Polis skjuter varningsskott mot rasande bönder

DEMOKRATI. Runtom i Nederländerna demonstrerar tusentals bönder mot förslag som förbereds av regeringen för att minska utsläppen från jordbruket.

T⁸usentals lantbrukare demonstrerade i Nederländerna i veckan. Med traktorer har de skapat utbrett trafikkaos på flera håll i landet. Bönderna protesterar mot regeringens långtgående planer att minska kväveutsläppen genom att framtvinga en 30 procentig neddragning av landets boskapsbestånd.

EU och Nederländernas regering vill sänka utsläppen av växthusgaser, främst kväve, och har lagt en stor del av bördan på bönderna som förväntas minska sina kväveutsläpp med 40 procent till 2030, vilket skulle kräva ett cirka 30 procent mindre boskapsbestånd, uppger France24.

Många bönder anser sig orättvist särbehandlade i jämförelse med storföretag och industri och visar sin vrede genom att ta traktorerna ut på motorvägarna.

Mängder med traktorer blockerar matvarukedjors lager runtom i landet.

Under måndagskvällen har polisen avfyrat varningsskott vid demonstrationer i Heerenveen, skriver De Telegraf. Flera personer har gripits.

Nära Apeldoorn har höbalar och däck stuckits i brand. Distributionscentraler, bland annat tillhörande Lidl, blockeras av arga bönder.

I matbutikerna börjar tomma hyllor att synas, skriver De Telegraf. Nederländerna är en av världens främsta matexportörer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Polis skjuter varningsskott mot rasande bönder

 1. Undrar om Alla klimatåtgärder skjuter upp jordens undergång 100år.
  Eftersom befolkningsökningen är det egentliga problemet .
  Och det ingen törs prata om .
  Det är som att tala om den ökade kriminaliseringen av Sverige utan att stoppa invandringen av kriminella .
  Politiska dimridåer till ingen nytta .

  39
  • Klimatåtgärderna kommer snarare påskynda problemen. Planekonomi har aldrig funkat, leder till brist, ransonering och svält.

   15
 2. Om många PK människor gått ut i markerna och andats på jorden, så är jag
  säker på att vi kunde minskat på användningen av gödselmedel.

  27
  1
 3. Jag köper aldrig “ekologisk” föda så länge det finns alternativ. Jag handlar ägg, potatis, grönsaker och frukt på torget. Jag tror inte att det är ekologiskt det som säljer. Jag ska fråga nästa lördag.

  Jag köper så gott som aldrig processad föda utan lagar själv det mesta från grunden.

  Det är inte fet mat som gör oss feta. Det är sockret som är det farliga. Sötningsmedel är precis lika farliga för hälsan. De är ännu lömskare eftersom de saluförs som ofarliga.

  Kolla innehållsförteckningen nästa gång ni köper färdigmat i butiken. Passa på att se om det finns något ursprung angivet på förpackningen.

  37
  4
 4. Vi står inför global matbrist. Precis rätt tillfälle att ytterligare göra en drastrisk neddragning av jordbruket om man vill att hundratals miljoner ska svälta ihjäl. Detta leder då till frågan varför det är så viktigt att skapa världssvält, något som jag gärna ser att parlamentariker öppet berättar för allmänheten.

  48
 5. Jag råkade höra detta 2014. Här undervisar systemekologen Thomas Kätterer Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i ekologisk odling och hur man minskar kväveutsläppen. Det görs med beprövad teknik inte för att man var speciellt miljöinriktade förr utan för att man tog vara på allt. Gödsel eller kväve togs tillvara alltså inga kväveutsläpp. Någon borde förklara detta för den nederländska regeringen och EU.

  “En diskussion har blossat upp om den ekologiska odlingen efter att flera professorer på Sveriges Lantbruksunivsersitet ifrågasätter hur klimatvänlig den svenska ekologiska odlingen är, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Forskarna menar också att bara hälften så mycket mat som idag skulle produceras om odlingen blev 100 procent ekologisk. Men nu får forskarnas slutsatser skarp kritik från bland andra Naturskyddsföreningen. Hör debatt mellan föreningens ordförande Johanna Sandahl och Thomas Kätterer, professor i systemekologi vid SLU.” https://sverigesradio.se/artikel/6019861

  13
  • Jag var ekoodlare i Sverige. Det var av ekonomiska skäl. Att vara bidragsoptimal. Sverige la EU stöd på EKO av politiska skäl
   Papperstigrarna på allehanda fantasifulla organisationer kan snacka på.
   All empiri visar på en halvering av skörd efter omläggning enligt reglerna för försäljning.
   Samtidigt brukar efterfrågan följa kurvan för MP. Nu under 4%.
   Det finns vettiga åtgärder som gjorts. Alltid ha bevuxet för att stoppa kväveläckage. Lämna ett surhål för fåglar, låta diken slingra sig vid utlopp.
   Passa på som i Sahara att få bevuxen öken. Koldioxid gör att det blir grönare. Plantera träd. Kolla på Youtube. Många intressanta projekt och försök.
   Inte sitta och gnälla.

   11
   2

Kommentera