Svensk Vindenergi: Kärnkraft behövs också

ENERGI. Det är dags att begrava stridsyxan mellan energislagen. All produktion behövs, menar Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi. ”Givet att vi behöver dubbelt så mycket el är det rimligt att den kärnkraft som vi har idag även behövs framöver”, säger han till Tidningen Näringsliv.

Havererat vindkraftverk som får symbolisera Sveriges politik. Foto: Privat

Bland partierna är MP och C mot kärnkraft. Få är mot vindkraft som sådan, men likväl mobiliseras ofta snabbt ett lokalt motstånd så fort en ny vindkraftspark ska etableras. Partierna SD, M och KD är för kärnkraften, och lyfter ofta fram problemen med vindkraften.

Denna polarisering har lett fram till att de viktiga frågorna har glömts bort, menar Daniel Badman som representerar en organisation som av naturliga skäl hittills mest har lyft fram betydelsen av vindkraft.

Nu beger sig Daniel Badman in i debatten med ett delvis nytt budskap. I en intervju med TN kräver han ett slut på käbblet om energislagen när Sverige måste elektrifieras i rekordfart. I en debattartikel i Second Opinion inskärper han och Johan Bruce, energidirektör på basindustrins energisamarbete SKGS, allvaret i situationen.

Bedömare menar att det från Svensk Vindenergis sida är en omorientering. Det finns till om med de som kallar det ett paradigmskifte. Daniel Badman vill inte gå så långt, men understryker att Sverige måste agera snabbt.

Sverige har en industri i världsklass och kan bygga elproduktion till låga priser snabbt. Vi har en otrolig möjlighet att klara elektrifieringen. Det vill vi diskutera istället för vilket energislag som är mest relevant, säger han till TN.

-Pettersson håller med, fast bara delvis. Vattenkraft och kärnkraft ska vara basen och sedan kan vindkraft komplettera. När vindkraften blir ekonomisk att lagra i exempelvis vätgas eller jättebatterier blir läget ett annat…

Om förlustsnurrorna på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Svensk Vindenergi: Kärnkraft behövs också

  1. Självklart tycker han det eftersom vindkraften får bidrag från straffbeskattningen av kärnkraften. När kärnkraften läggs ner minskar bidragen och därmed vinsten för möllorna.

    15
    1

Kommentera