Klart – Sverige ansöker om medlemskap i Nato

NATO. Regeringen har fattat det formella beslutet om att söka medlemskap i Nato, uppger statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson och Magdalena Andersson Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Andersson säger att tröskeln för konflikt i vårt närområde höjs med ett svenskt medlemskap, och att man från regeringens sida meddelat Nato att man vill bli medlemsland.

Det står nu klart att det finns en bred majoritet i Sveriges riksdag för att Sverige ska gå med i Nato, säger statsministern.

Hon beskriver det som ett historiskt skifte. Ulf Kristersson säger att både S och M är överens om att medlemskap i Nato ger ökad säkerhet. Ryssland kommer dock inte gilla detta, säger han. Både Finland och Sverige måste vara redo på desinformation, hot, och ”fientliga insatser”, enligt Kristersson.

Regeringen har också fattat beslut om en proposition som ska möjliggöra för Sverige att ta emot militärt stöd från alla EU- och Natoländer.

-Pettersson påstår att det formella godkännandet kommer att ta tid. I Nato ingår 30 medlemsländer. Var och ett av dessa ska godkänna Finland och Sveriges ansökan. Sedan ska det tillbaks till våra riksdagar. Så allt kanske blir klart i höst…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Klart – Sverige ansöker om medlemskap i Nato

 1. Egentligen häpnadsväckande hur hela processen gått till. Länge verkade det som om makthavarna i Sverige inte alls insåg att finnarna menade allvar, t.ex det svenska utspelet om allians Sverige-Finland osv bara för att i ett sent skede inse att finnarna gärna ville ha Sverige med men att de skulle ha fortsatt även utan Sverige på sin väg mot NATO medlemsskap

 2. Men vill man ta sällning emot, och visa sitt missnöje, kan man rösta på Afs, i valet!

  3
  1
 3. Bara vi inte förlorar vår frihet, ännu mer???!!! Att NATO ska komma här och lägga sig i och bestämma, som EU och islamisterna???!!!

  2
  1
 4. Det verkliga problemet är egentligen den genuint opålitliga fascistiska diktatorn Putin.

  2
  5
 5. Oavsett vad man tycker om Nato-inträdet, så ter sig ju retoriken från Magda en aning vimsig. Trots att kriget redan hade pågått en tid så uttalade hon sig om att “det i detta läget vore dåligt för Sverige att destabilisera och svaja i vår hållning till Nato”.
  Nu, när krigets förutsättningar icke har ändrats i förhållande till tidpunkten för det förra uttalandet, så bli beskedet det rakt motsatta. Nämligen att “ett medlemskap är det bästa för Sverige och dess befolkning”. Alltså, samma förutsättningar men helt olika svar.

 6. Verkligen skönt att det blev av .
  Nu slipper sossarna den diskussionen inför valet .
  Men det skorrar lite när (S) pratar om säkerheten och tryggheten för alla oss som älskar vårt öppna och trygga samhälle .
  Samtidigt som de importerar problem i ett rysligt tempo .

  13
  3

Kommentera