Rymdbasen i Kiruna avstår raketuppskjutningar

VETENSKAP. Under slutet av februari och början av mars skulle rymdbasen i Kiruna skjuta upp raketer. Men Esrange har valt att ställa in uppskjutningarna på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina – de menar att säkerhetsläget kan försämras ytterligare.

Rymdbasen Esrange. Foto: Fredric Alm, Swedish Space Corporation

Raketkampanjen TEXUS 57 var planerad att skjutas under perioden 27 februari och 9 mars. Men den har nu avbrutits och raketen kommer inte att skjutas upp i rymden.

Redan tidigare har Esrange valt att flytta fram raketkampanjen Rexus 29-30 på obestämd tid. Esrange menar att en raketuppskjutning skulle kunna leda till ett försämrat säkerhetsläge.

Det skulle kunna medvetet misstolkas och användas som en förevändning att göra något mot väst, säger Lennart Poromaa, chef på Esrange Space Center.

Enligt Lennart Poromaa kommer de två kampanjerna att senareläggas och förhoppningen är att kunna genomföra dem om ungefär ett halvår.

Det nuvarande kriget i Ukraina har även stor påverkan på det internationella rymdsamarbetet. För svensk del innebär det bland annat att den svenska forskningssatelliten Mats inte kommer sändas upp från den ryska rymdbasen Vostotjnyj.

Rymdstyrelsen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Rymdbasen i Kiruna avstår raketuppskjutningar

 1. Ja du Karl man undra vad det är för några knäppskallar som sätter tummen ned för din kommentar. Gamla kommunister eller rysstroll?

  2
  2
 2. Skicka skarpladdade istället mot Moskva och Kreml.
  Där fattas det några ton trotyl.
  Vi får hoppas på ett snabbt avslut på Putins dagar för att rädda människorna i Ukraina.

  12
  7

Kommentera