationalsocialister?

    12
    5
   • Se där ja en riktig socialist i tråden.
    Man pratar aldrig om framgång och företagsamhet som socialist.

    5
    1
   • ”I Ryssland styr presidenten utrikespolitiken.”
    Det märks alltid när en omdömeslös diktator/envåldshärskare tror sig kapabel att styra allt.
    Hitler som gjorde likadant är ett talande exempel.

  • Det har aldrig tidigare funnits så många uteliggare i amerikanska storstäder som nu.
   I Hollywoods och Washington DC:s lyxiga villaområden har du den verkliga motsatsen.
   Och mycket riktigt, det har aldrig tidigare varit så mycket diktatur i USA som nu.

   14
   9
   • Du, det hade vi haft här i Sverige med ifall inte styret här låtit
    importerna gå före i alla köer.

 9. Ryssland utgjorde 1.8% av den globala BNP. Detta är idag halverat eller mer. De utländska företagen kommer inte komma tillbaka på väldigt lång tid eftersom Putte har visat att de kan inte lita på Ryssland.
  De som tror att Kommunistkina eller Indien kommer att rädda Putte bedrar sig rejält. Partiet ser inte Putte och Ryssland som en stor handelspartner. De köper gärna olja till underpris från Putte och lite naturgas till kraftigt rabatterade priser vilket innebär att kommunistKina får lägre kostnader för energi men Putte får inte speciellt mycket mer pengar då försäljnings- och produktionspriset är nästan detsamma.
  Dessutom finns inte Putte på kommunistKinas topplista över handelspartners vilket innebär att Partiet är inte intresserade av att göra sig ovän med de länder som faktiskt är på den för att stötta Putte. Partiet ser hellre att Putte och Ryssland kollapsar så de kan gå in och ta vad de vill ha i Sibirien. Vi får väl se vad som händer med Mongoliet här snart.

  Indien håller sig hellre med väst än Putte så där har han heller inget att hämta.

  De som lever i illusionen att BRICS skulle vara något som kommer hjälpa Putte får nog tänka om. Det är en större risk att de övriga länderna ser Putte och Ryssland som en belastning och helt enkelt dumpar Ryssland och blir därefter kända som BICS.

  31
  16
  • Helt rätt, visst kommer kommunistkina att köpa in en del ryska råvaror till vrakpriser, men ryssarna har just förlorat den rika världen som handelspartner. Och vad gäller BRICs så är det 3 länder på dekis, ett land som försöker hantera den största ekonomiska kraschen i historien och Indien. Att de nu bjuder in pajasländerna Argentina, Iran, Egypten och Turkiet (vars ekonomier är i uselt skick) tyder på desperation, alla 4 är i desperat behov av hjälp för att hålla sig ifrån statsbankrutt.

   22
   9
  • Ryssland har på mindre än ett år gått från att vara Indiens 20:e importland till att bli det 6:e importlandet. Mycket mer rysk olja till Indien i år.

   13
   11
   • I en kapitalistisk ekonomi är det intressant hur mycket man får betalt för din vara. Spansk TV gjorde ett pedagogiskt inlägg. De hade röda oljefat. De visade vad oljan betalades med i väst och hur mycket Indien och Kina betalade. Även en lite osäkrare uppskattning av producentpris
    Det är som att sticka vantar där garn, arbete, distribution kostar 100sek per vantpar, du får 150sek i Europa. I Indien får du 105sek. I Kina 110sek varav hälften är gamla cyklar utan hjul.

    5
    2
   • Visst får både Indien och Kina rabatt på oljepriset, men de betalar betydligt mer än de gjorde före upprensningsaktionen i Ukraina startade, och Ryssland tjänade bra på oljan då med stora vinster som följd.

Kommentera