Om Putin blir sur så kan han se sig i spegeln

UTRIKES. Finland och Storbritannien har kommit överens om samarbete och ömsesidig militär assistans. På presskonferensen i samband med undertecknandet konstaterade president Sauli Niinistö att Ryssland har orsak att se sig i spegeln.

Premiärminister Boris Johnson och President Sauli Niinistö tycker president Vladimir Putin ska sluta sura och se sig själv i spegeln om Finland och Sverige går med i Nato.

President Sauli Niinistö och premiärminister Boris Johnson undertecknade en politisk förklaring om utökat samarbete på onsdagen i Presidentens slott i Helsingfors.

Tidigare på dagen hade Johnson och Sveriges statsminister Magdalena Andersson undertecknat en motsvarande solidaritetsförklaring för Sveriges och Storbritanniens del.

I båda fallen var den centrala punkten löftet om militär assistans om någondera landet utsätts för anfall. Det ger trygghet i en förändrad geopolitisk situation.

Det kanske mest uppseendeväckande under presidentens och premiärministerns gemensamma framträdande i Helsingfors på onsdagen var Niinistös sällsynt direkta knäpp på den ryska näsan.

Niinistö fick en fråga av en brittisk journalist om han är rädd för att Vladimir Putin skulle se ett finländskt Natomedlemskap som en provokativ gest.

Presidenten var helt klar i sitt budskap: Om ryssarna blir sura är det deras eget fel. De har alldeles själva orsakat att Finland och Sverige troligen blir Natomedlemmar.

Niinistö förklarade att Finland och Sverige hållit sig utanför militärallianser av egen vilja. Men i slutet av fjolåret krävde Moskva att Finland och Sverige inte får bli Natomedlemmar.

Men, genom att säga så [att Nato inte ska få ta emot nya medlemmar], uttryckte Ryssland att vi inte kan ha en fri vilja i den här frågan, sa presidenten.

Och det är en enorm förändring. Det fick oss att tänka efter.

Anfallet mot Ukraina den 24 februari ändrade också på bilden, konstaterade Niinistö. Ryssarna visade att de är redo att attackera ett grannland.

Presskonferensen hade börjat med de sedvanliga artighetsfraserna: – Jag har lärt mig att man mäter vänskap med hur de beter sig i dåligt väder, sa president Niinistö på presskonferensen på Presidentens slott strax efter undertecknandet, och konstaterade att Finland och Storbritannien är goda vänner.

Vi har undertecknat ett gemensamt uttalande och vi står sida vid sida och stödjer varandra, sa Niinistö.

Så, när ni frågar hur Ryssland ställer sig till att Finland eventuellt går med i Nato – om så är fallet, att vi ansluter oss – är mitt svar följande: Ni förorsakade det här. Se er i spegeln

― Sauli Niinistö

Niinistö uppträdde självsäkert på presskonferensen med sin gäst Boris Johnson efter att ha undertecknat den gemensamma säkerhetsdeklarationen, som Niinistö också benämnde ett avtal.

Om presidenten tidigare försökt vara försiktig i sina uttalanden gentemot Ryssland verkade det nu som om han ansåg sig ha ordentligt på fötterna med Nato och hela västvärlden i ryggen.

Ett stycke i avtalet: ”Vi bekräftar att, om ett av länderna drabbas av en katastrof eller ett angrepp, kommer Finland och Förenade kungariket på begäran av det drabbade landet att bistå varandra på många olika sätt, vilket kan inbegripa militära medel. Samarbetet sker i sin helhet inom ramarna för vartdera landets säkerhets- och försvarspolitik och är avsett att komplettera, inte ersätta, det befintliga europeiska och euroatlantiska samarbetet.”

I Norge uppger tidningen VG att de nordiska Nato-länderna Norge, Danmark och Island står i beråd att ge Finland och Sverige säkerhetsgarantier.

Svenska Yle…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Om Putin blir sur så kan han se sig i spegeln

  1. Ärligt, Biden borde se sig själv i spegeln och fråga sig om hans sanktioner verkligen är effektiva. Nu lämnar Japan väst och börjar importera olja och gas från Ryssland. För Bidens agerande förstör ekonomin får många länder

    1
    8

Kommentera