Garantipensionen upphör för svenskar boende utomlands

PENSION. Den 22 juni, fattade riksdagen beslut om att rätten att ta med sig garantipension vid utvandring från Sverige upphör från och med oktober 2022. Om du redan bor utanför Sverige, upphör rätten till garantipension från och med januari 2023. Garantipensionen betraktas inte längre som en pension utan klassas som en minimiförmån. Beslutet kommer inte att påverka inkomstpensionen.

I det aktuella förslaget fastslås att regleringen av utbetalning av garantipension och garantipension till omställningspension inom EES och i Schweiz samt till personer bosatta i Förenade kungariket har varit tillfällig och inte en permanent ändring. Eftersom man inte har hittat en alternativ lösning finns det inget rättsligt stöd att fortsätta med utbetalningar till personer bosatta i utlandet. Förslaget innebär att man från och med januari 2023 inte längre kommer betala ut garantipension till personer bosatta utanför Sverige.

Förslaget innebär i praktiken att de som ansöker om garantipension efter 1 oktober 2022 och inte tidigare haft rätt till garantipension kommer att få avslag om man inte är bosatt i Sverige. För de personer som innan sista september 2022 ansökt och fått beviljad garantipension kommer utbetalningarna för dig som är bosatt utomlands att upphöra från och med 1 januari 2023.

Läs mer på Svenskar i Världen…

-Pettersson antar att S-regeringen satsar på andra väljargrupper…

Utlandssvenskar mister sin garantipension – drabbar 47.000

Indragen garantipension väcker oro: “Skulle släcka min mammas låga”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Garantipensionen upphör för svenskar boende utomlands

 1. Jöns H, det är samma för dessa personer, ni har lika lite pengar, det är fruktansvärt. De som flyttat har många flyttat pga. hälsoskäl, de gjorde det när de hade ekonomisk möjlighet förmodar jag. Dock lever många av dessa billigare i sitt nya hemland än de gör i Sverige trots de inte får bostadstillägg och annat.

  Jag tycker det är vidrigt så som svenska pensionärer behandlas, att leva så långt under EUs fattigdoms gräns som många gör, att det ens är accepterat i Sverige 2022, det är för mej en gåta.

  Samtidigt så väller det in folk från världens alla hörn och blir försörjda livet ut och de har det inte fattigt, det är tydligt.

  Jöns H, behöver jag säga att jag är heligt förbannad för hur svenska pensionärer behandlas av Sverige? Tror inte det, jag lider med dej och din fru och alla andra fattigpensionärer.

  28
 2. Ah, det är bara globalisterna som fortsätter koka deras “du ska inte äga något”- grödsoppa.

  Detta pansionsändring måste koplas till det eviga höjandet av pensionålder. När pensionsålder blir 72 år, kan de flästa räkna med att ha blivit sjuk, sparkat/ersätt med en yngre eller en maskin åtminståne ett tiotal år tidigare… och därför kommer de inte kunna jobba tills 72år och istället blir garantifattigpensionärer.

  Ja, det har funnits en väg ut ur pansionfattigdom genom att fly landet til någon U-land. Nu har den vägen blivit plockerat så att globalisterna kan tömma ens fickor när han/hon inte kan fly utomlands. Grattis till globalisterna

  22
 3. Borde inte de flesta ha dött nu? Garanti pensionen var väl främst för de kvinnor som stod vid spisen och passade barnen.Nu är det sedan länge sedan ett krav att båda ska jobba. Pension är väl något som man jobbat ihop?

  19
  10
  • Totalt antal pensionärer med garantipension, med eller utan inkomstpension, enligt Pensionsmyndigheten:

   662 800 personer (januari 2022)

   Det är många kvinnor som har garantipension idag, mycket pga. att de var hemma med barnen. Dock jättebra att kvinnorna var hemma med barnen, då fick de trygghet och en bra start i livet. Det har samhället sparat mycket pengar på.

   Till skillnad från idag när ungarna springer vind för våg eftersom föräldrarna måste/vill jobba heltid. Inte mycket trygghet för dagens barn, det är ledsamt, dessa barn mår inte bra.

   27
   • Har inte många invällare garantipension som har vällt in i Sverige för att sedan gå i pension utan att ha arbetat en enda sekund i Sverige?

    10
 4. Det finns inga vinnare på detta, bara förlorare.

  För er som inte är insatta är detta personer som bott och arbetat i Sverige och de betalar skatt i Sverige på sin lilla inkomst, trots att de är fattigpensionärer. De har väldigt lite pengar att röra sej med varje månad, vilket i sej är skamligt, de ligger långt under EUs fattigdomsgräns som är kring 12,000kr per månad efter skatt. Många av dessa som blir av med sin garantipension, de kanske blir av med halva sin pension, det ser olika ut för alla. Men att det är mycket pengar de blir av med, det är klart.

  Pensionsmyndigheten är de som ska informera de drabbade om detta, det gör dom i oktober någongång. Så det är i sista sekunden minst sagt, trots att Pensionsmyndigheten vet det redan nu. Sen har de två månader på sej att packa ner hela sitt liv och flytta tillbaka till Sverige. För det är inte möjligt för dom att leva på ingenting när de betalt sin hyra. Därför kommer många av dessa cirka 50.000 fattigpensionärer tvingas flytta tillbaka till Sverige.

  När de lyckats ta sej till Sverige, så ska de ha ett boende, de flesta är troligen berättigade till bostadstillägg. Men vad jag vet så finns det inga boende här, det är iallafall svårt att hitta. De kommer även att belasta sjukvården då de är äldre personer som säkerligen har en del krämpor. Många har flyttat till varmare breddgrader pga. hälsoskäl och därmed kommer de att må sämre när de flyttar tillbaka till Sverige där klimatet inte är bra för dom. Så ännu mer sjukvård.

  Så dessa personer kommer att kosta svenska skattebetalare enorma summor. Om de låtit de behålla sin garantipension hade de stannat kvar där de bor nu.

  Men om du inte har pengar till mat och räkningar, då har du inget val.

  Allt detta helvete för de drabbade pga. en EU-dom där garantipensionen inte längre får kallas pension utan kallas för minimiförmån.

  Så vem vinner på denna idioti? iNGEN!!!!! Det finns bara förlorare.

  54
  4
 5. Förutsätter att skatten reduceras med motsvarande förlust för alla skattebetalande som arbetar i Sverige, men det kan man “knappast” hoppas på..

  20
 6. Varför ska den som “flytt” eller anhöriginvandrat till Sverige ha någon garantipension????

  57
  • Varför tvingas inte deras släktingar att betala för dom?
   Jag var tvungen att betala Allt för min flickvän i 7 år innan hon fick jobb.

   7
   1
 7. Äldreförsörjningsstödet som från början skapades för dem med långa inkomster har som allt annat i vårt samhälle som doftar pengar invaderats av utlänningar utan laglig rätt att vara här. En kvalificeras andel av utbetalningarna går till personer utan anknytning till Sverige. För några år sedan försökte Pensionsmyndigheten att slå röda duster insvetsa folket genom att jämföra den ekonomiska situationen för en svensk som jobbat närmare femtio år med en utlänning som aldrig ens arbetat en timma.

  På pappret såg det ganska lika ut hur det nu kan komma sig att en som jobbat fyrtio till fyrtioåtta timmar i veckan ska ha samma ekonomisk förutsättning som en som släntrat in i landet. Nu ljög inte Pensionsmyndigheten men “glömde” att berätta att på pension utgår skatt men inte på bidrag. Resultatet blev att svensken, eller kanske snarare svenskan, hade ett par tusen mindre att röra sig med i månaden.

  Jag måste erkänna att när jag såg det fick mina händer lust att göra saker som inte ankommer på en civiliserad människa som jag inte tänker nämna här med hänsyn till Pettersson och besökarna. Tankebrott är trots allt ännu inte åtalbart men hade det varit det så hade påföljden blivit betydande.

  68
 8. Hur många miljarder har vi kastat bort på lycksökande utlänningar hittills? 1000 miljarder eller 10 000 miljarder?

  81
  • Är själv en glad och fattig pensionär med låg pension, tyvärr ej berättigad till någon garantipension. Alla säger att vi har råd Och att det är vår skyldighet att dela med oss.
   Enligt många skribenter här på bloggen så har alltid majoriteten rätt, så klaga inte.

   13
   1
  • Pengarna behövs väl till s.k flyktingar som flyttar till sina hemländer och får bidrag och pensioner!

 9. Dubbla tankar om detta. De som jobbat hela livet och sen flyttat ut åker på ett oväntat avbräck som slår hår
  Samtidigt slipper pensionssystemet belastas av de som flyttat hit i vuxen ålder, aldrig jobbat för att när medborgarskapet var klart flytta tillbaka till MÖ och liknande.

  46
  • Nej tyvärr, de får fortfarande, se text nedan.

   Undantag om du kommit till Sverige som skyddsbehövande

   Om du har kommit till Sverige, och vid din ankomst till Sverige, fått uppehållstillstånd med flyktingstatus kan du i vissa fall få räkna med din bosättningstid från ditt tidigare hemland som försäkringstid för garantipension. Detta gäller bara för dig som är född 1957 eller tidigare. Om du är född 1958 eller senare är denna regel inte längre giltig. För att du ska kunna tillgodoräkna tiden från ditt hemland måste du ha varit bosatt i Sverige senast under det året innan du fyllde 64 år.

   Om du alltid varit bosatt i ditt tidigare hemland, och inte varit bosatt i annat land än Sverige efter att du kom hit, kommer du att tillgodoräknas maximal försäkringstid 40 år som krävs för full garantipension. Har du inte varit bosatt enbart i ditt hemland samt Sverige kan försäkringstiden bli lägre beroende på hur länge utlandsvistelsen varat i de andra länderna du varit i.

   Om du får pension från ditt tidigare hemland kan antalet år som du får räkna med minskas med det antalet år som grundar rätt till pensionen från ditt hemland.

   Källa: https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/sa-fungerar-pensionen/garantipension-om-du-har-lag-pension

   6
   1
 10. En svensk garantipension är till för utlänningar bosatta i Sverige och inte för svenskar bosatta utomlands. Frågor på det?

  53
  2
  • Jöns H:

   Detta handlar om svenskar i de flesta fall, dessa har arbetat hela sitt liv i Sverige, men får en mycket låg pension, vilken tas ifrån dessa personer nu, helt utan förvarning. Detta handlar om utsatta människor i många fall, de är gamla, i många fall har de hälsoproblem och fattiga. Våra svenskar behandlas så här, det är skandal.

   https://www.sviv.se/blog/2022/06/oppet-brev-till-socialforsakringsminister-ardalan-shekarabi/

   24
   2
   • Janne

    Jag och min sambo har nätt och jämt näsan över vattnet. Den dag den ena av oss går bort riskerar den andre att hamna på gatan. Om inte tidigare dyrtider som det är. Vi kan bara drömma om att åka utomlands och för att träffa barn och barnbarn. Barnbarn som vi aldrig sett annat än på ‘sociala media’. Frågor på det?

    13
    2

Kommentera