Rubrikerna i svenska tidningar lyser röda. Storbritannien står inför en katastrof när det man kallar “extremhettan” slagit klorna i landet. En hetta som kan innebära livsfara skriver exempelvis Expressen, men hur är det med domedagsprofetiorna?
För den som tycker 25° är för varmt ger givetvis temperaturer över 30° och närmare 40° en känsla av katastrof. Bor man i en storstad utan möjlighet att bada och i ett land där AC:n verkar vara en bristvara, ter sig situationen ansträngd.
Men…
Är det verkligen värmerekord vi ser i det brittiska öriket? Statistik bygger man inte på enstaka dagar eller timmar, utan på en bredare skala. På den brittiska byrån Statista har man gjort jämförelse över genomsnittstemperaturen under årets månader mellan 2015 och 2021.

Notera att medeltemperaturen i juli 2018 var högre än 2019-2021, precis som den år 2018 vara svalare i februari än under någon av de andra åren i statistiken. Som man ser av grafiken ovan har medeltemperaturen i Storbritannien skiftat under åren.
Något vi även ser i Sverige på SMHI:s webbsida.

Självklart är klimatet en viktig fråga, även om regeringen dragit detta till sin spets med plastpåseskatter och chockhöjningar på fossila drivmedel. Fast frågan är om inte svensk media försöker rädda kvar Miljöpartiet i riksdagen med hjälp av alla katastrofrubriker vi dagligen möts av.
Så går det när extremmedia i extremlandet försöker sig på “nyheter”
Jag kan inte annat än småle åt rubriker som skriker ut hur extremhett det kan bli i dag, i morgon eller nästa vecka. Jag har ett tydligt minne av att, för inte så värst länge sedan, rapporterades väderrekord i efterhand, dvs när det verkligen hade varit rekordvärme, snörekord m.m.
Vi får inte heller i efterhand veta om prognoserna som utlovade extrem-någonting slog fel, utan bara om de slog in. Media göder alltså det stackars uppväxande släktets s.k. klimatångest.
Blir nästa steg ”Rekord i dödsskjutningar – minst fem förväntas natten till söndag”? Fast det skulle förstås gynna en misshaglig politisk ytterkant, särskilt om förutsägelserna inte dementerades när de slagit fel.
Till media och alla okunniga vänsterfeminister: om det blir så varmt att du tycker det blir jobbigt, gå och sätt i i skydd mot solen. En källare går bra, tunnelbanestation går bra, varuhus brukar ha bra luftkonditionering och framför allt, när solen går ner blir det svalare.
Trött på medias hjälplöshetsperspektiv.
1911 var det värmebölja i Frankrike och England med 38 grader under 70 dagar i sträck. Hur länge kommer denna “chock-värme” att vara?
Den som vill kolla in aktuella temperaturer kan se detta live på
https://zoom.earth/maps/temperature/#view=52.9,-5.1,5z
I dag är det lite svalare i Vietnam, bara
33 grader.😁
Läser på svenska löpsedlar att extremhettan kommer hit, men när jag kollar på SMHIs hemsida ser jag bara normala sommartemperaturer. Är det i augusti som vi får extremhettan?
Det verkar som att det är ett krav för att bli “klimatexpert” att du skolkat dig igenom högstadiet då basala kunskaper i fysik lärs ut. Exempelvis termodynamikens huvudsatser. Om Greta, Rockström med flera hade kunnat tillgodogöra sig detta hade de också känt till att “Energi kan varken skapas eller förstöras, den kan endast byta form.” Då hade de inte pratat om förnybar energi.
Det som är allmänt vedertaget är att det inträffade en liten istid mellan ungefär 1400 och mitten av 1800-talet. Därefter har jordens medeltemperatur ökat med cirka 0,9° C. Något mer före 1930 än efter. Så fordons eventuella inverkan kan därmed avföras.
Låt oss istället vända blicken mot vår närmaste stjärna, solen. I solen omvandlas väte genom fusion till andra ämnen, främst helium. Processen frigör motsvarande 385 kvadriljoner watt, eller 385 biljoner Terawatt, eller 385 Yottawatt, eller 3,85×1026 watt (385 000 000 000 000 000 000 000 000 W). Av denna enorma energiomvandling träffar en mikroskopisk del jorden. Tre sekunders total solenergi är lika stor som Sveriges totala elproduktion under ett år.
NASA förutspår sänkt medeltemperatur under rådande solfläcktscykel. Vad jag förstår så mäter NASA även temperaturen på andra planeter i solsystemet. Jag har dock aldrig sett resultatet redovisat. Jag antar för att det kommer att motbevisa alla klimatalarmister och visa på att det nästan helt beror på variationer av inflödet av energi från solen.
Kommer ihåg för 10-15 år sedan, i en paneldebatt mellan “forskare” och forskare som avhandlade klimat. Längst till vänster stod det en liten man som var astronom och bl a forskade på solaktivitet.
När alla de andra “forskarna” dragit sina modeller och slutsatser om varför det kunde bli varmare på jorden fick han frågan. Ja, det är ju så att vi nu går in i en fas med förhöjd solaktivitet.
Har inte sett denne man (en riktig forskare), i någon debatt över huvud taget mer.
Sanning svider.
Lellego!
Har du namnet på astronomen?, Vore intressant att läsa om honom! Om han är i livet?
“Aldrig varit med om detta under mina 8 år i London!!!” utropar en 28 årig svensk kvinna i MSM.
Japp, jag kan nog konstatera att denna kvinna kommer få ett antal “första-upplevelser” under sin återstående livstid.
För egen del är det nog första gången jag ser så mycket rödfärg på väderkartorna. Tidigare var det grönt för samma temperaturangivelser.
Men, men, det är valår i år och MSM gör allt för att stötta det gröna partiet. Eller är det ett rött parti?
SVT och SR här organiserat och sätt igång operation rädda miljösekten kvar i riksdagen.
Det blåa stapeldiagrammet visar en ganska tydlig trend. Tar man bort enstaka onormala avvikelser så ligger tempen 1750-1900 ungefär på 4-7°, mellan 1900-1990 på 5-8° och sen drar det iväg mot 6-9°.
Vad det beror på vet jag dock inte!
Sanningen passar inte in i klimataktivisternas narrativ .
Då blir det så här