Här är nästa kris – ”Vi är ute i sista sekunden”

INFRASTRUKTUR. Sverige har aldrig lagt så lite pengar på underhåll av vägar och va-system som nu. Samhällskritisk infrastruktur riskerar att kollapsa. ”Om 15–20 år har de här systemen nått sin livslängd – samtidigt. Det är mycket oroväckande”, säger Håkan Danielsson, vd på WSP, till Tidningen Näringslivet.

Sverige har under lång tid skjutit viktigt underhåll på framtiden. Faktum är att Sverige aldrig lagt så lite pengar på underhåll som idag. Det visar en färsk rapport från företaget WSP som kartlagt renoveringsbehovet av svensk infrastruktur. Det är framför allt vägar och va-systemet som ligger mest illa till.

De investeringar vi gör idag räcker knappt till att stoppa förfallet. Det är nästan ingen svensk som känner till att en fjärdedel av allt vatten läcker ut innan det når fram till kranen. Det krävs ohyggligt mycket pengar för att rusta upp va-systemet, säger WSP:s vd Håkan Danielsson.

Rapporten har undersökt vår gemensamma infrastruktur som elnätet, vatten- och avloppssystemet, vägar och järnvägar. Historiskt sett har Sverige varit duktigt på att investera i infrastrukturen som hållit hög klass vid en internationell jämförelse. Men WSP varnar för att samtliga system börjar falla för åldersstrecket.

Om 15–20 år har de här systemen nått sin livslängd – samtidigt. Det är mycket oroväckande. Det som saknas är en helhetssyn. Va-nätet fungerar inte utan el och läckor från vattenledningar skapar översvämningar som ställer till problem för vägarna. Alla system hänger ihop och är beroende av varandra. Jag tvivlar inte på att respektive anläggningsägare har koll på sina områden men de saknar en helhetssyn över vad som behövs göras, säger Håkan Danielsson.

Läs vidare…

-Pettersson säger att vi har inte råd att underhålla infrastrukturen men har råd med invandring från dysfunktionella som förstör…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Här är nästa kris – ”Vi är ute i sista sekunden”

 1. Vi måste ju tänka på kurderna. Och Palestina. Och hela Mellanöstern också. Hur ska vi då kunna lägga pengar på Sveriges behov också. Det finns inte hur mycket pengar som helst. Vi är ju också skyldiga, enligt värdegrunden, att ge bidrag till alla som inte jobbar i Sverige.

 2. Det är därför det kallas för potthål……………………Vägverket skiter i dom.

 3. Men kommunerna kunde lägga mycket stora pengar på en ute-teknik som fjärrvärme, subventionera villaområdens anslutningar till hus med usel isolering samt olagligt hålla taxorna nere, allt för nån pseudovetenskap som de kallar för-klimatets-bästa-stoppa-uppvärmningen.
  Och slå sig för bröstet och påstå att kommunen är så hållbar och sånt skitprat.

  Det här behovet är långt större än vad WSP säger. Även nya reningsverk måste byggas, sådana som avger endast drickbart vatten som “avlopp”.
  Järnvägarna är från 1800-talet/början av 1900, det behövs helt enkelt nya.

  Tyvärr ökar Sveriges så kallade befolkning. Det innebär att det måste byggas helt nya sjukhus, med fler stora projekt.

  Problemet: Det finns absolut ingen som helst ekonomiska resurser. Alls.

  22
  • Ekonomiska resurser finns det men de slösas bort på en massa onödiga saker, jag behöver inte räkna upp dem, alla vet vilka elefanterna i glasbutiken är.

   19
 4. Expressen skriver 2022-06-08

  “Som Wall Street Journal konstaterar så beräknas det finnas cirka 100 000 invånare av kurdiskt ursprung i Sverige. Sex politiker i riksdagen har det, däribland förstås Amineh Kakabaveh.”

  Vad heter de övriga sex och vilka partier är det som de företräder?

  15
 5. Vägunderhåll, sådant ger väl inga klappar på axlarna för den styrande
  eliten? Nej, men att va världens mest generösa land när det handlar om
  bistånd, det gör att politiker kan stå och lysa tillsammans med bidragsmottagarna,,
  är man världens rikaste land så är man, vi är så rika så landet inte har råd att
  ge livslångjobbande pensionärer en pension det går att leva på, att tänka på
  resor och någon gång göra något extra kan man bara glömma.

  Man får vara glad över att dom som lever av bidrag, och som säger sig ha
  flytt från krig har råd att återse det landet, vi andra kan ju titta i Resebroschyrer
  dom är väl ännu inte beskattade.

  26
 6. Hur ska politiska broilers förstå sådana begrepp som underhåll när de inte förstår att de är just de som skall vara föregångsgestalter i ärlighet och gott ledarskap och visa gott omdöme.

  Hade de haft ovan nämnda kunnande så skulle de reformerat Riksdagens regler genom att reducera antalet ledamöter med 100 personer samt sett till att vid omröstningar skulle de röster som fanns tillgängliga räknas samt att ingen kunde lägga ner sin röst.

  22
 7. Samtiden 2022-06-07:

  “Den tunge S-ledamoten Jörgen Hellman har varit skriven i en fallfärdig kåk utan avlopp för att komma åt ersättningar på 700 000 kr. Nu avgår han från sitt riksdagsuppdrag.”

  I vilken bunke lade Hellman sin röst under förtroendeomröstningen gällande finansministern häromdagen? Har statsministern orubbat förtroende för Hellman?

  26
  • Jag förstår inte hur jag tänker. Det skall naturligtvis vara justieministern inte finansministern.

   15
 8. Pengarna tas från skatteslavarna och går först till korrupta politiker, snEU, bidragskonsumenterna, SIDA, kultur, genus, och de smulor som blir över kanske hittar hem till “svensken” i bästa fall, när potthålen/spåren i motorvägarna har fyllts igen hjälpligt.

  Uj uj……nu ska vi vara, nu ska vi vara glada….

  31
 9. Det är inte häftigt att lägga skattepengarna på sådana tråkiga saker!
  Hellre Pridefestivaler och stadsfester än fungerande infrastruktur.
  Sverige styrs av politiker med gräshoppsmentalitet. Alternativt befinner de sig på Marie Antoinettes naiva nivå. Vad gör väl en vattenläcka när det finns öltält?

  44
  • Nu är det Sweden Rock och Sölvesborgs kommun flaggar för vattenbrist. Men va fan hårdrockarna dricker väl annat än vatten. Och inte tvättar de sig i annat än yttersta nödfall.

   24
 10. Tänkte samma sak när jag läste om underhållet i Sverige. Det gäller vägar . Elnät . Järnvägen. Polisen . Myndigheterna. Välfärden . Den helgalna invandringspolitiken har förvandlad Sverige till ett rivningshus. Och så finns det politiker som säger att Sverige är rikt.
  Bolund och Stenevi + några andra vänstertokar som ständigt ljuger för Svenska folket.
  +Sossarna så klart som baxat oss hela vägen hit.
  Längtar till valet .

  40
 11. Det kostar att ha världens högsta massinvandring av muslimer från tredje världen. Det måste ni förstå och vara solidariska med.

  34
  1
 12. Stor skillnad att köra bil i Danmark. Bilen är helt tyst och går mjukt och fint. Radion behöver inte skruvas upp för att höras.
  I Sverige skramlar det och väser om bilen, pga det dåliga väglaget. Detta gäller överallt, i städerna också, där det även är en mycket dålig renhållning. Ibland städas gatorna, men aldrig någonsin de senaste åren gångbanorna.

  39
  • Och har man någon gång en slant över i stadsmiljö så lägger man dem på att bygga fartgupp var 50:e meter så att det skall bli skumpigt och fint även på upprustade sträckor. I mitt närområde har det den senaste mandatperioden nog tillkommit ett 30 tal ny skojiga gupp inom en radie på någon kilometer.

   27
 13. Ja ,vi vet ju vart våra (s och m) regeringar har lagt våra pengar. Vi ser ju redan idag hur illa ställt det är på många håll.
  Ibland undrar man om det finns någon minister som är intresserad av att ta ansvar för Sverige
  Och man kan ju också undra var vi ska ta pengarna till upprustningen.

  43
  1

Kommentera