Argus och Korpen ser och hör

FÖRSVAR. Försvarsmaktens flygplan S 102 B har som främsta uppgift att bedriva flygburen signalspaning åt Försvarets Radioanstalt, FRA. All extra utrustning gör den nästan tre ton tyngre än standardversionen av Gulfstream G4 S. För att kunna upptäcka flygplan, fartyg eller andra mål på stora avstånd används flygplan SAAB 340 S100D/ASC890. Ombord på flygplanet kan flygstridsledare dela med sig av radarinformationen till andra enheter och dessutom leda eget flyg mot målen.

Gulfstream S 102 B ”Korpen”
SAAB 340, S100D Argus, efter jätten med hundra ögon från den grekiska mytologin.

Allt mer information skickas genom luften i dag, inklusive sådan som är av intresse för att säkra Sveriges beredskap, och det är FRA:s uppgift att snappa upp de sistnämnda. Här är Försvarsmaktens spaningsplan centrala.

Planen spanar efter signaler från radar, navigeringsutrustning och vapensystem. Flygplanstypen S 102 B kallas ibland Korpen och Försvarsmaktens två exemplar är bägge stationerade på Malmen utanför Linköping. Deras verksamhet leds dock av Skaraborgs flygflottilj F 7 i Såtenäs.

Från 1 till 14 april har ”Korparna”, det finns två, och två ”Argus” som gjort åtskilliga spaningsflygningar utanför Kaliningrad och över polskt och litauiskt luftrum nära Belarus och Ukrainas gräns. (de klargula strecken)

-Pettersson vet inte och ska inte veta vad de svenska spaningsplanen gör exakt men vi kan konstatera att samarbetet med Nato verkar omfattande och det irriterar säkert ryssen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Argus och Korpen ser och hör

 1. Vi gör som vi alltid gjort. Samlar in rysk data och knäcker deras koder så vi kan lyssna på dem i real tid.

  10
 2. Att de flyger planen över Östersjön utan eskort, det är inte alls bra. Planen kan skjutas ner, de är värda mycket pengar.

  13
  1
 3. Ja, vi vet inte vad planen gör och till vem de rapporterar, men med tanke på flygrutten är det kanske inte så svårt att anta deras uppdrag.
  Och det tycker jag inte är bra. Vi borde hålla oss utanför. Det här är inte vårt krig. Det är mellan NATO/EU/USA och Ryssland. Vi kan gott och väl ställa upp med humanitär hjälp men inte militär.
  Att skicka pansarskott, hjälmar och skyddsutrustning till den ukrainska militären är att ta ställning. Och nu också flyguppdrag. Skulle inte förvåna mig om ryssarna sköt ner planen.
  Kan man komma mycket närmare att vara i krig med ryssarna än vad vi nu är.

  12
  6

Kommentera