Polisbilar med ny teknik

POLISEN. Från och med nu och tre månader framåt rullar 196 fabriksnya polisbilar in på polisstationer runt om i Sverige. Det är den första större leveransen av nya polisbilar och fler är på gång. Polisens nya bilar ska utrustas med teknik som gör dem till vassare redskap i brottsbekämpningen, rapporterar Polisen.

Volvo polisbil Bild: Volvo cars

Bland annat installeras fem utåtriktade kameror med 360 graders upptagningsområde, teknik som möjliggör avläsning av förbipasserande bilars registreringsnummer samt radarsensorer för hastighetsmätning.

”Med den utrustningen blir bilarna utmärkta verktyg i arbetet mot grov organiserad brottslighet, inte bara när det gäller att stävja trafikbrott”, säger Anders Hall, utvecklingschef vid polisens Nationella operativa avdelning, Noa, enligt ett pressmeddelande.

Runt 2 200 nya fordon levereras under åtta år, både målade och civila personbilar avsedda för ingripandetjänst. Kostnaden är ca 250 miljoner kronor per år inklusive serviceavtal. Den totala kostnaden är runt 2 miljarder kronor fördelat på åtta år. Snittpriset för en bil är 750 000 kronor och i avtalen ingår service. Modellerna är Volvo V90 respektive XC60. Volkswagen Touareg samt Volkswagen Caravelle (bussar) tillkommer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Polisbilar med ny teknik

 1. Men dom som kommer att åka fast när polisen kan mäta mötande bilars hastighet
  blir väl i första hand någon jobbare som ska hem och köra barnen till någon idrott
  och då kanske kör 10 km för fort.

  Istället för nya polisbilar kunde man anställt en hel del nya poliser, även fotpatrolerande
  dom enda gånger man ser polisen är när dom har fartkontroller eller när det skett något
  mord . Dom som qanställs är sådana som hamnar vid skrivborden, det är detta som
  Lill Mogge skryter om att dom anställt fler poliser!

 2. Många gängkriminella kör ofta bil. Därför ligger fokus på att bevaka bilister. Gängkriminella renderar inga inkomster till skillnad från bilister. Gängkriminella renderar bara utgifter även om de är bilister. Det blir som ett cirkelresonemang att haffar man bilister så haffar man en del gängkriminella ”på köpet” liksom. De haffade gängkriminella renderar ändå inga inkomster så det är helt enkelt hederliga bilister som betalar. I vanlig ordning.

  14
 3. Kaffepanna, grill, knäskydd och pride-flagga ingår säkert i utrustningen.
  Men det vore ju intressant att veta vilket drivmedel som används. Eldrift är nog uteslutet då alla laddstolpar är ur funktion i non-go-zonerna.

  29
 4. ja det är ju klart att man har inte för avsikt att stävja gängkriminnälla stjutningar eller liknade.! man är dock väldigt intressad av att jävlas med bilister och då gärna med vanliga arbetare. det är ju uppenbart att det är något fel i skallen på denna regering och kompani vid närmare granskning så skulle det ju anstälas fler poliser men det gick ju inte det fans ingen som är korkad nog att ställa upp som polis i detta läga så frågsn är ju var dkallman få tag i perssonal till dessa bilar. man kan antagligen kasta in en attrap i dessa bilar om man har nog med kärringar men dom är antagligen upptagna med att tillverka bevis mot Assange och den skandalen

  22
  1
  • För några år sedan pratade jag med en f.d s ensk militär.
   Han berättade att även om vi hade 5 ubåtar i flottan så hade vi bara 3 besättningar.
   Tydligen är problemen snarlika inom poliskåren.

Kommentera