Ukrainas framgångsrika drönare

UTRIKES. De ukrainska försvarsstyrkorna använder en ”spelförändrande” drönare som kan bära 3 kg sprängämnen och träffa mål upp till 50 km bakom fiendens linjer, rapporterar The Times of London.

The Punisher

Eugene Bulatsev, en ingenjör från ukrainska UA-Dynamics, berättade att de ”spelförändrande” Punisher-drönarna har genomfört upp till 60 ”lyckade” uppdrag sedan den ryska invasionen började.

”Detta är det billigaste och enklaste sättet att leverera ett slag på långt avstånd, utan att riskera civila liv”, sa Bulatsev till tidningen.

De elektriska drönarna har ett vingspann på 230 cm och kan flyga i timmar på 400 meters höjd och behöver bara koordinaterna för sitt mål så att de kan utföra sitt uppdrag automatiskt, sa Bulatsev.

En mindre spaningsdrönare som heter Spectre flyger bredvid för att identifiera mål innan Punisher slår till.

Efter att striderna startade i östra Ukraina 2014, lanserade en grupp veteraner det drönartillverkande företaget UA-Dynamics, enligt en Haaretz-rapport, förra månaden.

”Tre fjärdedelar av företagets anställda är veteraner med erfarenhet av specialoperationer djupt inne i fiendens territorium”, säger Maxim Subbotin, en marknadsföringsexpert och en inofficiell talesman för UA-Dynamics, till tidningen.

Bulatsev sa att de viktigaste målen var stationära, inklusive bränsle- och ammunitionslagring, elektroniska och kontraelektroniska krigföringsstationer och luftvärnssystem.

Olika enheter inom den ukrainska militären använder drönarna, men antalet och platserna där Punisher-drönarna placeras är hemligstämplade, sa Bulatsev.

Bulatsev har tidigare sagt till The Sun att smygande Punisher-drönare hade ”orsakat förödelse bakom pro-ryska linjer på Donbas i flera år eftersom fienden inte har någon aning om vad som har drabbat dem.”

Han berättar att drönaren är relativt liten och lätt och inte går att upptäcka med radar.

”Dessutom kan den släppa tre bomber åt gången eller träffa tre separata mål och sedan återvända till basen för att laddas om och skickas tillbaka till strid inom några minuter”, sa Bulatsev till The Sun.

Den brittiske försvarsministern Ben Wallace sa till Sky News att Ukraina hade stoppat ryska framsteg delvis genom att genomföra en ”mycket smart plan”.

”Vi har sett bilder som vi inte kan verifiera men vi har sett bilder av ukrainare som använder UAV (obemannade flygfarkoster) för att attackera bensinkonvojer, för att gå efter logistiska linjer, vi har sett linjer sprängda, allt du och jag tänker på när det kommer till motstånd,” sa Wallace.

Tillsammans med Punisher-drönarna använder den ukrainska militären också ett 20-tal av de högt rankade Bayraktar TB2-drönarna från Turkiet.

Videor som delas av den ukrainska militären förra veckan visade att minst ett anfall från en TB2-drönare såg ut att slita isär en kolonn med ryska stridsvagnar och pansarfordon.

Rysslands panik, 6 mars 2022. Bayraktar TB2 drönare förstör hundratals ryska stridsvagnar nära Kiev, Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ukrainas framgångsrika drönare

 1. Drönare kan göras så billiga att en typ av drönare som Israel använder populärt beskrivs som ”kamikaze drönare”. När de hittar ett mål så offras drönaren istället för att ge fienden tid att smita undan medan ett annat vapnen skickas fram.

 2. Fyra.troll när jag skriver att bilden är fejk, men verkan är det väsentliga oavsett hur de ser ut.

 3. När inte råttgift hjälper, perfekt med drönare när man ska elda upp råttorna.
  Skicka mer drönare till Ukraina 🇺🇦

  18
  6

Kommentera