Ryska journalister kallade Putin ”ynklig” i Kreml-tidning

UTRIKES. Minst 30 artiklar med kritik mot Rysslands invasion av Ukraina och regeringens åtgärder mot kritiska röster publicerades på en Kremlvänlig nyhetssajt på segerdagen den 9 maj. Två ryska journalister uppges ligga bakom kuppen.

Ekonomireportrarna Egor Poljakov och Alexandra Mirosjnikova, som uppges ligga bakom kuppen, hävdar i texterna bland annat att företrädare för ryska myndigheter ljuger för anhöriga till soldater som miste livet när flaggskeppet Moskva sjönk, skriver CNN.

”Paranoid diktator”

Egor Poljakov säger i en intervju att Putins tal på segerdagen, där han rättfärdigade Rysslands invasion av Ukraina, inte är vad dagen ska handla om.

Vanliga människor dör, fredliga kvinnor och barn dör i Ukraina. Med tanke på retoriken vi har sett kommer det här inte att upphöra. Vi kunde inte acceptera det här längre. Det här var det enda rätta vi kunde göra, säger han till The Guardian.

Bland annat kallas Vladimir Putin en ”ynklig paranoid diktator” i texterna, där han anklagas för att föra det ”blodigaste kriget under 2000-talet”.

Vi var tvungna att göra det i dag. Vi ville påminna alla om vad våra förfäder verkligen kämpade för på denna vackra segerdag – för fred, säger Poljakov.

”Ta en skärmdump”
I början av alla artiklar fanns samma rader:

”Friskrivningsklausul: Detta material är inte godkänt av staten, därför kommer presidentadministrationen att radera det … Med andra ord: Ta en skärmdump genast, annars hinner det raderas.”

De två reportrarna avslutade med att skriva att de nu söker jobb, advokater och antagligen politisk asyl.

Det ryska parlamentet godkände i början av mars en lag som innebär att den som befinns skyldig till att exempelvis ha förnekat rysk aggression eller för att ha hjälpt Moskva kan dömas till fängelse i upp till 15 år.

I en av texterna anklagar duon Rysslands president Vladimir Putin för att ha inlett kriget för att dölja den svaga ekonomin. Skärmdump: Lenta

-Pettersson säger att Vladimir Putin har startat ett fullständigt vettlöst krig. Under Putin har Nato blivit dubbelt så stort – alliansen har utvidgats vid fyra tillfällen och elva länder har upptagits som nya medlemmar. Problemet är att Putin inte vill begagna sig av något annat verktyg än militär råstyrka. Han har agerat och fortsätter att agera aggressivt. Hans utgångspunkt är att våld och endast våld kan få ett land att avstå från att ansluta sig till Nato.

Som en följd av Putins agerande vill allt fler länder gå med i alliansen, och Rysslands position blir allt svagare. Det krig som Putin startat mot Ukraina kommer att resultera i en finsk och svensk Nato-anslutning.

Under Putins styre har berörda europeiska länder inte erbjudits någonting av Ryssland som hade kunnat göra ett Nato-medlemskap mindre attraktivt. Tvärtom, till följd av den reella risken för ett ryskt angrepp har Nato kommit att framstå som ett logiskt säkerhetsalternativ och ett stärkande av alliansen har börjat te sig som en grundläggande utvecklingsmodell för europeiska stater. Under Putin har det nordatlantiska militärblocket växt sig starkare än någonsin förut.

2022 Finland och Sverige

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ryska journalister kallade Putin ”ynklig” i Kreml-tidning

 1. Det var en bra beskrivning. Han tvingar sina soldater att invadera ett grannland samtidigt som han gömmer sig själv. FY FAN VAD YNKLIGT

  4
  1
 2. Om inte Putin försökt återuppbygga Sovjetunionen utan istället satsat på samförstånd så hadde vi kunna ha ett fredligt Ryssland. Ett Ryssland utan sanktioner mot sig, med en välfungerande ekonomi och de kanske t.om själva vara kunnat vara medlemmar i NATO. I detta fall så skulle Kina stå ensamt om de försökte något dumt.

  5
  1
  • George Robertson var Natos generalsekreterare från 1999 till 2003. Vid ett tidigt möte med Vladimir Putin, som blev Rysslands president 2000, var den ryske ledaren tydlig med att han ville att hans land skulle vara en del av västra Europa.

   De ville vara en del av väst som var säkert, stabilt och blomstrande vilket Ryssland inte var då, säger George Robertson.

   Men intresset för ett Nato-medlemskap verkar ha falnat snabbt för den ryske presidenten när han fick beskedet att Ryssland inte skulle erbjudas detta.

   – Putin sade, ”När tänker du erbjuda oss att gå med i Nato?”.

   Jag svarade att vi inte erbjuder länder Nato-medlemskap, man ansöker om det. Då sade han, ”Vi tänker inte stå i kö tillsammans med en massa länder som saknar betydelse, säger George Robertson.

   3
   1
 3. Beträffande inlägg som är onödiga på bloggen vill jag i arla morgonstund framföra min åsikt i frågan. Jag tolererar som läsare folk som går över gränsen, många gånger tycker jag det är extremt roligt då inläggen skrivits just för att skapa ett skratt av s.k. troll. Men att bara ha en avvikande åsikt varje gång utan att chocka eller väcka anstöt är bara fånigt. Ett bra troll får just folk att antingen skratta eller förfasas. Ett dåligt troll får bara folk att dö tråkdöden. Jag förkovrade mig i ämnet och det finns troll som får betalt, ett skickligt troll får bra betalt.

  14
  1
 4. Så har vi det inte här, vissa hyllar Ryssland i Sverige, inte många bryr sig.
  Däremot när bensinen och elen blir dyrare, då tar det eld i skutan.

  3
  23
  • Jag har läst denna blogg i 6 månader nu och jag kan inte förstå att Pettersson tillåter dina infantila inlägg längre. Alla är olika men det måste finnas en bortre gräns.

   16
   1

Kommentera