Första delen av SD:s vitbok klar – kartlägger grundarna

INRIKES. Den första delen av Sverigedemokraternas vitbok om partiets historia publicerades i dag. SD-toppen Mattias Karlsson säger att han önskar att partiet bildats under andra omständigheter – som varit lättare att vara stolt över, rapporterar Svenska Dagbladet, bakom betalvägg.

Sverigedemokraterna är det mest Rysslandskritiska svenska partiet i EU-parlamentet medan Vänsterpartiet det klart minst kritiska. Det visar en stor genomgång av hur alla EU-parlamentariker röstat i frågor som rör Ryssland sedan 2019.

Vitboken visar att ungefär två tredjedelar av de som grundade partiet hade en bakgrund inom nazistiska och rasistiska sammanhang.

Mattias Karlsson menar att det rör sig om ”enskilda individer” och att ingen i SD:s ledning i dag har tagit någon inspiration från partiets grundare.

Om man som den här delrapporten gör fokuserar på personer så är det inget tvivel om att ett antal personer kommer från en ideologisk bakgrund som är obehaglig. Som man nästan får lite ont i magen av att läsa om. Dock inte alla, säger han till SvD.

Tony Gustafsson, som doktorerat i idé- och lärdomshistoria på Uppsala universitet, har fått betalt av SD för att skriva vitboken och fått tillgång till partiets arkiv. Han säger att han kunnat arbeta fritt och att han vill behålla sina politiska åsikter för sig själv.

Slutsatsen i boken: 18 av de 30 personer som grundade SD hade kopplingar till ”nazistiska, rasistiska och odemokratiska sammanhang”, ingen av dessa finns kvar i partiet idag. Hela vitboken ska vara klar 2023.

-Pettersson säger att rapporten är beställd och betald av Sverigedemokraterna som grundades 1988 och nu väntar vi på att främst S, V och C gör en liknande vitbok.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Första delen av SD:s vitbok klar – kartlägger grundarna

 1. Är det en tillfällighet att denna vita bok publiceras ca 2 mån innan valet? Tror att många som redan har bestämt sig för att rösta på SD inte fäster någon större vikt av denna vita bok. Skall man dra det till sin spets så kan man hitta lik i garderoben hos alla partier.

 2. Man måste förstå denna tid, när vänsterpartiet hette vpk, och ordnade charterresor till de mest brutala diktaturer världen skådat, som Enver Hoxxas Albanien, och Castros Cuba! När de var för väpnad revolution, och att mörda kapitalister!

  Denna tid när det endast fanns detta vänsterextrema och en unken dekadent borgerlighet!

  SD, gick ju inte att bildas ur tomma intet! Reaktionen måste ju vara mot något, och med kraft! Och det som fanns då som motkraft till kommunismen, var nazismen! Det fanns ju inget annat att ta tag i och göra något av!

  Utan denna extremism i begynnelsen, HADE ALDRIG SD OCH NYHÖGERN FÖTTS!

  Idag finns en enorm flora av aspekter inom nyhögern. Men den mångfacetteringen hade ALDRIG blivit av utan en hård början! DÅ HADE SD med många flera inte funnits! För då hade inte utveckling kunnat ske!

  Så ett ”hemskt” förflutet i teorin, är inget att förfasa sig över! DET VAR NÖDVÄNDIGT, FÖR EN POSITIV UTVECKLING AV NYHÖGERN, TILL VAD DEN ÄR IDAG!!!

  ETT BRETT SPEKTRUM AV MÅNGA OLIKSKIFTANDE PERSPEKTIV!!!

  UTAN ETT BRUTALT FÖRFLUTET I TOMMA INTET, FÖR EN POSITIONERING, INGEN POSITIV FRAMTID!!!

  Ja, denna tid speglar den oprövade mark, detta nya nationalistiska tänkande var, och hur man skulle förhålla sig i denna kontext!

 3. Jag tycker att det är intressant med vitboken och tror också att det gagnar SD på sikt.

 4. En fullständigt värdelös och rent löjeväckande ”utredning”
  Och naturligtvis är det Mattias (EXPO) Karlsson som står bakom.
  Jag förstår inte varför SD inte gör sig av med honom.
  Ser dom inte att han är en förrädare? Han gör ju inget utan att fråga EXPO om lov först och lämnar hela tiden ut info om SD till EXPO!

  31
  • Har du läst ”utredningen” som inte är klar förrän 2023 eftersom du vet att den är värdelös?

   Jag trodde Tony Gustafsson låg bakom. Han säger själv att han fått arbeta fritt men du har tydligen andra uppgifter.

   11
   • Pettersson.
    Vad finns det att utreda? Absolut ingenting!
    Dom kan utreda Mattias Karlssons mycket nära samröre med extremisterna på expo, men helst utesluta honom. Han är en förrädare och belastning för partiet.
    Och…SD hade garanterat sett mycket annorlunda ut i dag om ”urspungsbefolkningen” hade fått mer att säga till om, alltså dom som var med och startade partiet!
    Då hade vi sluppit dessa pajasfasoner!

    12
   • Att utreda och lära av historien är nyttigt. Att en del tvärsäkra pajaser inte tycker det är klokt kan inte jag svara för men jag tror inte Sverige sett bättre ut med nazister och skinheads i ledningen.

   • det fnnsvnget att utreda ! vi lite äldre vet ju hur sd skapades .mprssis som sndra partin ett antal lösa parinkostelationer löst hållnan som siktar in sig på något besvärande i samhället . som ny demokrati mee fler . sen har ju väljarna med val gort att något framståt som segrare det verkar ju vara sd .. dom a
    är ju störst .
    det som är riktigt konstigt är ju att Miljöpartiet kommit så långt som dom kommit och det är konstikt att dom klarat detta.
    sen vem ä det som skrivit denna vit bok är det sossialdemokraterna som försöker dölja sin egen historia.

   • den fete: Kan du inte skärpa dig med stavning och använda Stor bokstav ibland. Mycket av det du skriver är obegripligt.

    Exempel från din kommentar: ”det fnnsvnget att utreda ! vi lite äldre vet ju hur sd skapades .mprssis som sndra partin ett antal lösa parinkostelationer löst hållnan”

 5. Förstår inte riktigt att göra ner sitt parti på detta överdrivna sätt. BSS grundare var inte mer nazistiska än fler av medlemmarna i de andra riksdagspartierna, där genom åren många fd nazzar verkat.

  9
  1
 6. Vad jag förstod så kom majoriteten av dem från BSS – Bevara Sverige Svenskt – grupperingarna. Jag vet inte tillräckligt om BSS för att uttala mig om dem eftersom det jag vet fick jag veta var från de av Partiet indoktrinerade SVT och skolan. Vilket innebär att jag vet faktiskt ingenting om dem.

  15
  3
 7. Personligen tror mina föräldrar, nu avlidna,
  var stolta över att de var den generation som byggde upp välfärdsstaten Sverige och därför röstade på sitt parti. Idag ser jag att deras livsverk raseras av samma parti, socialdemokraterna, genom ledarnas makthunger och vänskaoskorruption.
  – Därför röstar jag inte rött!
  Läs https://thoralfsblogg.com/

  38
  2
 8. Inte bra, men har inget att göra med dagens SD. Dags för sossarna att redovisa sin historia om rasforskning bl.a
  Vänsterpartiet har inte långt från kopplingen till kommunismen. Centerpartiet har ju kopplingar till islamister och pedofiler. Här finns mycket att rota i om allt ska upp på bordet

  42
  • Mattias Karlsson är en märklig figur. Att vika ned på det här sättet är otroligt korkat. Det är vad som händer nu och framöver som är det viktiga. Jag kommer aldrig mer att rösta på SD om Mattias ska vara en del av ledartrojkan. Jag glömmer inte Solgården.

   11
   11
 9. Eftersom inte andra partier och dess anhängare tar sitt ansvar om sitt partis förflutna så finns det ingen anledning för SD are´ att göra detta heller, så av den enkla anledningen har jag röstat SD sedan 1992 !!!

  46
  3

Kommentera