Zelenskyj: ”Stått emot en av världens största arméer i åtta år”

UTRIKES. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade under lördagen på den årliga säkerhetskonferensen i München. Zelenskyj sa att Ukraina utgör ett skydd för Europa gentemot Ryssland och förtjänar ett starkare internationellt stöd. Presidenten sa också att Ukraina vill se en ”tydlig” tidsram för ett medlemskap i Nato. – I åtta år har Ukraina hållit tillbaka mot en av de största arméerna i världen, sa Zelenskyj som intervjuas av CNN-profilen Christiane Amanpour inför publik.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Pressbild

2014 annekterade Ryssland Krimhalvön. Under åren som konflikten har rasat har 14 000 ukrainare dött och många skadats. Konflikten har lett till att över 1,5 miljoner människor har tvingats på flykt på Krimhalvön och östra Ukraina.

-Pettersson säger att helt klart behöver Ukraina någon form av säkerhetsgarantier. Ryssland och Putin har flera gånger lovat att respektera Ukrainas gränser och suveränitet men struntar fullständigt i dessa internationella åtaganden. Ryssland påverkar Ukraina politiskt, ekonomisk och militärt och försöker hindra landet att utvecklas och ta tag i den omfattande korruptionen.

De röda strecken utgör Natos gränser mot Ryssland. De baltiska staterna och Norge utgör knappast något hot mot Ryssland. Visst USA har baser på många platser men om dessa borde Putin förhandla med USA och inte ge sig på Ukraina. Problemet borde lösas genom att Ryssland söker medlemskap i Nato,som de haft möjlighet till tidigare.

Europa överlever vintern trots att ryska energijätten Gazprom ”medvetet” minskat gasleveranserna till unionen. Det säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samband med den pågående säkerhetskonferensen i München under lördagen, enligt Politico.

Även vid ett fullskaligt avbrott i gasleveranserna från Ryssland är vi på den säkra sidan i vinter, säger von der Leyen. EU-toppen tillägger att Bryssel redan tagit steg för att diversifiera gasleverantörerna inför ett scenario där Gazprom helt vrider av kranen.

Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande fungerar som EU:s premiärminister och är inte folkvald. Bild från Wikipedia.

-Pettersson tycker det är lite märkligt att “Rysslandsvännerna” avfärdar alla nyheter och meddelanden från västliga medier som propaganda medan motsvarande från Ryssland ses som fakta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Zelenskyj: ”Stått emot en av världens största arméer i åtta år”

 1. CNN. “NATO personal lämnar Kiev”
  Mina råd till President ZIELINSKY hissa vit flagg för att skona ditt folk annars blir det 3e gången gillt som ryssarna begår genocide folkmord på ukrainare. Lämna landet med dina regering. Upprätta Fria Ukraina I London (där bor många ryska oligarker). Använd din komedibakgrund att göra en daglig tragedikomedi om Putin via teve.
  – Gör inget väpnat motstånd.
  CNN “Invationen händer när som helst”

  4
  9
  • Pettersson är lysande, som vanligt, att bevaka den allvarligaste krisen i Europa sedan Järnridån föll den 9 november 1989..
   President Volodymyr Zelensky skall högtidsteve sända,när den vita flaggan hissas och framföra;
   – Vi ukrainare kommer inte att skjuta och döda er ryssar om ni invaderar vårt land. Vi vill leva i vår demokrati och kommer inte döda er ryssar. Vi har också er ryssar som vänner. Vi ukrainare vill bli medlem i EU men vårt land Ukraina kommer aldrig att bli medlem av NATO. Vi ukrainare har i miljontals blivit mördade under Lenin och Stalin i republiken Sovjet. Vi ukrainare vill inte bli dödade av dig Putin. Ryssar, och alla Européer är våra vänner. Du Rysslands president har vårt öde i dina händer,Du har också Europas öde i dina händer om det blir krig finns det inget Europa kvar väster om Uralberger.

   – Det är ett allvarligt läge nu på gränsen till sannolikt att Putin ger order om invasion före gryniingen Moskva tid.

   2
   8
   • United Nations Säkerhetsråd sammanträder nu. Kommer deras samråd att leda till något? Jag tror det inte. Biden har inget att säga till om längre. Vad det usa militärindustriella komplexet tänker har ingen betydelse längre. De vapensystem vi leverarat kanske fungerar. Kanske kommer vi aldrig att få levera mer. Putin har bollen, jmf Hitler (läs Putin – Ribbentrop (läs Biden)

    3
    3
   • UNICH – I en vädjan som ibland var bittert kritisk mot väst uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelensky allierade på lördagen att börja sanktionera Ryssland nu i stället för att vänta på en invasion, och han tog sikte på upprepade amerikanska uttalanden om att en attack skulle ske inom några dagar.
    – “Vad väntar du på?” Zelensky frågade en stor publik vid det årliga mötet i säkerhetskonferensen i München, som han deltog i trots varningar om att hans frånvaro från Kiev, ukrainas huvudstad, skulle kunna ge Ryssland en möjlighet att strejka. “Vi behöver inte dina sanktioner efter” ekonomin kollapsar och “delar av vårt land kommer att ockuperas.
    “Vad väntar du på?” Zelensky frågade en stor publik vid det årliga mötet i säkerhetskonferensen i München, som han deltog i trots varningar om att hans frånvaro från Kiev, ukrainas huvudstad, skulle kunna ge Ryssland en möjlighet att strejka. “Vi behöver inte dina sanktioner efter” ekonomin kollapsar och “delar av vårt land kommer att ockuperas …

 2. Pettersson är mycket klok som förordar den perfekta lösningen att “Problemet borde lösas genom att Ryssland söker medlemskap i Nato,som de haft möjlighet till tidigare.”
  Tyvärr har Pettersson missat att det var också Putins främsta ambition i 6 år tills han till slut gav upp vid sitt Münchental 2007.
  Vilka möjligheter menar du Pettersson?

  Lyssna gärna på Vladimir Pozner som förklarade, 27/9 2018 vid Yaleuniversitetet, hur USA skapade Vladimir Putin och att bland det första denne gjorde som president var att söka medlemskap i NATO och EU:
  26:23 > 33:04
  https://youtu.be/8X7Ng75e5gQ?t=1580 26:23 > 33:04

  I Pettersson binära värld finns bara ett av två möjliga värden: 1 eller 0, svart eller vitt, krig eller fred, rysslandsvän eller rysslandhatare osv.
  Det är inte alltid så lätt att välja åsikt när förutsättningar för en utvärdering ständigt förändras; t ex dyker det upp decimaler, skymningsläge eller svårast av allt: neutralitet.
  Jag vet inte vilka åsikter jag har i morgon men just nu vet jag att jag inte vill vara ovän med dessa människor:

  15
  3
  • Vladimir Putin ville att Ryssland skulle gå med i Nato.

   Det hävdar Natos förre generalsekreterare George Robertson. Men Putin, som ville bli erbjuden att gå med i försvarsalliansen, gillade inte att man måste ansöka om Nato-medlemskap.

   – Då sade han, ”Vi tänker inte stå i kö tillsammans med en massa länder som saknar betydelse, säger George Robertson enligt Guardian.

   https://www.theguardian.com/world/2021/nov/04/ex-nato-head-says-putin-wanted-to-join-alliance-early-on-in-his-rule

   3
   10
   • George Robertsons svar: – “Vi bjuder inte in folk att gå med i Nato, – de ansöker om att få gå med i Nato.” var naturligtvis en direkt arrogans och förnedring av Putin och stämmer helt överens med Pozners jämförelse av svaret som typ: – “ta en promenad..”

    Putins svar att “- de inte stod i samma kö som många helt betydelselösa länder för Europas försvar” betydde naturligtvis inte att han nekade medlemskap så som Pettersson antyder.

    Nu, i efterhand är det är det lättare att förstå George Robertsons nonchalans för i en värld där Ryssland ingår i NATO finns det inget behov av amerikanska militärbaser i Europa, inget behov av dyra USA-tillverkade vapen och missilsystem, och inget behov av NATO.

    8
    1
   • Nato ville inte särbehandla Ryssland, inte då och inte nu.
    Varje land ska själva få bestämma även dom som Putin tycker saknar betydelse.

    Putin vill bestämma över andra. Han är en förtryckare, imperialistist och diktator.

    Belarus har han redan, det är bara en tidsfråga innan det blir en union officiellt, när han är klar med Ukraina vem börjar han då med om han inte stoppas?

    3
    10
   • OK – vi tolkar NATO-förhoppningarna olika men hur har du tänkt att Putin ska stoppas?
    Du brukar ju ha bra förslag?

    Ryska folket blir ju mer och mer förbannade på Väst för varje dag som går.
    De är välinformerade, välutbildade och kräver en stark ledare men skulle aldrig stödja en “förtryckare, imperialist och diktator”.
    De har en bister erfarenhet av den typen av ledarskap och hatar att ständigt bli betraktade som idioter som inte förstår sitt eget bästa. De har fått nog.
    Det ökande stödet för Putin visar att han kommer inte att väljas bort oavsett hur det slutar i Ukraina.
    Till och med det ryska parlamentet vädjar enhälligt till Putin att inkorporera LPR och DPR i Ryska federationen men han vill vänta med förhoppningen att Minskavtalet ska respekteras.

    Förstå att likvidationen av Sovjetunionen blev aldrig helt avslutad och de oroligheter som följt och pågår är spridda inbördeskrig som kommer att pågå tills alla funnit sig tillrätta och upplever sig leva i en egen nation de kan sympatisera med.
    Allt handlar om relativt unga utvecklingsländer i en progression som tar sig den tid som behövs samtidigt som Väst avvecklar sig självt i bottenlös regression.

    Vi ser samma cykliska utveckling/avveckling genom hela mänsklighetens historia och det slutar alltid med att den starkaste vinner. Tillfälligt.

    Matchen Biden/Stoltenberg vs Putin/BRICS/SCO börjar nu.

    3
    1
   • Hur vet du att stödet för Putin ökar? Som du säger är ryssarna inte dumma och jag tror att en stor del av befolkningen är rejält trötta på diktatorn, hans propaganda och förtryck av oppositionen. Det påminner för mycket om Sovjetunionen.

    Putin har ändrat lagarna så han kan sitta kvar till 2036. Jag tror att han får ge sig betydligt tidigare. Ett krig och sanktioner kommer att få de oligarker han omger sig med att tröttna.

    3
    3
   • Rätt ska vara rätt som Maja1 säger.

    För det första var det inte Putin ensam som ändrade konstitutionen – han må vara diktator men den behörigheten har han inte. Han kan bara godkänna eller avslå parlamentets förslag som han här hade godkänt och han blev lika förvånad som alla andra när den gamla kvinnliga ledamoten (första kvinnan i rymden) konstaterade att villkoren för presidentperioderna måste räknas om från 0 i och med att den nya konstitutionen var godkänd. Den gamla gällde ju inte längre…
    Det var hennes första och enda inlägg under all sina år i parlamentet. Det tog en god stund för alla de övriga ledamöterna att fatta innebörden av sitt eget förslag men när det väl hade sjunkit in fick hon stående applåder t o m från Vladimir Zhirinovsky som är den siste som kunde förväntas glädjas åt detta.

    Att jag tror mig veta vad ryssarna tänker och tycker om stödet för Putin beror på att jag följer ett antal ryska forum och bloggar med oändliga kommentarsfält så över tid får man en hyfsat ärlig överblick som kan värderas mot vad diverse analysföretag presterar, – men även Levada visar på ökande stöd för Putin.
    Det är bara att räkna tummar eller sifferbetyg som är vanligare där.

 3. Faran med alla påståenden, är att man triggar Ryssland att gå in!

  Det är propaganda som kan orsaka krig mer än truppförflyttningar!

  I detta läget, vet man inte! Men man ska inte basunera ut nåt hot! Det är farligt som Biden håller på som en narr, och retar Ryssland, tills Putin får nog!

  Jag tror att han ville testa PK-västs reaktioner! Men denna hets från väst är inte bra!!! Bättre att förbereda sig väl på eventualiteter, men ta det lugnt utåt, och inte orera så mycket!

  Men är det politiskt så är det! Man vill utmåla Ryssland som det svarta fåret, och sig själva, som det godaste goda, för sina befolkningars skull, så man kan stå enade trots alla inre motsättningar. DET ÄR DESSA MAN VILL SKYLA ÖVER, ALLT FÖRFALL I VÄST, VÅLD OCH ELÄNDE!!!

  Det är DÄRFÖR man pladdrar så mycket, FÖR MYCKET, propagandistiskt för att vinna gehör för sina styren av medborgarna mot den framhetsade yttre fienden!

  ILLA! MYCKET ILLA!!!

  26
  3
  • Lövenbefriad:
   Just vad du skriver gör mig orolig.
   Dagens generationer vet inte vad Krig innebär. Och som du skriver kan man spotta på en sten tills den blir våt.. Det USA/NATO sysslar med är verkligen lek med elden. Förvånande att de länder som ledde störst skada i VK2,inte yttrar sig.
   Att Tyskland spelar med förstår jag som deras goda kamrater o nära vän med USA…

   23
   3
   • Ryssland led rejält innan, under och efter kriget. Ändå hotar de med krig igen. Har de inget lärt sig?

    Jag tror inte majoriteten av ryssarna är så imponerade av Putins politik.

    6
    8
   • Tyskland är en lydstat under USA, med ockupationsstyrkor på plats i landet.

    2
    1
  • Nej, det är bra att de pratar i klartext om vad som kommer att hända om Putin får för sig något.
   Ryssar försöker alltid vara för smarta för sitt egna bästa – med alla sina maskirovka som de älskar att spela upp titt som tätt.
   Problemet är att eftersom de alltid gör detta tror de att alla andra regeringar gör på samma sätt vilket i förlängningen kommer att leda till en konflikt, medvetet eller omedvetet.
   Så att försöka sitta still i båten och inte göra något kommer få Kreml att tro att något är på gång.

   5
   20
  • Idag på denna MSC-konferens sade också Ukrainas president -enligt tidningarna “Kyiv Post” och “The Ukrainian Post” -att hans land överväger att lämna 1994 års “Budapest Memorandum”, där Ukraina, Kazakstan och Belarus förband sig att icke inneha kärnvapen, i utbyte mot säkerhetsgarantier från Ryssland, USA och Storbritannien. Och år 2019 sade en representant för den ukrainska säkerhetskommissionen att det var ett “historiskt misstag” att lämna ifrån sig de kärnvapen Ukraina hade på 1990-talet. Frågan är emellertid vad Ukrainas grannländer, av vilka flera stöder Ukraina mot Ryssland, skulle tycka ifall man skulle få ett Ukraina med kärnvapen som granne.

   8
   1
 4. Nämndes inget i CNN om arrangören,den korrupte ledaren för hela spektaklet i München ?
  Denne har annars senaste dagarna varit huvudperson i tysk press. Lär har skaffat miljoner genom korruption.Likväl lär han vara tysk medborgare,men tydligen gått i lära i Ukraina !!
  För att inte skandalen kring honom skulle bli än större,kommer han avgå från sin post efter mötet…,,

  21
  3
  • Säkerhetskonferensen i München grundades 1963 av Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin, en motståndskämpe från Stauffenberg-kretsen som försökte döda Hitler.

   För att förhindra militära konflikter som andra världskriget i framtiden sammanförde han ledare och experter inom säkerhetspolitik.

   I år är första gången på 20 år som inte Ryssland är med.

   3
   1
   • Pettersson:
    Att inte Ryssland är med har ju sina orsaker….
    Detta “möte” som handlar om Ukrainas inre angelägenheter,är ju inget vad jag förstår intresserar Ryssland. Finns f.ö,Abzurdistan med nere i Bayern ?
    Såg just på Bayerns TV-nyheter hur Ukrainas skådespelare/president uppträdde i München. Av applåderna och mötets uppträdande verkade det hela väl regisserat.
    Såg också ett inslag som uppgavs visa hur Rysslands militärövning med raketer försiggick i Nv. delen av landet.
    Hoppas inte de s.k. styrande i NATO,genom sitt handlande orsakar Europa faktiska angrepp av dessa !

    16
    2
   • På mötet i München diskuteras Europas säkerhet. Ryssland har varit med varje år utom i år under de senaste 20 åren men nu verkar dom inte intresserade.

    Över 30 länders statsöverhuvuden deltar tillsammans med många andra högt uppsatta delegater.

    Under mötet ska världsledare diskutera aktuella frågor i säkerhets- och utrikespolitiken.

    Sverige är intresserade av Europas säkerhet så de är med.

    3
    4

Kommentera