Norge har sänt militär utrustning till Ukraina

UKRAINA. Norge har donerat 22 amerikansktillverkade haubitsar av typen M109 till Ukrainas militär. Det meddelar det norska försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

M109 haubits Bild från Wikipedia

I donationen ingår all tillhörande utrustning inklusive reservdelar samt ammunition. Norge har sett till att ukrainska soldater utbildats till att använda haubitsarna, en utbildning som ägt rum i Tyskland.

Haubitsarna är redan levererade till Ukraina. Den norska regeringen har dock väntat med att offentliggöra hjälpen av säkerhetsskäl.

M109 har nyligen tagits ur bruk i Norge, som istället övergått till nyare artillerimodeller.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Norge har sänt militär utrustning till Ukraina

 1. En och annan tror att skador i krig beror på det land som försvarar sig, och att det är polisens fel när islamister kastar sten…

  23
  4
 2. Det som sker när mängder av vapen skickas in i Ukraina är att flera människor kommer att dö.
  Resultatet i kriget kommer inte att förändras.

  Liv offras för att Ryssland ska försvagas militärt och ekonomiskt.
  Moraliskt rätt?

  15
  27
  • Det som sker är troligen att liv sparas. Putin kommer att tänka sig för innan han går vidare till nästa land.

   Brist på moral finns hos den som olagligt anfaller en granne medan den son försvarar sig har rätt att ta emot hjälp.

   Putin styr ett fattigt land och borde ägna sig åt annat än krig.

   Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

   Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

   Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

   De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna.

   Detta gäller trots att det är 30 år sedan kommunismen föll, och trots att bananrepubliken Ryssland fullkomligt badar i råvaror och även investerarpengar, fram tills Putin bestämde sig för att dra igång kalla kriget på allvar igen med anfallet mot Georgien 2008.

    

   25
   13
   • Intressanta data Pettersson. Den slutsats jag drar av detta är att är att 63% av ryssarna i stort sett lever helt ”Off Grid” med andra ord. Dessutom ser jag inga flyktingkaravaner från Ryssland, så jag drar slutsatsen att dom verkar kunna leva under dessa förhållanden utan större problem.

    I och med att dom ”inte” verkar ha ett komplicerat system av infrastruktur som kan falla samman, som vi i Västeuropa, blir det i stort sett blir omöjligt att skada Ryssland i form av sanktioner. Landet är dessutom självförsörjande på mat, olja, gas och andra naturresurser.

    Till skillnad från Västeuropa står dom väl rustade inför en framtida ekonomisk kollaps och eventuell direkt konflikt med NATO.

    13
    12
   • Ryssland är ett ”fint” land. En stor del av folket lever i olika former av elände med Putin och hans kleptokratstyre lever lyxliv i väst och på andra håll för att folket ska klara en eventuell konflikt med Västvärlden. Fint.

    Tusentals miljarder stulna från ryska folket och sedan placerade i det hatade väst där mycket beslagtagit…Ett fint land…

    15
    7
   • ”Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.”

    Jaså den ryska statistiken duger i alla fall?

    Hur ser det i Ukraina? Eller i de hemlösas USA? Procentuellt sett naturligtvis. Jag vet inte.

    Dubbelmoral är inte dubbelt så bra när man återger informationer efter eget tycke. Precis som t.ex. Morgan Johansson och Strandhäll.

    8
    7
   • Tänk efter en millimeter Magnus B… tror du Rysslands statistikmyndighet överdriver hur dåligt det är i Ryssland? Nej, snarare tvärtom. Alltså kan vi lita på att det är MINST så dåligt som Ryssrna själva säger. Tänk innan du skriver!

    6
    3
   • Johan, tror du Rysslands statistikmyndighet ÖVERDRIVER hur illa det är ställt i Ryssland? Nej, naturligtvis inte! Antagligen är det ännu sämre ställt, men vi KAN LITA PÅ att det är MINST så illa som de själva säger.

    Du skriver också att du INTE vet något om USA… då kan vi väl släppa den saken?

    5
    3
  • Många har säkert förundrats över att tiotals miljoner Ryssar har tvingats leva i fattigdom under usla förhållanden medan Putin och hans oligarker stulit de ryska tillgångarna.

   Tack för att du förklarar John Andersson! Det är alltså ett medvetet taktiskt drag av Putin. Om han låter ryssarna svälta i 20 år så kan de klara sig bra om han sen startar ett riktigt stort krig. Han är alltså både smart och omtänksam den där Putin!

   14
   8
  • ”Liv offras för att Ryssland ska försvagas militärt och ekonomiskt.
   Moraliskt rätt?”

   Ryssland kan lägga ner sina vapen och åka hem samt återställa gränsen från 2013. Då behöver inga fler ukrainare dö för sitt land.

   Men till dess händer får vi förse Ukraina med effektivare och dödligare vapen tills Putte antingen inser att han aldrig kommer att vinna eller någon avpolletterar Putte och därefter drar tillbaka de ryska enheterna bakom 2013 års gränser.
   Sedan om det kommer att kosta Ryssland 30 000 eller 300 000 döda bryr vi oss inte om, sår du vind får du skörda storm.

   15
   7

Kommentera