Är Sverigedemokraterna Putins svenska vänner?

VALET 2022. Bland flera andra har integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) antytt att Sverigedemokraterna är Putins svenska vänner och Centerpartiet har hakat på. Nu har svaret kommit: SD mest Putinkritiskt av ALLA svenska partier.

En rapport om EU-parlamentet visar hur olika partier röstat i frågor som rör relationer med Ryssland sedan 2019.

Sverigedemokraterna är det mest Rysslandskritiska svenska partiet i EU-parlamentet medan Vänsterpartiet det klart minst kritiska. Det visar en stor genomgång av hur alla EU-parlamentariker röstat i frågor som rör Ryssland sedan 2019.

Det är organisationen Votewatch som gått genom över 280 olika omröstningar i EU-parlamentet sedan 2019 med bäring på Ryssland. De har granskat inte bara frågor som rör det ryska kriget i Ukraina utan även Rysslands göranden i bland annat Georgien, Belarus och Kazakstan; rysk hybridkrigföring, desinformation och frågor som rör den interna utvecklingen i landet. 

Av de åtta svenska partierna har Sverigedemokraternas parlamentariker haft, vad Votewatch kallar, den största bestämdheten gentemot Ryssland och i omröstningarna röstat för de mer kritiska alternativen i 93,7 procent av fallen. 

Sverigedemokraterna har länge haft en kritisk hållning till Rysslands auktoritära styre och landets imperialistiska agerande och vi är därför inte förvånade över studiens resultat, säger EU-parlamentariker Charlie Weimers (SD) till Europaportalen.

Weimers kritiserar samtidigt ”särskilt Centerpartiet och Socialdemokraterna, men även många medier” för att gett en felaktig bild av Sverigedemokraternas hållning gentemot Ryssland.

Tätt efter Sverigedemokraterna i att vara Rysslandskritiska kommer Kristdemokraterna och Moderaterna. 

Det klart minst Rysslandskritiska svenska partiet är enligt organisationens genomgång Vänsterpartiet vars ledamot Malin Björk i knappt 55 procent av fallen röstat för en mer kritisk hållning. 

– Jag och Vänsterpartiet har varit glasklara i vårt fördömande av Putins och hans regim, redan innan invasionen av Krim, och ännu starkare därefter, säger Björk och ifrågasätter vilka omröstningar som Votewatchs lista baseras på.

Det enda jag kan tänka mig är att det handlar om i huvudsak utrikespolitiska rapporter och att dessa nästan uteslutande också innehåller långtgående krav på EU:s militarisering, ökat militärt och försvarspolitiskt samarbete, samt krav på att EU ska närma sig NATO. Detta är ju något som vi i Vänsterpartiet varit tydligt emot, säger Björk.

Europaportalen har försökt få ut hela omröstningslistan från Votewatch utan framgång. Organisationen skriver dock att man bara tagit med omröstningar vars politiska inriktning ”kan avgöras utan någon form av tvetydighet”.(Artikeln fortsätter efter grafiken.)

Mest kritik från forna östblocket

Partier från Kroatien, Tjeckien, Lettland, Litauen och Polen tillhör de mest Rysslandskritiska i EU-parlamentet. De mest Rysslandsvänliga partierna är det slovakiska högerextrema Hnutie Republika och proryska lettiska Latvijas Krievu savienība. 

Bland de mest proryska partierna i EU-parlamentet återfinns även nederländska Frihetspartiet och franska Nationell samling och ett antal kommunistiska partier.

Polen mest – Frankrike minst kritiskt

Votewatch har även räknat ut ett snitt för varje medlemsland beroende på hur kritiska deras EU-parlamentariker är. I topp hamnar Polen följt av Litauen och Rumänien. Sverige ligger på plats sex.

Det minst Rysslandskritiska landet är Frankrike, något som delvis förklaras av att många av dess parlamentariker tillhör Nationell samling. 

-Pettersson undrar om V, S, MP och C kommer att gratulera SD för sin framsynthet…

Stefan Löfven (S) säger att vi ska ha en bra relation till Putins Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Är Sverigedemokraterna Putins svenska vänner?

 1. Var väl väntat att en som inte vet, (sosse så klart), skulle komma med ett sådan ogrundat uttalande.
  Att svärta ner andra går bra, men när man själva är den man fördömmer, då blir det bara för mycket.

  Ljushuvudet får stå där och skämmas inför hela vänstersektorn…. eller det har dom heller inte vett på, väl?

 2. Att Polen är det mest kritiska landet mot Ryssarna säger sig självt, har man
  lytt under det oket som kommunism är, så vill man på intet vis återvända.

  Det förstår alla som varit i Polen både under kommunismens tid, och om man
  kommer dit idag, Polen idag är som att komma till vilket Europeiskt land som
  helst, medan det under kommunismen var skitigt nerslitet håglöst, sån är kommunismen?

 3. MP är i alla fall de som gjort allra mest för att göra oss beroende av Ryssland.

  9
  1
 4. När det inte längre funkar att skrika rasist och nazist, skrik: ”Putinvänlig!”

  12
  2
 5. Sverigedemokraterna är det parti som får ta mest projektioner. Först är dom nazister, sedan högerextremister och nu är dom kommunister. Sverigedemokraterna täcker verkligen in hela skalan.
  Vad jag vill minnas är SD det parti som velat rusta Sverige mot ev ryskt angrepp, medan de andra partierna har rustat ner Sverige och hånat SD som paranoida.
  S och C är verkligen vindflöjlar som byter sida dit vinden blåser.

  27
 6. Miljöpartiet, dess tyska motsvarighet och Mutti Merkel är Puttes verkliga sprattelgubbar. De har – ivrigt påhejade av Putin – gjort sitt yttersta för att avveckla den stabila och ekonomiskt fördelaktiga kärnkraften. Det har gjort oss ytterst sårbara och beroende av rysk gas och olja. Men att dessa muppar medvetet agerat Puttes nyttiga idioter, är dom för korkade att begripa.

  42
  4
 7. Socialdemokraterna och Kommunisterna (V) har alltid slickat Kreml och andra odemokratiska regimer, i baken. MP är en försumbar parantes. Det har räckt med att diktaturerna kallat sig vänstervridna folkdemokratier. Historien är full av ett underdånigt uppträdande, som genom åren har äcklat svenska skattebetalare.

  37
  2
 8. Så här blir det i länder där de politiska lögnerna backas upp av alla medier som är beroende av presstöd .
  Ygerman och Lööf är helt marinerade i det politiska baklängestugget .
  Nu är det säkrast att vi hackar lite på Ungern så fokus riktas om .

  55
  1

Kommentera