Klimatförbättringar

KLIMAT & VÄDER. Vi hör dagligen om klimatförändringar på vår jord, om skogsbränder, torka, översvämningar, stormar och allt annat elände.

Att ett förändrat klimat även har sina fördelar är något som “klimatreportrarna” håller tyst om.

I Sverige har ett varmare klimat sina fördelar. Det kommer att gå åt mindre energi för att värma våra bostäder och det kommer att växa mer då vi får en längre vegetationsperiod, mellan 100 dagar i sydost och 30 dagar i norr.

Det här ger lantbruket och skogsnäringen nya förutsättningar. I projektet Gradvis har Hushållningssällskapet tittat på den svenska livsmedelsproduktionen i ett förändrat klimat.

Vi har ju ljuset i Sverige på våren och i dag är det främst temperaturen som begränsar tillväxten. Med ett varmare klimat får vi möjlighet att odla grödor som kräver sydligare breddgrader, säger Sara Bergström vid Hushållningssällskapet.

Med ett varmare klimat får vi möjlighet att odla nya grödor som hittills krävt sydligare breddgrader.

Vi kan nog få se sojabönor, hösthavre, höstbönor, vinterbetor, kärnmajs, durumvete och kanske till och med solrosor för oljeproduktion, tror Sara Bergström Nilsson.

Ett varmare klimat ger också möjlighet till fler skördar samma år. Dessutom kan en högre halt av koldioxid i atmosfären vara gynnsam. Koldioxid effektiviserar växtens fotosyntes och kan inverka positivt på växternas vattenhushållning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Klimatförbättringar

 1. Har påtalat detta länge. Klimarhysterikerna och deras medlöpare media, kan bara se allt i problem. Det är vansinne att vi i Sverige som ett av världens kallaste länder ska jobba för att det ska bli kallare. För att göra något så korkat måste hen vara vänsterfeminist eller sosse.

 2. Tänk om alla kunde inse att planeten jorden är i ständig evolution, detta innebär att förutsättningar för tex klimat, växter, djur och människor ändras hela tiden. Jag är helt säker på att de samtliga de växter och djur som fanns i Sverige för ex 5000 år sedan inte finns idag och att stora delar av dagens bestånd inte kommer att finnas om 5000 år heller. Innebär också att det finns inga gudar eller profeter och har aldrig funnits av varken den ena eller andra sorten som skapat planeten jorden.

  14
 3. Jag läste en forsknings rapport för en tid sedan om just livets gas koldioxid inverkan på närings värdet i växterna.
  Ökande man från dagens 400 ppm till 620 ppm så skulle grönsakernas mineraler och vitaminer öka med ca 50%.
  Kolets inverkan på växtligheten är livsviktig.

  20
 4. “Koldioxid effektiviserar växtens fotosyntes och kan inverka positivt på växternas vattenhushållning.”
  Högre koldioxidvärde inverkar positivt på växters vattenhushållning, det är ingen diskussion om den saken.
  Det klimatalarmister försöker sälja in är att växter som växer snabbare på grund av mer koldioxid i luften får lägre näringsvärde på grund av den snabba tillväxten. Vilket är skitsnack men de försöker skrämma folk med detta. Deras främsta basis för detta påstående är att grönsaker som växer i växthus har lägre näringsvärden än grönsaker som växt i jord.
  Detta är dock inte på grund av den högre koldioxidhalten i växthuset utan på grund av att många grönsaker i växthus odlas utan jordsättning med rötterna hängande fritt och får näringslösning via vattnet samt inte får riktigt solljus som också påverkar grönsakens näringsinnehåll.

  24

Kommentera