5.000 ton solpanelsavfall under de kommande två åren i Singapore

GRÖN ENERGI. När Singapore ökar utbyggnaden av solenergi för att möta sina växande behov av ren energi, visar sig frågan om hur man hanterar solpanelsavfall vara en utmaning. Dr Stanley Wang, medgrundare och verkställande direktör för solenergiföretaget EtaVolt, uppskattar att upp till 5.000 ton solcellsavfall kan genereras inom de kommande två åren, förutsatt att dessa solpaneler inte återvinns på rätt sätt, rapporterar The Straits Times.

Solcellspaneler ska återvinnas. Foto: Alphonsus Chern

EtaVolt, en spin-off från Nanyang Technological University (NTU), arbetar med företag för att hållbart återvinna sina använda solpaneler och hjälper dem att avgöra när de ska uppgradera till mer effektiva.

Avfallet kan öka väldigt mycket om några år, säger Dr Wang.

Singapore har för närvarande en solkapacitet på mer än 630 megawatt. Landet siktar på att öka utbyggnaden av solenergi till minst två gigawatt till 2030 som en del av Singapores gröna plan.

Länder runt om i världen har också snabbt ökat sin användning av solenergi under en strävan efter förnybar energi, men detta har lett till solpanelsavfall.

Den senaste rapporten från International Renewable Energy Agency (Irena) som publicerades 2016 uppskattade att världen kan stå inför upp till 78 miljoner ton solcellsavfall år 2050.

Professor Subodh Mhaisalkar, verkställande direktör för Energy Research Institute @ Nanyang Technological University (ERI@N), sa att städer som Singapore i första hand använder solpaneler på hustaken.

När nyare teknologier blir tillgängliga, är det vettigt för kunder att uppgradera sina solpaneler till högre effektivitet, säger Prof Subodh.

Dr Wang sa att även om högkvalitativa solpaneler kan ha en livslängd på cirka 20 till 25 år, är de i allmänhet cirka 10 procent till 15 procent mindre effektiva efter 10-årsgränsen.

Men återvinning av solpaneler är inte problemfritt.

De är gjorda av material som aluminium, glas och kisel, som potentiellt kan återvinnas, men är ofta svåra att separera, säger docent Nripan Mathews, som är klusterdirektör för förnybara energikällor och lågkoldioxidgenerering (solenergi) på ERI@ N.

Detta gör återvinningen kostsam, sa Prof Subodh.

Han sa att även om Singapore skulle kunna utveckla ny återvinningsteknik för en pilotanläggning här, kan det vara mer kostnadseffektivt att ha en storskalig återvinningsanläggning i regionen som samlar solpanelsavfall från länder i Sydostasien.

Det beror på att Singapore inte har lika mycket solpanelsavfall jämfört med andra länder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera