Vi behöver fokusera på krigsförbandens förmåga och inte på trams…

TRAMS & VÄRDEGRUND. Bloggen har flera gånger skrivit om att ”vi har en hel samhällsklass som sysslar med skattefinansierat trams”. Vi satsar mängder med pengar och resurser på värdegrundsarbete, genustrams, policys, tomma reformer och meningslösa klyschor? Varför har offentlig sektor ett sådant överflöd av administratörer, konstiga projekt, bistånd, migration och utbildningar som sällan utgår från verksamhetens verklighet?

Nu höjs fler röster för att vi måste rensa bort allt onödigt trams i organisationer, renodla verksamheten och låta chefer och anställda göra det de är anställda för, att skapa och vidmakthålla effektiva och farliga förband, skriver Niklas Wiklund på Officerstidningen. Wiklund har sedan 1995 har tjänstgjort i Försvarsmakten då han började som värnpliktig på robotbåten HMS Västervik. Därefter har Wiklund fortsatt på ett stort antal befattningar och är i dag fartygschef på en av marinens korvetter. Några av marinens korvetter ovan.

Det problematiska säkerhetsläget i Europa med ett alltmer auktoritärt och farligt Ryssland innebär att Försvarsmakten fullt ut måste fokusera på huvuduppgiften väpnad strid och att öka försvarsförmågan hos krigsförbanden. Det innebär att annat som tar kraft från organisationen måste reduceras.

I en krönika i SvD (2015) skrev jag att Sverige är ett fredsskadat land, vilket väckte ilska hos vissa samtidigt som det väckte tankar om behovet av ett förändrat synsätt hos andra. Våra politiker, såväl som delar av svenska folket, hade länge tagit vår fred och frihet för given och därmed prioriterat bort Sveriges försvarsbehov till förmån för andra politiska satsningar. Detta kunde även skönjas inom Försvarsmakten. Under 00- och 10-talen fokuserade Försvarsmakten på andra saker än nationellt försvar och annat än att skapa reell försvarsförmåga tilläts ta stor plats. Sedan Rysslands annektering av Krim 2014 har dock Försvarsmakten jobbat stenhårt, ofta i politisk motvind, för att med alla tillbuds stående medel bli farligare för en motståndare.

För att Försvarsmakten ska kunna ta nästa steg och öka förmågan ytterligare bör vi säkerställa att vi gör rätt saker. Det finns dessvärre så kallade enfrågemänniskor eller för den delen militärt underintresserade personer (som en kollega kallar dem), vilka omedvetet leder oss i annan riktning. Många inom Försvarsmakten vittnar om att sådana individer har en hämmande effekt på krigsförbandens förmågetillväxt genom att de ges utrymme att driva diverse projekt, skapa nya interna regelverk, ställa krav på utbildningar och kalla till allsköns olika möten inom områden som ligger långt ifrån kärnverksamheten…

Läs vidare av Niklas Wiklund på Officerstidningen…

Värdegrundsvansinnet är funktionell dumhet

Mats Alvesson

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Vi behöver fokusera på krigsförbandens förmåga och inte på trams…

 1. Varför behöver vi ett försvar? För att försvara socialdemokratin gentemot andra synsätt i ”demokratins” heliga namn???

 2. ”Varför har offentlig sektor ett sådant överflöd av administratörer, konstiga projekt, bistånd, migration och utbildningar som sällan utgår från verksamhetens verklighet?”

  ……… Varför?

  S-politik av första graden. För att kunna behålla makten, styra alla departement, organisationer, förvaltningar. I stort sett hela offentliga sektorn har besatts med S-godkända medlöpare som agerar som sanna sossar i stort sett i allt som ”pappa” säger. Att kunna ge ja sägarna en stabil inkomst genom hitte-på-jobb har blivit en fixx ide, inte på gott o ont… bara ont. Systemet ser till att slussa de som inte passar in i produktiva jobb till nån slags B-liga inom arbetarklassen.

  Skapar ju jobb säger somliga, jaaaa, men de bara belastatar den redan så ansträngda ekonomin och borde minska, inte öka. På andra sidan århundrandet jagades det nedskärningar i parti och minut. Nu hörs det inget sånt längre.

  Att behålla makten är prio No1, att köpa sina väljare har sossarna blivit duktiga på.

 3. Ja helt klart är att Sverige är fredsskadat och därför har allt detta värdegrundstjafs
  och löjliga Pride trams smugit sig in i det som ska va försvarsmakten, till och med
  Ö B har deltagit i dettaq narrspel. Ska vi va något så när trovärdiga inför eventuella
  fiender så kan vi inte hålla på som vi gjort. Kanske skulle det börja saneras högst
  upp i toppen och sen gå neråt?

 4. ”varför har den offentliga……” skrivet Pettersson. Jag vet. Därför att sossarna har tagit ett järngrepp på den offentliga verksamheten. Man blir inte chef om man inte visar det rätta tänket. Det är viktigare än att ha kunskaper om verksamheten.
  Ett ypperligt exempel är vår statsminister. Magdalena hade under flera år en chefstjänt på Skatteverket. Man tycker att hon då borde ha lärt sig att det skattefuskas en hel del bland städfirmor.
  Det är inte för inte som vår ÖB tramsade runt i Pridetåget och att poliser tillåts gå i uniform i pride mm.
  Man gör det inte för att gagna den verksamhet man är satt att verka i. Man gör det för att visa att man har den rätta värdegrunden.

 5. Vad rätt de båda har, det stora problemet är att de som tramsar inte har en aaaaning om att de gör just det.
  Nej de är alla offer för den svenska flumskolan som orkestrerades av en adelsman på 70-talet.

 6. Sant, allt onödigt som inte tillför vår försvarsförmåga och försvarsvilja ska tas bort.

  Detta med minoritetsvurmande är onödigt.

  Amerikanska studier har påvisat att enheter med endast män har högre stridsvärde, snabbare problemlösning och är effektivare än enheter som var blandade män och kvinnor.

  Ska kvinnor få vara i försvaret? Absolut, men de bör inte vara i frontförband där de sänker effektiviteten på enheterna.
  I marinen eller flygvapnet kan det vara aktuellt med kvinnor i frontlinjen efter noga avvägningar.

 7. Woke cancern har inte bara spridits i den offentliga förvaltning utan även inom den privata sfären.
  För att inte tala om prbyråerna och deras upplägg av marknadsföring. Finns inga vita medelålders män i någon reklamfilm längre endast någon gråhårig pensionär som kan antas vara ursprunglig svensk.

 8. Skulle inte fungera i Sverige.
  Här måste man ha Partibok och en regnbågshalsduk för att få komma till tals

  Kunskap är inte så viktigt . Det som gäller är att man står på röda sidan i PK snacket
  Och att man är oöm i baken och har förstärkt halt byxarsel
  Så man kan vara med i utförsbacken som sossarna och mp har skapat
  Så måste man kunna 24 verser av värdegrundsvisan utantill

 9. När jag jag är hemma i Sverige så har jag haft tillfälle att prata med en studiekollega som har en halvt framgångsrik karriär inom Volvo. Det slår mig att hon i många avseenden verkar vara ett proffs på att hantera organisationens egenheter och inte minst relationen till fackklubben och alla regler. I Schweiz, där jag tillbringat merparten av mitt yrkesliv var jag inledningsvis chockerad av hur ’odemokratiskt’ företagen opererade. Viktiga beslut fattades mellan fyra ögon mellan en chef och utvalda betrodda medarbetare (ämnesexperter). Regelbundna möten hade jag inga. Möten hålls när det är nödvändigt, för att informera, beslut fattas i enskilda rum. Kan det låta som ett recept för despoti, dålig arbetsmoral och godtycklighet? Egentligen har jag sett få negativa effekter. På den positiva sidan kan man säga att organisationen blir fokuserad, effektiv. Det är helt klart var ansvaret ligger. Den demokratiska aspekten finns i huvudsak i att man kan dra vidare och söka nytt jobb när man inte gillar läget. Det fungerar; dom flesta företag verkar prospererande och framgångsrika.

  14

Kommentera