Indien och Kina ändrar ton mot Ryssland

UTRIKES. De civila dödsoffer som hittats i ukrainska Butja efter att ryska styrkor dragit tillbaka är ”djupt upprörande”, säger Kina, enligt TT.

Nikita Chrusjtjov talade först om tävlan mellan två system i fredlig samexistens men gick sedan helt öppet över till att sprida kommunistiska revolutioner och krig över hela världen.

Peking har hittills vägrat fördöma Rysslands invasion av Ukraina och undvek även nu att tillskriva Ryssland direkt skuld.

Innan en utredning kommit med resultat borde alla sidor beakta återhållsamhet och undvika grundlösa anklagelser, säger kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian.

Även Indien, som också har goda relationer till Kreml, har reagerat hårdare än hittills under kriget sedan civila dödsoffer uppdagats. Under tisdagens möte i FN:s säkerhetsråd fördömde landet dödandet i Butja och krävde, likt Kina, en oberoende utredning.

Ryssland har, trots omfattande bevis, förnekat alla anklagelser om ryska soldaters övervåld.

-Pettersson säger att en oberoende utredning är nog bra men den tar tid, får inte slug på mördandet och hamnar till slut i FN där inget händer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Indien och Kina ändrar ton mot Ryssland

 1. Tro inte allt du läser eller höt. I krig används lögner lik ofta som sanningar. Sök information från många nyhets siter. En som är bra är den indiska WION. Indien har ingen orsak att skriv lögner eftersom de har sina egna problem med Kina som häller på att bygga upp en stor styrka vid Indiens gräns (Ryssland och Ukraina) En annan också indisk är NewsClickin

  Mycket sanning i det här klippet: https://www.youtube.com/watch?v=_2ujWoPK71I

  https://www.expressen.se/nyheter/sanningen-om-klippen–som-blivit-propaganda/

  • Tavarish Kostin ingen har sagt att allt som skrivs och visas från Ukraina eller ukrainsk sida är sant.
   Nu ska jag säga att ingen av de videoklipp som fanns med i ditt exempel är något som jag sett eller hört tidigare så med andra ord har de nog inte haft någon större spridning utanför Tyskland.

   Jag har sett fler videos som har varit fejkade och som har haft större spridning än så här. Gemensamt för dem är att de kom i den absoluta början av kriget och det var främst moralhöjande videos oftast inte officiellt producerade utan gjorda av individer som inte bor i Ukraina.

   Detta ska dock inte jämföras med de lögner och propaganda som pumpas ut från Moskva där de fortsatt, trots överväldigande bevis ljuger om i princip allt.
   Så den sunda inställning till ryssarna är att man ska inte tro på något de eller Puttebrigaden skriver eller säger, inklusive dig, tavarish.

 2. @ Tack för repliker. Oavsett åsikter om Ukraina och Ryssland agerande finns fakta som inte bör förringas med insikt i att om Sverige inte besinnar sig är oundviklig följd att svenska folket kommet att gå många år av hungersnåd till mötes, ty de få företag som finns i staten är i behov av komponenter som importeras, samma avser bränsle och i övrigt är befolkningen i behov av inportal lat från frukt till basvaror och att all inport stryps är så obetänksamt att ord saknas och nu till andra ostridiga fakta.
  Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin har träffats 38 gånger som statschefer, senast den 4 februari i Peking i anslutning till vinter OS i Peking och båda uttryckte att ”Det finns inga gränser för vår vänskap”.

  Kina och Rysslands ledare publicerade ett 5 000 sidor långt utrikespolitiskt gemensamt uttalande där de bedyrade sin eviga vänskap och bilaterala relationer citat; inte har något tak.”
  Det är således inte jag som tar i lite för mycket tillika är deras uttalanden fria att tolka till att Kina stödjer inte Ryssland helhjärtat, eller tvärtom .
  Kina strategiska intressen och ställningstagande avseende kriget mellan Ukraina bör någon svensk media skrivit om men om så inte är fallet nämns att
  Kina lade ner sin röst, när FN:s säkerhetsråd försökte fördöma invasionen, men Ryssland lade in sitt veto.
  Kina har däremot skickat humanitärt bistånd till Ukraina trots att de stöder Ryssland avseende att Ukraina tillverkar biologiska vapen med hjälp av USA, vilket Ukraina och USA förnekat.

  Ryssland och Kina framfört bemött av Vita husets taleskvinna Jean Psaki med att hon tror att Ryssland säger det för att möjligen använda kemiska eller biologiska vapen i Ukraina och Kina talesman Wang Wenbins ignorerade och endast replikerade att Ryssland är och förblir Kinas partner och bundsförvant.
  Ryssland och Kina betraktar USA och allierade västländer som strategiska motståndare, och gemensamt intresse är att motarbeta USA inflytande speciellt i Asien
  Kina blev 2021 EU:s största handelspartner men handeln med Ryssland kvarstår på 2,4 procent av Kinas handel med omvärlden och Ryssland säljer vapen, spannmål och energi till Kina och Kina säljer konsumtionsvaror till Ryssland, inte tvärtom

  I Ryssland utgör Kina den största marknaden avseende import och export och Ryssland säljer vapen till Kina.
  Ryssland har enormt starkt försvar, super moderna vapen tillika är fritt att tro att de i Ryssland tillverkade högteknologiska vapen ” är mer kinapuffar än något annat” men oavsett tro är faktum att
  Ryssland tillverkar och säljer högteknologiska vapen, spannmål och energi till Kina och Kina säljer konsumtionsvaror till Ryssland, inte tvärtom!

  Ryssland och Kina är bundsförvanter så ock innefattande att Kinesiska energibolag och gruvbolag köpt andelar i den ryska energijätten Gazprom och aluminiumbolaget United Co. Rusal International och med det har Kina tillgång till strategiska importer då priserna kommer att stiga på grund av kriget.
  Ryssland avsåg före kriget att BNP skulle minska med omkring 5 % om Ryssland skulle utestängas från SWIFT om det egna betalningssystemet eller Kinas inte skulle kunna ersätta SWIFT fullt ut men CIPS är fortfarande sammanlänkat med SWIFT, både avseende utlandsbetalningar och internationell handel.
  Ryssland har vid annekteringen av Krim år 2014, förberett eget betalsystem SPFS som sedan år 2016 är integrerat i Kinas betydligt större betalningssystem CIPS och år 2022 när sju ryska banker stängdes ut från det internationella betalningssystemet SWIFT, blev Kina CIPS system vinnare.
  Mvh.

  Ps. Ryssland sägs enligt Reuters, AP, The Diplomat, The New York Times och Washington Post (i nästan samma ordalag) nu prioriterar den kinesiska valutan renminbi framför dollarn i internationell handel och en stor del av de valutareserver som ryska centralbanken inte nu kan utnyttja, finns i kinesiska banker, medan dollarreserverna i amerikanska banker har frysts,ds.

  5
  3
 3. Har hört att Puttes försvarsminister har varit på shoppingtur i Kina och Nordkorea för att köpa ammunition med mera, specifikt komponenter till deras kryssningsrobotar och andra avancerade vapen.
  Peking vägrade träffa honom så nu är han i Pyongyang för att se om han kan få något.

  Detta säger oss att ryssarna är, som jag sagt tidigare nere på nivå av handeldvapen och enkla bomber som de kan tillverka. Vilket kommer göra livet svårare för den ryska armén i nästa fas.

  21
  12
  • Kollade länken ” bakomkulisserna.biz”
   Där skriver de om fruktansvärda saker i s.k dumbs tunnlar under jord i Ukraina.
   Man vill bara gråta.

   20
   3
  • @ Nicklas R.
   Dina åsikter respekteras men de facto är att Ryssland har enormt starkt försvar, super moderna vapen och Ryssland, Kina och Indien har en synnerligen stark mångfacetterad relation.
   Förbindelserna mellan dem är inte beroende av FN veto eller positiva politiska uttalanden och den mest bestående aspekten av Kina och Indoryska banden är det militära samarbetet och den sedan årtionden gamla alliansen stöds av en synnerligen lång historia av bilateralt samarbete i ekonomiska och strategiska frågor.

   Sedan Ryssland invasion av Ukraina den 24 februari har Kina och indiska regeringen, och stora delar av dess befolkning, bestämt stått på Putins sida och Hashtags #IStandWithPutin #istandwithrussia, trendar på sociala medier, och regeringarna har öppet eklaterat att de vägrar stödja FN resolutioner som fördömer invasionen och är inte villiga att äventyra sina starka band med Ryssland avseende Putins agerande i Ukraina.

   Också enligt Stockholm International Peace Research Institute är Ryssland den näst största globala vapenexportören till Indien och mellan 2016 och 2020 som sin största importör fick Indien 23 procent av rysk hårdvara och flera nya affärer inbegriper överenskommelse att köpa toppmoderna luftvärnssystem och ett ryskt förslag om att bygga AIP drivna konventionella ubåtar samt en plan för två ryska Atomballistiska ubåtar.
   Mvh.

   11
   3
   • ”… Ryssland har enormt starkt försvar, super moderna vapen…”
    Jag tror Ukrainakriget har påvisat att dessa moderna ryska vapen är mer kinapuffar än något annat. Inget avancerat ryskt vapen som använts i Ukraina har imponerat eller fungerat speciellt bra.
    Det starka försvaret börjar nog ifrågasätta också efter den ryska armén insatser i Ukraina.

    7
    2

Kommentera