Det är inte torkans fel att miljoner hotas av svält – stoppa biståndet, rädda Afrika

BISTÅND & SKATTER. Länderna på Afrikas horn riskerar att drabbas av den värsta torkan på 40 år, enligt hjälporganisationer som vädjar om internationell hjälp för att undvika en svältkatastrof. Fler än sex miljoner människor i Etiopien väntas behöva akut humanitär hjälp i mitten av mars till följd av torkan som drabbat regionen, varnar FN:s barnfond Unicef sedan Somalia, Etiopien och Kenya slagit larm. – Djur dör i en omfattande takt som ökar för varje månad, och djurs död betyder brist på mat för barn, för familjer, säger Unicefs representant för Etiopien, Gianfranco Rotigliano. Läs hela TT:s artikel här.

FN beräknar att 6 miljoner människor hotas av svält och hungersnöd på Afrikas horn och att det är den värsta torkan på 40 år, liksom det är “den värsta torkan” regelbundet var och vartannat år. Bloggen har skrivit om det i drygt tio år och innan dess skrev jag insändare. De orsaker till svälten som anges är klimatförändringar och torka. Det var fel då och är fel nu.

Regeringen Löfven beslutade 2018 att 3 miljarder kronor för perioden 2018-2022 skulle bistås till Somalia från tidigare 300 miljoner kronor per år. Sveriges dåvarande biståndsminister Isabella Lövin kommenterade att beslutet var riktat mot “hållbara och klimatanpassade försörjningsmöjligheter är avgörande för att minska svält och undernäring”

Det är fel. Torka återkommer i Somalia och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Afrika och stora delar av världen blir dessutom grönare i takt med den ökande koldioxidhalten…

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas eller kan odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är Somalias största exportprodukter. Bananerna går ofta till Italien och djuren till Arabländerna. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

Somalias huvudstad Mogadishu 2022.

Fantastiska områden i Etiopen och Somalia.

─ Pettersson undrar om ni sett sådana filmer från våra opartiska nyhetsmedia eller biståndsorganisationer beskriver nöden. Afrika är oerhört rikt och inte överbefolkat. Varför åker inte afrikanerna hem?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Det är inte torkans fel att miljoner hotas av svält – stoppa biståndet, rädda Afrika

 1. Befolkningsexplosionen i dessa länder med redan dåliga försörjningsmöjligheter för de som bor där, medför utarmning av alla naturresurser och orsakar svält och torka. Påminner lite om vad vi här i vårt land går igenom, pga massinvandringen som orsakar oerhörda skador på vår infrastruktur och ekonomi i övrigt.
  Enda skillnaden är att vi ännu är bättre rustade.

  3
  1
 2. Bistånd är när man tar pengar från fattiga människor i rika länder och ger till rika människor i fattiga länder.

  36
 3. fakta är att att akikas svarta apor tjänarnrätt bra .. alla kåta kärringar från Europa åker till gambia så kallade dans resor ? och här kan man hyra riktikt billiga och skickliga giggilos. så det finns en bra arbetsmarknad problemet är religöst jihadister och katolska pedofilpräster

  9
  3
 4. skälv reglerande periodiska system. nu är man i cyklern att jihadister åker om kring och desermerar befolkningen.
  det är enn cykliskt system med tillväxt befolkningsökning krig detta sker i tjugo års cykler nu är det bokoharam men det kan vara allt från hutsir till tutsir eller Zulu..
  vem bryr sig detta systemet har funnits i åratal långt innan den vita mannen åkte förbi i båt och samlade in apor för att försöka dressera till någon form av arbetsdjur!?

  10
  2
 5. Ge alla sidaanställda en spade o skicka dem till somalia att hjälpa till med jordbruket istället för att vara här o hålla på med ordbruket, dvs ordbajsningsaktivism på sossenivå

  62
 6. Bistånd ska ges med försiktighet. Rätt använt kan det hjälpa ett katastrofdrabbat land på rätt köl igen men det får inte skapa beroende. Om anledningen till katastrofen är av en yttre art så kan man vara mer generös med biståndet som när ett land invaderats av miljontals flyktingar från en konfligt i ett grannland t.ex. Om ett land lever över sina tillgångar och skaffar fler barn än de har råd med så blir det ett problem som leder till ideliga svältkatastrofer. Katastrofhjälp anländer, räddar folk från att svälta ihjäl varpå de sätter ännu fler barn till världen vilket leder toll nästa svältkatastrof.

  50
 7. BIDRAG ÄR INGEN LÖSNING. TVÄRTOM – DET MINSKAR VILJAN ATT KLARA SIG SJÄLV. STOPPA ALLA BIDRAG NU.

  61
  • Det finns många intressanta projekt i dessa länder. Jag läser på om sudangräs,finns på Youtube. Gräs som används som djurförsök och med rätt skötsel överlever utan vatten. Man behöver inte så varje år,avkastar mycket och kan både betas och slås. Kallas också Botswana gräs. Jag ska provså några ytor i år.
   Finns förädlingsprov med majs. Masajernas boskap,finns förädlingsförsök på dem.
   Rosling skrev mycket om det. Han var ute själv i olika delar av världen.

   24
   1
 8. Sagt det förr och säger det igen.
  Bistånd till ett land ska max löpa i 25 år. Om det inte efter 25 år skaffat sig ett stabilt och självförsörjande samhälle då kommer det aldrig att hända och vi ska inte längre finansiera det.
  Vi ska dessutom inte finansiera diktaturer eller muslimska länder.

  Det som vi ska ha är katastrofhjälp som engångsinsatser vid behov.

  Med denna politik kan vi eliminera 95% av vårt bistånd idag eftersom de enda länder som sossarna stödjer är muslimer och diktaturer.

  58
  • Problemet verkar vara att bidragen går från politiker till politiker .
   De är allt för lika i sina tankesätt .
   Skattepengar är inget som behöver tjänas ihop , de bara finns där .
   Och kan man berika sig själv så är det ok .
   Samma andas barn .

   43
 9. Alla bidrag är av ondo då man tappar ansvaret för bidraget och förväntar sig mer nästa gång.

  Som att få en ny cykel gratis, då sköter man inte om den lika mycket som om man jobbat i hop den, kanske i flera månader/år?

  55
 10. Varför ska de åka hem, de har det så bra här lever som hemma men behöver inte göra ett skvatt.
  Vi dumdjävlar låter det ske, men hur länge till?

  59
  • Afrikanska affärsmagasin skriver regelbundet om hur biståndet skapat en kontinent full av tiggare.

   53
  • Du skulle kunna trycka ihop hela världens befolkning i Afrika och den skulle kunna överleva utan större problem med effektivt jordbruk.
   Afrika är jättestort.

   11
   2

Kommentera