Det moderna Öresundsverket hamnade i Sydostansien

NUTIDSHISTORIA. I går kom ett förslag om att EU ska klassa kärnkraft och gas som hållbara. De flesta av oss minns att sex kärnkraftsreaktorer lagts ned i förtid i södra Sverige av klimat- och miljöskäl. Vi hade tolv reaktorer och har nu sex. De två reaktorerna i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020.

Mindre känt är att vi även hade Öresundsverket i Malmö, som var ett kombikraftverk som producerade värme och el från naturgas och ägdes av den svenska delen av Uniper-koncernen.

Öresundsverket år 2014. Foto: David Castor

Öresundsverket planerades under tidigt 2000-tal då elkonsumtionen ökade i Norden och man räknade med stigande elpriser. Verket invigdes i december 2009. Det var då ett av världens effektivaste naturgaskraftverk och ersatte det tidigare kolkraftverket i samma centralt belägna byggnad i Malmö. Verket är primärt byggt för att producera el, men levererade också värme till fjärrvärmenätet i Malmö. Öresundsverket var avsett att fylla en central funktion efter att Barsebäck stängts, vilket blev tydligt vintrarna 2010 och 2011, men det är bara under dessa två år som anläggningen kördes för fullt.

Ägaren Uniper försökte behålla verket på plats, väl medvetna om de möjligheter anläggningen har att möta de regionala utmaningarna med elförsörjningen. För ironiskt nog skulle Öresundsverket med sina centralt belägna 450 MW kunnat lösa effektproblemen i Skåne precis där de behövs som mest, och dessutom möjliggöra att ytterligare omkring 200 MW kunnat tas in till område syd genom den nya Sydvästlänken.

För en utomstående verkar det galet att inte utnyttja en befintlig resurs för att lösa ett mycket stort och växande energiförsörjningsproblem. Men även de närmast inblandade är klart frustrerade och genuint oförstående över varför Öresundsverket inte utnyttjades.

Att verket legat i malpåse de senaste åren beror på låga elpriser, som bland annat berott på den kraftiga utbyggnaden av vindkraften och alternativ värmeproduktion i Malmöområdet. Med den utbyggda oplanerbara vindkraften har dock effektproblemen vuxit sig allt större. Dessa uppstår numera inte bara vintertid då kalla temperaturer kan öka elförbrukningen, utan även under sommaren – då kärnkraften genomför sina årliga revisioner – med mycket höga elpriser, och behov av att importera fossil el, i södra Sverige som följd.

Sommaren 2021 tvingades Svenska kraftnät göra en upphandling av tillgänglighet i Ryaverket på västkusten för att förstärka spänningsstabiliteteten i södra Sverige. Ryaverket har normalt revision på sommaren, så det är ingen lätt sak att med ett par veckors varsel göra verket tillgängligt. För Öresundverket i malpåse skulle det behövas cirka sex månader.

Lämnade anbud till effektreserven
Uniper har upprepade gånger under 2016 och 2017 på olika sätt försökt att få till en fungerande lösning där Öresundsverket skulle kunna hållas i beredskap för att stötta elsystemet vid akut uppkomna behov som dessa, men Svenska kraftnät, som även är elberedskapsmyndighet, har inte nappat.

– Till slut ansöktes och beviljades tillstånd att få sälja av Svenska kraftnät 2018.

Ett allra sista försök att behålla anläggningen gjordes dock under 2019, då försäljningen redan var påbörjad.

Vi avbröt försäljningen av Öresundsverket för att än en gång lämna ett kompletterande anbud till Svenska kraftnät om att vara med och bidra i effektreserven, säger Mikael Nilsson, chef för Öresundsverket.

Den upphandlingen avbröts i ett pressmeddelande av Svenska kraftnät med motiveringen att endast en leverantör lämnat anbud, och att det därför rådde bristande konkurrens, vilket gjorde det svårt att bedöma rimligheten i priserna. Samtidigt konstaterade Svenska kraftnät att behovet av effektreserv kvarstod.

Nåväl, Uniper gav upp, sålde och nedmonteringen började, så nu hamnar de moderna, knappt inkörda gasverket i Sydostasien, där det kommer att släppa ut minst lika mycket koldioxid som det gjort om det används i Sverige.

-Pettersson säger att Öresundsverket är ännu ett exempel på vanskött energipolitik. Kvar i Malmö blir två gasturbiner på tillsammans 128 MW. Till och med 2024 ingår de i störningsreserven, som kan hantera plötsliga obalanser i elsystemet. – Men platsen ligger centralt i Malmö där man behöver ha elförsörjning. Med all nödvändig och dyrbar infrastruktur inklusive djuphamn på plats så skulle det inte förvåna om det byggs ett nytt kraftverk på platsen…

Tidningen Energi

Öresundsverket Foto: Uniper

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Det moderna Öresundsverket hamnade i Sydostansien

 1. Socialister är per definition idioter.
  Den som är av en annan åsikt behöver bara titta på den förda energipolitiken de senaste åtta åren.

  10
 2. Det är rent av förskräckligt att se nu att man valt bort och skrotat de bästa och effektivaste energilösningarna i södra Sverige.
  Mijöfanatikerna fattar inte att nu får tex Malmö sin energi från sopförbränning, kimrökstillverkning, och oljeeldning, samt mindre lite äldre gaskraftverk.
  Korkatr bara förnamnet.

  16
 3. Även gasverket i Helsingborg har sålts till Vietnam. Det skeppades ut i höstas.
  Att vi har kompletta jubelidioter i ledningen för Sverige står helt klart.

  38
  • Helsingborgs Gasverk stängdes 1986 Kent Ett spaltverk som använder lätt bensin i sin tillverkning av gas De som fortfarande använder gas idag kör med naturgas från Danmark
   Vad menar du att det skulle användas till idag?
   Kraftvärmeverket vill de sälja till danskarna men stoppades av en folkomröstning som tur var För det hade varit en katastrof precis som när de sålde sina aktier i Sydkraft en gång i tiden

 4. All kritik av regeringens politik, sägs vara byggd på konspirationsteorier, främlingsfientlighet eller mot ”allas lika värde”.
  Kritiken baseras alltså på tomma floskler, som saknar substans.
  Alla kritik som baseras på fakta, uteblir.
  Det mesta SD varnade för, har nu plötsligt blivit etablerad sanning. Ändå kvarstår kritiken mot SD.
  Regeringen har själva medvetet skapat bristen på el ( även andra problem i samhället), samtidigt som behovet ständigt ökar.
  Enligt pk politiker, ska våra fordon drivas med el, trots vi knappt klarar oss nu.

  40
  • Jo men nu har vi fått in en iranier som skall lära oss hur energi fungerar.
   Håll hoppet uppe och betala dina elräkningar. För de svenska tomatodlarna och svenska bönderna ger man bidrag för den orimligt höga skatten.

   11
   • Vad ska han som den förre iraniern på samma post inte kunde lära oss?
    Bortsett från att muslimer är värdelösa på energiteknologi?

    10

Kommentera