AP prostituerar sig för 8 miljoner dollar och skriver propaganda om klimatförändringarna

MEDIA. Associated Press eller AP är världens största nyhetsbyrå. Den grundades 1848 av fem tidningar i New York som ville samordna sina resurser. Nu består AP, vars huvudkontor fortfarande finns i New York, av 1 700 tidningar och 5 000 TV- och radiostationer med dagliga nyheter, skrivna i ”ren faktaform” på tre språk: engelska, spanska och arabiska. AP har 242 kontor i 121 länder. I USA är AP nästan helt utan konkurrens, sedan den tidigare huvudkonkurrenten United Press International gjort stora åtstramningar och omstruktureringar. I världen finns i huvudsak två konkurrenter som någorlunda kan mäta sig i storlek med AP: den brittiska Reuters och den franska Agence France-Presse, AFP, enligt Wikipedia.

Nu medger Associated Press, AP, att de har tagit 8 miljoner dollar, motsvarande 75 miljoner svenska kronor, från klimataktivister för att skriva om aktivisternas frågor, och “tilldela mer än två dussin journalister över hela världen uppgiften att täcka klimatfrågor.”

Om någon hade det minsta tvivel om vilken vinkel de resulterande berättelserna kommer att ta, förklarade AP att de lärde sig “att finansiärer inte bara var generösa; de hade sina egna mål att uppnå.”

Propaganda från AP. Foto: David Goldman

Eftersom AP matar tidningar, webbplatser och TV-stationer över hela landet och till och med världen, har “givarna” en stor chans att få alla sina pengar i propaganda.

Detta är nyheter som prostitution. Betala media för att få den täckning du vill ha.

Den ärevördiga New York Times har utnyttjat ideella organisationer för att finansiera särskilda rapporteringsprojekt, inklusive en berättelse om staden efter Superstorm Sandy. Ett bidrag från Ford Foundation gjorde det möjligt för Old Grey Lady att anställa en handikappstipendiat för att producera berättelser om funktionshinder. I båda fallen ville finansiärerna ha statliga åtgärder – och visste att Times-berättelser skulle hjälpa dem att få det.

Dessa orsaker kan verka godartade, men principen förblir densamma: Att hyra ut din institutionella bedömning av vilka nyheter som ska täckas (och, oundvikligen, hur man täcker det) förråder dina löften till dina läsare.

Låt “donatorerna” köpa annonser om de vill driva sin sak.

New York Post

-Pettersson säger att i Sverige har vi TT, det nyhetsbyrån skriver återges okritiskt i de flesta av landets medier av mängder med journalister som glömt sina egna yrkesregler och blivit politiska aktivister.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “AP prostituerar sig för 8 miljoner dollar och skriver propaganda om klimatförändringarna

 1. Kan vi skicka Greta till Ryssland och Putin, så hon kan berätta om rökgaser från gevär, kanoner, granater o bomber. Det är mycket giftigare än det harmlösa co2. Hon kan nog omvända Putin att bli miljövän.

  15
 2. “- Pettersson säger att i Sverige har vi TT”.
  Tidigare av Pettersson: “TT verkar ha som uppgift att lära konsumenterna att tycka ”rätt.” När det gäller nyheter råder enfald, inte mångfald”.

  Shipstedt äger bland annat: Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Blocket.se, Bytbil.com, Compricer, ServiceFinder, Prisjakt, Lendo, Mobilio.se., Kundkraft.se, elbes.tn, Elpriser.se, TV.nu, Klart.se, Destination.se, Mötesplatsen.se, Letsdeal.se, Webtraffic, Minimedia, FlexiDrive, Omni.se, MittBolån och en massa annat i 22 länder.

  Bonniers äger bland annat: TV4, MTV, C More, SF Studios, Fotbollskanalen.se, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Expressen, Dagen Industri, Kvällsposten, Göteborgs Tidningen, Veckans Affärer, och mycket mer i 16 länder i 175 olika företag. Bonnier är även majoritetsägare i Mittmedia.

  Pettersson: “TT:s nyhetsförmedling slår igenom överallt, ifrån de stora drakarna till små landsortstidningar samt i public service.”
  https://petterssonsblogg.se/2019/10/15/tidningarnas-telegrambyra-har-blivit-aktivistiska-tt/

  Ytterligare bekräftelse:
  TT:s tidigare VD Raoul Grünthal, som idag är Schibsteds koncerndirektör, anser att det är en central uppgift för media att bedriva politisk påverkan och att Schibsted och Bonnier är kompanjoner som delat upp det svenska medielandskapet mellan sig. Detta framför han i en intervju som görs i hans lyxvilla, granne med Bonniers på natursköna Djurgården.
  https://twnews.se/se-news/schibsteds-boss-ser-inte-bonnier-som-konkurrenter-mer-en-branschkollega

 3. “-Pettersson tycker det är lite märkligt att ”Rysslandsvännerna” avfärdar alla nyheter och meddelanden från västliga medier som propaganda medan motsvarande från Ryssland ses som fakta…”

  Sagt av dig gällande krigshetsen, och uppförstorandet av det hela, som därför kan leda till faktum!

  Då litar du blint på västmedia, men när det gäller klimatet??? Då är du minsann skeptisk. Jag tycker man måste vara konsekvent! Antingen litar man på väst-media överlag, eller också inte!

  JAG ÄR SKEPTISK OCH KRITISK ÖVERLAG TILL PK-MEDIA, OAVSETT VAD!!!

  JAG ÄR KRITISK TILL KLIMATVURMANDET, LIKSOM JAG ÄR KRITISK TILL RYSSKRÄCKEN, OCH VACCINBEJAKANDET!!!

  Så, jag är konsekvent, I min hållning, I alla fall, mot etablissemangets hållning i de flesta frågor utan undantag!

  Därför, att så mycket ljug och bedrägeri råder där, hos den vänsterristiska sosse -och mediamakten i väst!

  ***

  10
  • Om du är kritisk till allt i västmedia utan undantag, hur gick det då i hockeymatchen idag mellan Sverige och Slovakien som enligt media slutade 0-4? Hur är det med stormen över kontinenten, har det i verkligheten varit lugnt? Får inte Ryssland kritik på säkerhetsmötet i München?

   Jag tror inte några medier ljuger om allt och tycker det är klokast att fundera på varje fråga separat.

   Men trots västmedias brister tror jag mer på dem än på statskontrollerade ryska medier.

   3
   3
 4. Förklarar mycket. Vem har avlönat katastrofjournalisten miljösektsaktivisten Erika Bjerstedt och alla andra på regimpressen?

  18

Kommentera