Svenska flygvapnet hyllar besättningen som sköts ned av Sovjet för 70 år sedan

FÖRSVAR. Svenska spaningsflygningar över Östersjön, när Sovjet ledde till ett våldsamt svar från Sovjetunionen i juni 1952. Det är sjuttio år sedan sovjetiska stridsflyg sköt ner en C-47 Dakota från svenska flygvapnet på ett spaningsuppdrag över Östersjön.

Bild från The Drive

I går genomförde Sveriges flygvapen en minnesflygning i samma område. I juni 1952 försvann en svensk DC-3:an med åtta männen ombord. En Catalina-flygbåt från svenska flygvapnet skickades ut och sköts ned av Sovjetiskt stridsflyg, Mig-15, medan den var på ett sök- och räddningsuppdrag för ev. överlevande från DC-3an.

DC-3:an och Catalina-affären…

Läs vidare på The Drive…

Läs vidare på The Drive…

Sverige hade en tid världens fjärde största flygvapen, dessutom med kanske världens bäst tränade piloter. De flög nästan alltid, hade alltid beredskap och var startklara.
Sveriges flygvapen var under de här åren världens fjärde största, endast USA, Sovjet och Storbritannien hade större flygvapen. Svenskarna var dessutom oerhört vältränade, de flög och övade oerhört tufft, idag skulle det vara fullständigt otänkbart på grund av riskerna, men även bullret från lågflygningar dygnet runt, och miljöpartister samt ekonomer skulle bli galna.

Under kalla kriget omkom 550 stridsflygare i svenska flygvapnet under beordrade flygningar. Stridsflygarna beordras att flyga hårt för att försvara vår frihet, de flög tuffare än några andra. NATO hade 200 meter som gräns för lägsta flyghöjd. Sverige 20 meter över land och 10 m över hav, dessutom på högsta fart, nära ljudvallen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Svenska flygvapnet hyllar besättningen som sköts ned av Sovjet för 70 år sedan

 1. Bekräftades av förre chefen för kontraspionaget, Olof Frånstedt:
  “Min företrädare, Otto Danielsson, berättade att krigsmakten informerat honom om att det varit nio(9) personer ombord.
  Den nionde personen skulle ha varit en sambandsofficer/liason officer från Nato-basen i västtyska Wiesbaden”
  Uppgiften hade så pass hög sekretessgrad att den endast överfördes mellan fyra ögon.

 2. Tja,med risk att på nytt bli anklagad som “Sovjet/Putin-vän”,hade detta liksom Estonia-sänkningen sin anledning, p.g.a. spionsamarbetet med USA !
  Minns att tidningarna veckovis var fyllda med bilder från försvunna planet. Men att de varit ute på sådana uppdrag från “neutrala” Sveriges sida,fanns ingen tanke !
  Nåväl med tiden kunde det inte döljas,och Stenbock beklagar de nedskjutna som tvingades död i sin tjänst,för utländsk makt

  15
  27
  • 1991 erkände Ryssland officiellt att ett sovjetiskt jaktflygplan av typen MiG-15 skjutit ner DC-3:an.

   I uttalandet från Boris Jeltsin fastslogs även att DC-3:an inte hade kränkt sovjetiskt luftrum när den sköts ner eller under flygningen.

   Däremot hade DC-3:an flugit nära en då helt ny sovjetisk kryssare av Sverdlov-klassen, förmodligen för att ta bilder och försöka mäta in kryssarens nya radarsikte. Det framkom genom ett hemligt FRA-dokument. Det var inte olagligt.

   Sverige samarbetade med Storbritannien och USA då som nu, inte olagligt men kanske olämpligt eftersom Sverige officiellt var neutralt. Men det gav inte ryssarna rätt att skjuta ned plan i internationellt luftrum.

   18
   3
   • Nej,Pettersson det kan man se från olika håll….
    Nu var inte denna flygning den enda som skedde,för att avlyssna rysk trafik och andra militära radioförbindelser. Som du på slutet erkänner,hade detta i n t e med Sveriges ställning som “neutral” bort ske i årtal.
    Sak samma för alla de c:a 800 oskyldiga som sänktes med Estonia i Österjön,för att Bild o Co sysslade med stulet ryskt militärt material,på en passagerarfärja.
    F.ö. inte den första sändningen som skedde via rutten,med hjälp av “neutrala” Sverige,för vidare transport åt USA…..

    8
    16
   • Estonia tror jag inte en sekund på. Jag är övertygad om att det var en olycka.

    https://www.vof.se/estonia/

    Jag vet mycket väl att Sverige bedrev spaning/spioneri mot Sovjet då och mot Ryssland idag. Jag har skrivit flera inlägg om det på bloggen.

    Det ger inte Sovjet/Ryssland rätt att skjuta ner någon på internationellt område.

    9
    3
  • Med det resonemanget kan vi skjuta ner varje ryskt flyg som flyger i vår intressezon.

   • Vad än vi säger att det är och därmed utgör alla som rör sig i den lagliga mål för destruktion om vi gör den bedömningen att det är nödvändigt.

  • Det var tyst då, men i efterhand har mer information läckt ut. Spaningsuppdraget gick ju ut på att kartlägga de Sovjetiska radarstationerna. Detta åt amerikanarna som planlade sina inflygningsvägar för bombplanen, vilka var tänkt att gå via Island, in över norra Norge, södra Lappland och över Östersjön in via Baltikum mot Sovjet.
   I Sovjet var man väl medvetna om svenskarnas uppdrag. Man hade Wennerström på sin sida vilken hade insyn i den svenska verksamheten.
   Jag minns inte om Svenska regeringen fick mottaga några varningar innan man sköt ner spaningsplanet.

   5
   6
   • Numera har tydligen US ändrat sina bomb-rutter till en mer sydlig linje för sina B-52 plan ! Senaste NATO-övningen flög man med svensk eskort,över ett område i Småland mellan Hultsfred o Emmaboda.
    Tja tiderna förändras,men fienden består genom årtionden. 😉
    Eller som vår Korpral uttryckte det, “Fienden finns två fingrar vänster om Tåstarps kyrka” !

    2
    6
   • USA:s bombrutter… visst är det hemskt. Varje dag klockan 14:56 släpper USA sina laster med bomber över massa oskyldiga civila i Ryssland.

    Ryssland skulle aldrig komma på tanken att bomba andra länder!

    6
    1
  • Jag vet inte om du låter som ryss-vän just i detta fall när du tycks mena att ryssarna sänkte Estonia… det visar väl snarare vilka svin vi har i vår östliga närhet?

   7
   1
   • Svinen är väl snarare de som med berott mod fraktar stulen militär utrustning på en civil färja, mot alla regler.

Kommentera