Glöm inte Indien

UTRIKES. Medan världen är upptagen med kriget i Ukraina och diskussioner om Ryssland, USA, EU, NATO, Kina-Taiwan osv.

Många verkar tro att vänskapen mellan Kina och Ryssland är en oslagbar allians, ekonomiskt och militärt.

-Pettersson tror inte på detta utan menar att västvärlden fortfarande är överlägsna och det kommer att bestå under många år framöver. Givetvis under förutsättning att ingen drar igång ett kärnvapenkrig, då förlorar alla.

En allians som det sällan talas om är – Quadrilateral Security Dialogue – allmänt kallat Quad.

Quad består av USA, Australien, Indien och Japan, syftet är att bemöta ett alltmer aggressivt Kina, och har kallats ett ”asiatiskt Nato”.

Gemensam excercis. Flottorna från alliansen Quad – Indien, USA, Japan och Australien – övar i norra Arabiska havet. Foto: Indiska flottan.

Idén till Quad föddes efter den kraftiga jordbävningen utanför Indonesiens kust på annandag jul 2004, som utlöste den dödligaste tsunami som någonsin dokumenterats. Omkring 230.000 människor omkom (varav 543 svenskar) och egendomar värda cirka 80 miljarder kronor förstördes. USA:s, Australiens, Japans och Indiens flottor och andra militära styrkor samordnade då räddningsoperationer och återuppbyggnadsinsatser, vilket sådde fröet till fyrnationsalliansen.

Det råder enighet bland Quads medlemmar om att Kina under Xi Jinpings ledarskap har blivit mer öppet fientligt.

USA:s beslutsamhet under Biden har gjort Kina bekymrat. Peking känner att presidenten har förmågan att få andra att följa honom i större utsträckning än vad hans företrädare lyckades med.

Så glöm inte Indien. 1,4 miljarder invånare och en demokrati. Världens fjärde största militärmakt och sjunde största ekonomi. Indien och Ryssland har haft nära relationer men de verkar ha svalnat efter Rysslands närmande till Kina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Glöm inte Indien

 1. Under Cuba krisen då USA var upptaget gick Kina in i norra Indien i det land område som båda staterna säger sig ”äga”. Jag förväntar mig att Kina också denna gången kommer att göra ett eller annat försök att utnyttja situationen. Jag tror på en invasion av Formosa. Men jag hoppas att jag har fel.

 2. yror inte man skall ha för stort tro till nationalgränserna det är dom religösa gränserna där det krigas och skurken i detta fallet är ju islam?

  indien det är hinduer samt budister ! och dom har aldrig ställ till något!
  Indiens ptoblem är islam pakistan afganistan som resten av värden
  bränner man bort islam ja då har man inga problem kinesiska muslimer heter rodehr något och ger samma problem för kina som muslimer ger i resten av värden
  islam är ett värds proble

  21
  3
 3. Tack Pettersson. Utomordentligt initiativ. QUAD utgörs av demokratier med omkring 1,9 miljarder inv. Demokratier samarbetar mer öppet och bättre än diktaturer, som man bör hålla borta fån ryggen. Därför är det bättre att öka det demokratiska handelsutbytet för att förbättra miljön, där diktaturerna minst sagt spelar i bottenligan.

  23
  7
  • Indien och Ryssland har samarbetat i 60 år. Sedan kriget mellan Indien och Kina 1962 då Ryssland tog Indiens parti. Indien köper också det mesta av sin militärmaterial från Ryssland men det verkar vara nya tider på gång…

   16
   6

Kommentera