De i Väst, som brunmålat dagens Azovregemente har ett delansvar

UKRAINA. Azovregementet som försvarar den belägrade staden Mariupol är idag ett högst professionellt specialförband som inte kan beskrivas som nynazistiskt eller som en milis. De i Väst, som på svag grund svartmålat dagens Azovregemente, har ett delansvar för att ha möjliggjort den humanitära katastrofen i Mariupol, skriver Anton Sjechovtsov som är en ledande ukrainsk expert på högerextrema rörelser. Texten har en inledning av Kvartals kulturredaktör Ola Wong om mediebilden av Azov i Sverige .

Ukrainas president, Volodmyr Zelensky. Bild: Ukrainian Presidential Press Office

Brunsmetningen av Azov passar Kremls syften

En googling på Azov + nynazister + Ukraina ger närmare 8 900 träffar.
Toppresultaten handlar om extremhögern. Den 19 mars rapporterar SVT.se om den ”ökända Azovbataljonen” och intervjuar den antirasistiska stiftelsen Expos vd Daniel Poohl. Han hävdar där att Azovbataljonen även idag till stor del består av högerextremister. SVT skriver vidare att det ”finns en viss beröringsskräck kring ämnet” och att flera experter som SVT har talat med inte vill uttala sig om nazism i Ukraina för att man, som Daniel Poohl uttrycker det, riskerar att spela med i Putins krigspropaganda om att Ukraina styrs av nazister. ”Vi ska inte spela med i den ryska lögnfabriken”, säger Poohl till SVT.

Samtidigt hävdar han att extremhögern är en politisk faktor i Ukraina, trots att den inte ens klarade att komma in i parlamentet vid det senaste valet.

På Expos hemsida återfinns artikeln Nej – Azov är inga hjältar av Morgan Finnsjö, researcher och utbildare för stiftelsen. ”Azovs nazistiska väsen är tydligt för varje forskare, journalist och expert som granskar dem”, hävdar Finnsjö och kritiserar Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov som på Twitter valt att kalla Azov för ”hjältar”. Nazister är inga hjältar, oavsett hur bra de är på att kriga. Det är inte förenligt med att kalla sig demokrat och liberal, skriver Finnsjö med en bredsida som kan få tyst på de flesta.

Tidningen Proletären misstänkliggör å sin sida vapenstödet till Ukraina med rubriken: ”Bildbeviset: Svenska pansarskottet i nynazisters händer”. Svenska wikipedia skriver: Azovbataljonen är ett högerextremt (ibland kallad nynazistiskt), tidigare paramilitärt frivilligförband i Ukraina.

Men stämmer det att Azov är nazister?

Anton Sjechovtsov är en ledande expert på Europas högerradikala rörelser och fascism i Ukraina och Ryssland. Han menar att den som idag kopplar Azovregementet till nynazism talar mot bättre vetande. Han riktar också stenhård kritik mot de ”ryssvänliga politiker, pseudojournalister, falska experter, okunniga konsulter” i Väst som svartmålat dagens Azovregemente, och ger dem ett delansvar för att ha möjliggjort den humanitära katastrof som nu sker i Mariupol. Den mediabild som den svenska googlesökningen spelar i så fall den ryska lögnfabriken i händerna.

Resten av artikeln på Kvartal, tyvärr bakom betalvägg…

-Pettersson säger att Vladimir Putin bygger vidare på en gammal sovjetisk tradition att stämpla demokratiska motståndare som nazister och Ukraina är en demokrati, även om det finns brister som i de flesta länder. Tyvärr förblindar och inspirerar Putins propaganda en del i väst och även några få som kommenterar på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “De i Väst, som brunmålat dagens Azovregemente har ett delansvar

 1. Nazism, handlar om ett synsätt!

  Åsyftar man att förinta ett folk, snabbt eller långsamt, ÄR man nazister som styr! Detta helt oberoende om det är yttre folk, eller folk inom landet, och även det egna!

  Så, där har Putin rätt! Men Ukrainas styre är endast i begynnelsen av förintelsen av sitt folk, inspirerade som de är av PK-västs totala massakrer! MEN, OCH ETT VIKTIGT MEN, DET ÄR UKRAINAS SAK, OCH INTE PUTINS!!! Även om det är beklagligt om de forcerar denna väg, som ”vi” har gjort av våra folk!

  7
  19
 2. Problemet med väst är att det är fullt av socialister.
  Socialister är, som känt sedan tidigare, idioter.
  Idioter har en tendens att göra bort sig när de får prata mer än tio sekunder.
  Se bara på socialisten Morgan Finnsjös påstående om att han och Expo skulle vara ”demokrat och liberal” två ord som inte går att ha i samma mening som socialism eftersom de är varandras motsatser.

  Anledningen till varför både Expo och Proletären är så antinazistiska är på grund av att nazisterna förlorade det socialistiska inbördeskriget som rasade mellan 1941 och 1945. Därefter blev nazister till ett skällsord inom de socialistiska sekterna. Fram till 1945 så beskylldes nazister för att vara fascister av Sovjet och Stalin. Efter kriget blev nazisterna de nya fascisterna i socialisternas ögon.

  24
  5
 3. Att kallas för någon sorts -ist av regimen eller Expo betyder ju bara att man är på rätt spår.

  Det hat varit politisk retorik i decennier.

  34
  • Vad är en högerextrem ? Är det någon om vill värna om sitt land och sitt lands kultur ? Det svängs med epiteteter hit och dit men ingen kan förklara begreppen.Sedan har vi nästa epitet som expo gillar att svänga sig med :”vit makt ”vad är det ? Är det en massa vithåriga förbannade pensionärer som har det tomt i plånboken och tänker storma Rosenbad med käppar och rollatorer i högsta hugg ? Med det sagt så var finns sanningen om Azovbataljonen och var finns alla ”nynazister ” som Putins soldater jagar efter ? Kan det inte vara bara så enkelt som att Ukraina är en nagel i ögat på Putin av andra orsaker ?

   21
   10
   • Jo, det är att anse att JUST DU, företräder mainstream, det goda och demokratiska, medan du anser allt annat vara extremt.

    MEN HUR VET DU ATT DU HAR RÄTT, OBJEKTIVT SETT???

    Det beror helt enkelt från vilket riktmärke man utgår!

    Därför finns ingen extremism, i objektiv bemärkelse, bara olika synsätt!

    Det är de som styr oss idag, som är extremister, vänsterextremister, och vi och s k högerextremister, som är de normala, i dagens samhälle, men det är självklart mitt subjektiva synsätt, liksom vänsterristerna har sitt!

    4
    10

Kommentera