Regeringen vill skärpa straffen för knivbrott

BROTTSLIGHET. Fler brott mot knivlagen ska betraktas som grova och straffet för grova knivbrott ska skärpas, meddelar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

Morgan Johansson (S) vid dagens pressträff. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet .

Användningen av kniv har ökat sedan straffen för vapenbrott skärptes, säger Johansson. Regeringen föreslår att straffet för grovt knivbrott höjs till max två års fängelse, i stället för dagens ett år. Minimistraffet för samma brott höjs från 14 dagar till sex månaders fängelse.

Vi vet att knivskador kan vara väl så allvarliga, till och med ännu allvarligare, än skador med skottskada. Det här är ett mycket farligt våld, säger Johansson.

Regeringen föreslår även ett förbud mot användningen av anonyma kontantkort.

-Pettersson är inte jurist men jag förstår inte varför det behövs fler nya lagar. Vi har redan lagar för dråpförsök, mordförsök, misshandel, grov misshandel och synnerligen grov misshandel. Om man sedan använder en pistol, kniv eller något annat borde sakna betydelse och det går att döma ända upp till livstid.

Om gärningsmannen döms för endast försök till mord: Försök till mord hittas i 3:11 i Brottsbalken: Eftersom det rör sig om ett försöksbrott får man gå till 23 kap Brottsbalken. I 23:1 kan man läsa: Straff för försök bestämmes högst till vad som gäller för fullbordat brott och må ej sättas under fängelse, om lägsta straff för det fullbordade brottet är fängelse i två år eller däröver. Justitieminister Johanssons (S) förslag att höja maxstraffet från 1 till 2 år känns larvigt.

Därefter får man sedan gå till 3:1 BrB som stadgar att straffet för mord är fängelse viss tid, lägst tio och högst arton år, eller, om omständigheterna är försvårande, på livstid.

Detta innebär alltså att straffet i teorin blir minst 2 års fängelse upp till livstid. Därmed inte sagt att livstids fängelse i praktiken döms ut vid försök till mord, utan typiskt sett blir straffet kortare för försök till mord än för fullbordat mord.

Om gärningsmannen döms för grov misshandel: Straffet för grov misshandel (3:6 BrB) är mellan 1 och 6 års fängelse. Om gärningsmannen döms för både försök till mord och grov misshandel får domstolen lägga ihop straffen och göra en bedömning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Regeringen vill skärpa straffen för knivbrott

 1. När jag växte upp för flera decennier sedan. Finnen: Inte skära – bara rispa. Vad säger muhammad om detta? Något för SFI?

  10
  1
 2. ”– Vi vet att knivskador kan vara väl så allvarliga, till och med ännu allvarligare, än skador med skottskada. Det här är ett mycket farligt våld, säger Johansson.”
  Tror Mogge tittat på för mycket film och TV. Även den minsta pistolkalibern gör mycket mer skada i en människokropp än vad en stor kniv kan göra.

  1
  4
 3. Morgan har själv sagt att han ska presentera en mängd förslag till straffskärpningar under året fram till valet…Mmm, det var ju passande… Men det är och kommer att bli en mängd av luftpastejer. Titta vad duktig jag var nu inför valet, konstaterar då lille Morgan. Men som vi vet sen tidigare så är ju kvantitet viktigare än kvalitet. Och oavsett hur mycket pengar man än satsar av VÅRT kapital, så spelar det ju ingen roll när det inte finns något HUVUD. År 1-7= pilla navelludd. År 8= kränga härsket valfläsk.

  12
  1
 4. Ska man stoppa de kriminellas inkomster så måste man stoppa de som använder knarket, bara göra en razzia på krogen ständigt och kolla alla personer, har de knark av någon slag i blodet så straff direkt, så det blir slut på de som betalar klanerna.
  Droger/alkohol är bara en flykt från att ta ansvar om sitt liv och en ursäkt dito…..Att kalla det en sjukdom är bara larvigt, då är alla sjuka av något oavsett(vår regering)…
  Rensa ut skiten nu, inte om 50 år med en massa snack.

  Bara en önskedröm på lilla lördag, skål för de som kan hantera spriten….suck.

  8
  1
 5. Alltihopa är förslag sen 10- 15 år frånförst och främst SD samt moderater
  som sagt valår
  men vilka väljare vill de försöka locka till sig ??
  troligtvis åter igen ett skenbart förslag som aldrig blir av.

  • Lagen kommer ändå inte tillämpas eftersom fängelserna är fulla och det skulle göra brottsstatistiken för invandrare sämre!

 6. Vad Pettersson skriver här skulle den diminutiva ministern komma på helt själv, eller med hjälp av av sina klokare medarbetare.
  Vilket vapen som användes är ju egalt, straffsats efter skadans storlek.
  Det borde vara längre straff när kniv användes eftersom närheten till offret är mindre och gärningsmannen är därför en brutalare version av mördare.
  Att skjuta någon upplevs förmodligen mindre, ungefär som att avfyra en raket eller släppa en bomb, distans ger mindre skuldkänsla tror jag.

  13
 7. ”Regeringen föreslår även ett förbud mot användningen av anonyma kontantkort.” Men inget förbud för de företag som överför svarta stålar från hrm…..butiker i orten till arabiska länder.

  22
  • Svarta stålar och överföringar av dessa är redan förbjudet. Det är samma där, nya lagar behövs inte.

   Det räcker att använda dem som finns.

   19
 8. Vill man skärpa straffen för att det är val eller är det för att MP lämnat regeringen?

  20

Kommentera