Antalet ”svenskar” med intellektuell funktionsnedsättning ökar

INTELIGENS. Antalet vuxna patienter med diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning har ökat med 617 procent i region Örebro län sedan 2008. Ökningen är störst i hela landet och enligt Socialstyrelsen kan det finnas flera orsaker, rapporterar SVT.

Socialstyrelsens statistik från 2008 visar att 1.133 vuxna totalt i hela landet fick diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning. 2020 hade den siffran ökat till 3.114 personer. Omräknat till andelen vuxna av befolkningen innebär detta en ökning med 143 procent.

Även om Socialstyrelsen påpekar att det finns brister i det äldre statistiska underlaget och att jämförelser över år ska göras med försiktighet, är detta en ökning som uppmärksammats även på Socialstyrelsen. Men någon förklaring till ökningen finns ännu inte.

Uppenbarligen har det skett en ökning. Det är angeläget att titta mer på det här, säger Peter Salmi som är utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen.

Regionala skillnader: – Vi kan också se att det finns stora regionala skillnader i andelen diagnoser, säger Peter Salmi.

Region Örebro län sticker ut med en ökning på hela 617 procent sedan 2008. Ökningen kan ha flera förklaringar.

I vissa regioner sker ökningen i samband med uppdateringen av diagnosmanualen. Innan uppdateringen 2013 innebar en intelligenskvot under 70 att man automatiskt klassades som att man hade en lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Med uppdateringen släppte man lite fokus på den här siffran och lade i stället mer fokus på hur man fungerar i vardagen, säger Peter Salmi.

Enligt honom innebär det att man numera kan ha en intelligenskvot över 70 och ändå få diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning.

Det har skett en tredubbling av svenskar med intellektuell funktionsnedsättning sedan 2008. Örebro sticker dock ut med en sensationellt hög siffra.

-Pettersson läser ”någon förklaring till ökningen finns ännu inte”, och konstaterar att som vanligt ser inte journalister och politiker det komma.

På kartan människors intelligenskvot, där högre intelligenskvot delvis verkar hänga samman med demokrati och välstånd. Läs mer på Wikipedia.

– Intressant tycker Pettersson. År 2012 tog Sveriges Radio, vår skattefinansierade public service kanal upp ett i Sverige förbjudet ämne, men intelligenskvoten i USA gick bra. SR hävdar att ett IQ på 70 är på gränsen till mentalt handikapp, att 70 och under ligger på ett barns nivå och gör det omöjligt att sköta sin ekonomi och behålla ett jobb.

Undrar när Sveriges Radio ska ta upp att romer har en genomsnittlig IQ på 70, att många afrikaner ligger under 70 och att de muslimska länderna ligger i bottenskiktet, ofta på grund av inavel och det kanske viktigast av allt – med ökad invandring så kommer intelligensnivån att sjunka i Sverige.

IQ-tabell 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Antalet ”svenskar” med intellektuell funktionsnedsättning ökar

 1. Fick en feeling om att det påminner om de ”apatiska” barnen. Ett påhittat problem som skapad kaos hos PK-folket och renderade i djupa diskussioner bland (en del) ”lärde”. Samma skojeri då som nu?

 2. Dummast av alla är väl ändå svensken som gldeligen betalar det mångkultureklla kalaset!

 3. Kan det vara så, att Miljöpartiet har en semesterby eller att det är väldigt vanligt att deras medlemmar tillbringar sin fritid, i området för undersökningen?

  21
 4. Ju fler som kommer hit från låg iq- länder desto mer blir det. Enkelt samband

  30
 5. Enligt våra röda politiker så importerades intelligentia, men den mätningen gjorde de med att jämföra de nyhitkomna med de egna röda snittet, alltså glappkäftar mot sagoberättare.

  31
 6. Skolpersonal beskriver också att folkslag med äktenskap inom släkten har många fler barn med funktionsnedsättning och olika diagnoser.
  Tex svårt att förstå att det finns andra människor, svårt att interagera med andra människor, svårt att förstå lagsport, svårt att sitta still (åk1-gymnasiet), svårt att uttala alla ljud som behövs för att prata, svårt att förstå ordning, svårt att acceptera andras vilja, svårt att förstå behovet av att lära, svårt att förstå att man är i skolan, våldsamhet mot andra elever och lärare.
  Föräldrarna har allt för ofta svårt att förstå sina barn är förståndshandikappade, blir arga då grava mentala störningar påpekas, flyttar barnen till annan skola istf tar tag i problemen.
  Ledningen påtalar tystnadsplikt och personalen känner sig allt för ofta upphöjda i viktigt position då de har arbete med tystnadsplikt!
  Det handlar till största del om inavel. En lärare jag pratade med (gav mp-vibbar) sa att det är bättre att de är här i Sverige och får vård än att de bor i u-länder…
  Men får de vård här? frågade jag.
  Inte vård direkt, men de har det bättre här i alla fall, blev svaret.
  Lägg till att personal inom sociala myndigheter hotas då det inte går invandrarens väg.

  41
  1
 7. Och ingen har i vanlig ordning någon aaaaaaning om vad det kan bero på.

  36
  1
 8. Det är synd om negrerna… Men är det verkligen så? I Afrika har de både dadlar och bananer och troligtvis ett mycket lätt liv. Arbetade negern som oss i Afrika så skulle Afrika vara rikast i världen. Deras agrikultur slår våran med hästlängder, deras naturresurser likaså. MEN MEN MEN gott folk, synd om negern är det inte. Han avgör om han vill plantera eller ej. Hit skall han i alla fall inte och parasitera på vårt hårda slit.

  47
  1

Kommentera