Elchocken och ministerns omöjliga löften

ENERGIPRISER. Mats bor i Enviken i nordöstra Dalarna. I vintras fick han och hans familj en chock när elräkningen kom. Trots att han gör allt för att minska energikostnader – de eldar med pellets, har sjövärme och solceller – så blev decemberräkningen på 17 000 kr, fyra gånger så mycket som december förra året. – Hade jag inte haft extrajobb nu, då hade det inte gått, säger Mats, enligt Sveriges Radio Kaliber.

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S)

Regeringens förklaring på prisökningen: “Putin-priser”. Strax efter Rysslands invasion av Ukraina lanserar Regeringen ett nytt begrepp som förklaring till energipriserna: Putin-priser.

Men det finns fler faktorer. Elsystemexperten Maja Lundbäck: –Man har lagt ner planerbar produktion i södra Sverige. Vi pratar inte bara kärnkraftsanläggningar utan även kraftvärmeverk.

Planerbar elproduktion har minskat: 2015 höjde regeringen (S+MP) effektskatten på kärnkraft. Det bidrog till att fyra kärnkraftsreaktorer lade ner, nu senast två reaktorer på Ringhals som togs ur bruk 2019 respektive nyårsafton 2020.

Enligt en rapport från forskningsorganisationen Energiforsk, skulle elpriserna i höstas varit mellan 30 och 45 procent lägre om Ringhals nedlagda reaktorer fortsatt producera el, allt annat lika.

De höga elpriserna beror alltså inte bara på Putins Ryssland utan är också ett resultat av att Sverige, i takt med att planerbar elproduktion har tagits bort, blivit alltmer påverkade av elmarknaden på kontinenten.

Vi blir ju mer och mer känsliga för variationer av kol-, olja- och gaspriserna för att vi måste importera, säger Maja Lundbäck.

Effektskatt påverkade avvecklingsbeslut av kärnkraft: Vattenfalls Torbjörn Wahlborg uttalade sig i SVT förra året om beslutet att stänga Ringhals 1 och 2. ”Beslutet var Vattenfalls, men jag kan också konstatera, hade vi inte haft effektskatten som vi hade 2015 så hade vi inte tagit det beslutet.”

Men energiminister Khashayar Farmanbar menar idag att beslutet inte hade med skatter eller politik att göra. – Det är inte den bilden jag har. Men det är en bild som jag fått att det är ett kommersiellt beslut baserat på att det inte fanns lönsamhet i att uppgradera.

Varför tror du han säger så? Det här var ju en intervju förra året?

– Jag vet inte varför han säger det. Han har säkert sina skäl.

Men ni kan inte ha rätt båda två menar jag?

 Man kan ha olika bild av verkligheten också.

Omöjliga löften om havsbaserad vindkraft: Energiministern har flera gånger sagt i medierna att svenskarna inom två år kommer att märka skillnad i elpriser, när Svenska Kraftnät förbättrar elöverföringen eller när vi bygger vindkraftverk till havs. Från P4 Extra i januari: – Bygger vi vindkraftverk till havs så pratar vi om ett antal år, ett eller två år, säger Farmanbar.

Men Svenska Kraftnät skriver att det inte kommer finnas några vindkraftverk på havet inom två år, utan först framåt 2030. Lina Kinning på branschorganisationen Svensk Vindenergi säger samma sak.

Ja, förutsatt att tillstånden kommer på plats så kan vi se de första havsbaserade vindkraftparkerna i Sverige från och med 2028 och framåt.

Här kan du läsa programmet…

Lyssna och läs kort…

-Pettersson konstaterar att vi har en energiminister (S) som ljuger och är okunnig…

Vattenfalls analys om kärnkraften i Ringhals visar att verken stängdes i onödan. Troligen efter politiska påtryckningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Elchocken och ministerns omöjliga löften

 1. Så alternativa fakta är OK numera, så länge det kommer från en inkompetent sosse dvs.

 2. “Putinpriser” ? Vilket jäkla trams ! Det är ju Bolund och hans tyska kumpaner som dragit in oss i denna Depression-2,0. Med kärnkraften i full drift hade inflationen hållits i schack och vi hade sluppit den domino-effekt som nu drabbat oss.

  “Elchocker”…Är inte det tortyr-redskapet förbjudet och avskaffat sen länge ? Dags att anmäla lögnhalsen Farmanbar för brott mot mänskligheten.

  37
  • Så kallade “Putinpriser” förklarar knappast dom hög elpriserna i dec, jan och större delen av feb.

   19
 3. Men är det inte 4-gånger högre skatt på 4-gånger högre elräkning.
  Hade det inte räckt med den ursprungliga skatten?

  31
 4. Det är f.. inte lätt att vara svensk längre, nu när ryssland inte skall leverera el till Finland då köper de av sverige ??
  va tusan ??
  har vi överskott samtidigt som vi har underskott, men bara för landets egna medborgare.
  Och Vi har varit med och betalat på varenda kärnkraftverk, turbinverk och nu betalar vi sedan några år tillbaka för underhåll och utbyggnad av stam nät mm
  men inte tusan har vi någon nytta av varken ena eller det andra
  för då är det MARKNADEN SOM GÄLLER!!!

  36
 5. “LÖGN, STOR FÖRBANNAD LÖGN” alltså, rakt igenom.
  “Vår” regering bryr sig icke om Sverige eller det svenska folket ett piss. Det är bara de stora klimatmålen som skall uppfyllas… no matter what.
  Det måste bli ett stopp på vansinnet att genom felbeslut forcera fram den täkta drömbilden att Sverige skall gå i bräschen för allt som nån jävla stormakt.
  Vi är ett litet land med minimala utsläpp som inte påverkar världens klimat nåt nämnvärt.
  Varför skall vi offra vår välfärd när andra länder expanderar sina utsläpp hundrafallt?

  Andra länder går mot kärnkraft, och har förkastat vindkraften.

  Endast en total omväldning i politiken kan rädda Sveriges befolkning från att bli den strykhund regeringen utsett oss till.

  Ge INTE (S)osseriet en chans till.

  55

Kommentera